Cristian Pîrvulescu: Un premier tehnic și un guvern politic, posibila soluție a coaliției de guvernare

Politologul Cristian Pîrvulescu a analizat perspectivele politice actuale, afirmând că cele patru partide care urmează să formeze o coaliție de guvernare vor susține un premier tehnocrat, în timp ce restul guvernului va fi unul politic.

Potrivit acestuia, un astfel de model ar fi similar, dar mai elaborat decât situația guvernului Cioloș din 2015. Pîrvulescu a adăugat că premierul ar putea fi o persoană din afara partidelor sau cineva mai puțin vizibil, dar acceptat de toate formațiunile politice.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, Cristian Pîrvulescu consideră că liderul PNL, Ilie Bolojan, nu va avea șanse de succes dacă va accepta funcția de prim-ministru.

Politologul a explicat că, în istoria politică a României, funcția de prim-ministru a fost un impediment major pentru candidații la președinție, deoarece oferă prea multă putere și poate provoca respingerea alegătorilor.

Pîrvulescu a indicat că, în acest context, PNL ar putea lua în considerare candidatura primarului general Nicușor Dan, văzut ca o soluție viabilă.

„Dacă Bolojan va fi prim-ministru, asta-i va afecta candidatura la prezidenţiale, a avut experienţa şi domnul Ciolacu. N-avem prim-ministru care să fi câştigat alegerile prezidenţiale în România.

E o funcţie care reprezintă o mare problemă, e o funcţie care dă prea multă putere şi, dintr-odată, alegătorii sunt tentaţi să respingă candidatul. Deci dacă alege să fie prim-ministru, nu va mai candida la preşedinţie”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Ilie Bolojan
Ilie Bolojan / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Riscurile unui candidat comun al partidelor pro-europene

Referindu-se la strategia partidelor pro-europene, Pîrvulescu a avertizat că desemnarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale ar putea favoriza extrema dreaptă.

Politologul consideră că o astfel de decizie ar fi un „cadou” pentru această tabără politică, care ar putea ajunge fără dificultăți în turul doi. În opinia sa, partidele ar trebui să prezinte candidați puternici, capabili să atragă electorat și să limiteze ascensiunea extremismului.

„(Candidat comun, o greşeală? – n.r.) Din punctul meu de vedere, mare. Pentru că oferi extremei drepte un cadou, şi anume, fără niciun fel de problemă, finala prezidenţială.

Dacă partidele au înţeles ceva din experienţa din 24 noiembrie (data primului tur – n.r.), ar putea să prezinte candidaţi puternici, care să atragă electorat şi să blocăm extrema dreaptă”, a declarat Pîrvulescu în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV.

Elena Lasconi și provocările din USR

Cristian Pîrvulescu a comentat și situația Elenei Lasconi, președinta USR, afirmând că aceasta a intrat pe un trend descendent după anularea alegerilor prezidențiale.

Politologul a subliniat că Lasconi s-a confruntat cu dificultăți interne în partid și a comis greșeli strategice, precum atacurile la adresa deciziilor CCR și scrisoarea adresată fostului președinte american Donald Trump.

Totuși, Pîrvulescu a subliniat că viitorul politic al Elenei Lasconi depinde de sprijinul colegilor săi din USR.

„Elena Lasconi nu a dispărut, e preşedinta USR în continuare, dar odată cu anularea alegerilor a intrat pe un trend descendent.

Există confruntări în interiorul partidului în ceea ce priveşte candidatura domniei sale şi a făcut, în ceea ce priveşte anularea alegerilor, o serie de greşeli. (…)

Dar nu sunt convins că steaua doamnei Lasconi a dispărut cu totul, depinde foarte mult de ceea ce vor colegii săi din USR”, adaugă politologul.