Candidati la cursuri Phare

Fondurile Phare derulate de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) au constituit grosul finantarilor pentru intreprinderi mici si mijlocii, in special prin programul Coeziune Economica si Sociala (100 milioane euro). S-a scurs mai bine de jumatate de an de la prima componenta lansata, pentru microintreprinderi si intreprinderi nou infiintate, iar deocamdata rezultatul nu se cunoaste. Verificarile pe care delegatia Comisiei Europene le-a cerut asupra listei de proiecte evaluate au impins anunt

Fondurile Phare derulate de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) au constituit grosul finantarilor pentru intreprinderi mici si mijlocii, in special prin programul Coeziune Economica si Sociala (100 milioane euro). S-a scurs mai bine de jumatate de an de la prima componenta lansata, pentru microintreprinderi si intreprinderi nou infiintate, iar deocamdata rezultatul nu se cunoaste. Verificarile pe care delegatia Comisiei Europene le-a cerut asupra listei de proiecte evaluate au impins anuntarea rezultatelor mult peste termenul initial. Lantul intarzierilor pare sa aiba si o parte buna. Componenta Resurse umane nu s-a inchis la 22 februarie, asa cum se astepta, perioada fiind prelungita pana la 31 mai a.c., ora 16,00.
Cei care s-au trezit tarziu mai au timp sa prinda trenul. „Componenta Dezvoltarea Resurselor Umane dispune de un buget de 24,64 milioane euro si aloca fonduri nerambursabile pentru proiecte ce vizeaza: calificarea si recalificarea fortei de munca, reducerea somajului si promovarea masurilor de ocupare pentru grupurile defavorizate”, transmite Oana Grigorie, purtator de cuvant MDP.
Pe scurt, vor fi proiecte gandite pentru angajati, someri sau persoane defavorizate. Pot depune proiecte institutii, de la firme private la camere de comert, agentii de ocupare a fortei de munca, inspectorate scolare, universitati, alte organizatii profit sau nonprofit. Un parteneriat este indicat. Exemplu: o companie de constructii are nevoie de instruire pentru utilizarea tehnologiilor moderne. Va apela la o universitate, un centru de formare, o firma de training. Alt exemplu: primaria unui oras doreste sa incurajeze initiativa privata. Va colabora cu un centru/firma de instruire si eventual cu o societate de consultanta.
O mana de ajutor pentru gasirea de parteneri poate da si Agentia Nationala pentru Parteneriatul Universitatilor cu Mediul Economico-Social (APART). „Companiile interesate isi pot gasi, prin intermediul agentiei, parteneri pentru a beneficia de programe de instruire si asistenta pentru angajatii lor”, spune prof. dr. Sorin Zaharia, director.
Institutiile pot candida pentru fonduri nerambursabile intre 10 si 50 mii euro (proiecte mici) sau intre 100 si 300 mii euro (proiecte mari, care implica minimum doua judete). Partea Phare nu va depasi 60% din costul proiectului.

Sanse mai mari in Est

Finantarea acestor proiecte se va face in limita banilor ramasi dupa aprobarea primei transe de proiecte depuse. Dupa evaluarea acestora, „vom sti cate fonduri raman disponibile pentru proiectele ce urmeaza a fi depuse pana la 31 mai a.c.”, spune Claudia Ionescu, purtator de cuvant al Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Bucuresti-Ilfov.
Sansele cresc in zonele prioritare, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Vest, care au primit cate 4,5 milioane euro. Celelalte zone au distribuite sume de 1,66 milioane euro fiecare. Pana la 29 martie, MDP va ajusta unele conditii de participare, pentru a face programul mai prietenos. Miruna Vitcu, purtator de cuvant al ADR Vest (Timisoara) declara: „am facut mai multe scenarii, dar pana nu avem date concrete, este greu de spus ce modificari vor fi.”    

BURSA DE IDEI

ing. Marin Stoian, tel.: 044/162.239
Ideea mea: dispozitiv de fluidizare materiale pulverulente din silozuri sau depozite de inmagazinare in fazele de descarcare, cand se produc bolti care impiedica curgerea la iesire solicitata (var, ciment, nisip etc.)
Marian Bogdan, Botosani
freedomforbmen@yahoo.com
„Pentru o ferma de animale nu dispun de suficienti bani. Oficiul pentru formarea fortei de munca acorda credite cu o dobanda de 17,5%, dar nu stiu in ce conditii.”
Despre finantarea unei ferme de animale in Gorj am scris in Capital nr. 4/25 ianuarie 2001 (arhiva www.capital.ro). Poate ar fi o idee buna sa o contactati pe coordonatoarea de proiect, Mihaela Andrei (e-mail: andrei19m@yahoo.com). Despre creditele pentru someri, gasiti amanunte chiar in paginile acestui numar.
Petrica Radu, Ploiesti
(e-mail: apecx@xnet.ro)
„Este vorba de miliarde de USD in aceste propuneri. Imi asum toata responsabilitatea pentru cele scrise, conduc o societate axata pe productie industriala – APEC si, ca intreprinzator, nu am voie sa umblu dupa „aiureli”. Iata o agenda de lucru: diguri de protectie impotriva inundatiilor; localitati din Romania la standarde europene; mai multa curatenie in marile localitati (primaria din Londra mi-a solicitat un material scris); reducerea violentei pe stadioane: o idee pe care intuim usor cui trebuie s-o adresam.”

Ministerul promite conditii mai prietenoase

„Pana la sfarsitul lunii martie va fi revizuit Ghidul solicitantului, astfel incat conditiile de participare sa fie mai blande, mai prietenoase”, spune Miruna Vitcu, ADR Vest.
Una dintre propuneri: sa se renunte la contributia in natura, care nu a fost inteleasa corect de catre solicitanti, motiv pentru respingerea multor proiecte.
Este posibil (deocamdata nu se stie sigur) sa fie acceptata numai contributia in bani din partea solicitantului, asa cum se practica si in UE.
Formulare, detalii: vor fi disponibile dupa 29 marie la agentiile de dezvoltare regionala, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei; web: www.mdp.ro, ww.infoeuropa.ro
Contact APART: tel. 313.00.50, fax 313.00.53