Capital va premia cea mai bună companie din sectorul imobiliar şi construcţii, pe baza realizărilor din 2013
Piaţa imobiliară s-a confruntat şi anul trecut cu inaccesibilitatea finanţărilor bancare, iar cea a construcţiilor a consemnat o scădere de circa 4%. Chiar şi în aceste condiţii precare, sunt companii care au avut rezultate impresionante. Printre criteriile care au stat la baza selecţiei realizate de Capital se numără amploarea tranzacţiilor şi a proiectelor în care au fost implicate aceste companii, impactul în economie pe care l-a avut extinderea lor, strategiile implementate, rapiditatea de execuţie a unor lucrări, rezultatele financiare pozitive, dar şi inovaţiile aduse pe piaţă sau curajul de a specula oportunităţi.
New Europe Property Investments (NEPI)
NEPI a dominat piaţa imobiliară în ultimii ani, fiind cel mai activ investitor imobiliar de la începutul crizei şi până acum. Activitatea fondului de investiţii a fost marcată anul trecut de două tranzacţii majore. În februarie, NEPI a cumpărat de la Dinu Patriciu şi AIG Lincoln clădirea de birouri Lakeview din Bucureşti, pentru 61,7 mil. euro.
A doua tranzacţie majoră a venit în decembrie, când sud-africanii au cumpărat, pentru 81 mil. euro, centrul comercial City Park din Constanţa de la dezvoltatorul imobiliar israelian Neocity. Vânzarea City Park reprezintă cea mai mare tranzacţie pe segmentul de retail şi a doua cea mai mare tranzacţie realizată într-o singură fază pe piaţa imobiliară din ultimii cinci ani.
NEPI a mai stabilit un record în 2013, prin construirea centrului comercial Shopping City Galaţi în numai şase luni. Noul proiect ridică suprafaţa de spaţii comerciale aflate în proprietatea fondului la peste 200.000 mp, la un pas de a-l detrona pe Iulian Dascălu, care are în portofoliu cinci malluri cu o suprafaţă totală de 240.000 mp. Tot anul trecut, sud-africanii au achiziţionat 70% din Mega Mall, a cărui construicţie a început în locul fostei fabrici Electroaparataj din Bucureşti şi care ar trebui inaugurat la mijlocul anului viitor.
Globalworth
Globalworth este umbrela sub care omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai dinamici investitori imobiliari din România, a adunat principalele proprietăţi cumpărate până acum în România. În vara anului trecut, Papalekas a listat compania la Bursa de la Londra, cu scopul de a aduna bani pentru noi achiziţii. La imobilele pe care le deţinea în momentul listării s-au adăugat alte proprietăţi pe care le-a vândut în trecut şi pe care acum le răscumpără. Cea mai importantă mişcare realizată în 2013 a implicat preluarea proiectului UpGround, vândut tot de el unui fond de investiţii gestionat de Deutsche Bank. În mai 2008 fondul a plătit o sumă rămasă până astăzi un record pentru piaţa imobiliară locală: 340 mil. euro. Nemţii au cumpărat două clădiri de birouri şi 77,5% din ansamblul rezidenţial UpGround format din 571 de apartamente de lux. Papalekas a reinvestit o parte din banii încasaţi pe cele două clădiri de birouri, pentru a deveni partenerul fondului german, cu o cotă de 22%. La începutul acestui an, Papalekas a răscumpărat cotele deţinute de Deutsche Bank din cele două imobile de birouri şi din ansamblul rezidenţial, contra sumei de 204 mil. euro. La lista de realizări a lui Papalekas se mai pot adăuga achiziţia controversatului turn de birouri Cathedral Plaza de la miliardarul israelian Eyal Ofer şi demararea lucrărilor de construcţie la al doilea cel mai înalt turn de birouri din România, lângă pasajul Pipera.
AFI Europe
Pe sectorul de dezvoltare imobiliară, AFI Europe nu a avut prea mulţi concurenţi în 2013. Compania, controlată de miliardarul israelian Lev Leviev, a atras la începutul anului trecut o finanţare în valoare de 30 mil. euro de la Raiffeisen Bank International Viena şi subsidiara Raiffeisen Bank Bucureşti pentru construcţia mallului AFI Palace Ploieşti. În toamnă, mallul din Ploieşti a fost inaugurat în urma unei investiţii de 52 mil. euro. În paralel, compania a continuat cu dezvoltarea celei de-a doua clădiri de birouri de lângă AFI Palace Cotroceni şi a încheiat una dintre cele mai mari tranzacţii de închiriere pe sectorul birourilor cu producătorul de jocuri video Electronic Arts. EA a închiriat 11.700 mp din a doua clădire de birouri, dintr-un total de cinci care vor flanca mallul din Cotroceni, adică 95% din suprafaţa disponibilă. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de zece ani, cu opţiune de întrerupere după şapte ani, pentru suma de 2,1 mil. euro pe an. La începutul lui 2014, AFI a reuşit să închirieze aproape jumătate din cea de-a treia clădire de birouri, aflată în stadiul de fundaţie, prin mutarea companiei Endava din prima clădire şi închirierea spaţiului rămas liber către alte companii din domeniul IT.
AdePlast
În 2013, AdePlast a demarat un program investiţional de peste 22 mil. euro, în urma căruia a adăugat în portofoliul său industrial patru noi fabrici. Practic, producătorul de materiale de construcţii, controlat de omul de afaceri Marcel Bărbuţ, a avut cea mai agresivă extindere în 2013. La Roman au fost inaugurate anul trecut o fabrică de mortare uscate şi o fabrică de polistiren. La Oradea, platforma industrială a AdePlast este finalizată şi complet operaţională, odată cu inaugurarea fabricii de polistiren în 2013. Platforma de la Oradea este compusă din trei fabrici diferite (mortare uscate, vopsele, polistiren). La Ploieşti a fost pusă în funcţiune fabrica de vopsele, care vine în completarea fabricilor de mortare uscate şi polistiren. În plus, AdePlast a preluat operaţiunile locale ale producătorului de vopsele Düfa şi operaţiunile Schomburg România, companie prezentă pe piaţa de produse speciale (sisteme de hidroizolaţii, aditivi pentru mortare şi betoane etc.). La începutul acestui an, ajutorul de stat solicitat de companie în 2013 a fost aprobat, urmând a fi utilizat la construcţia unei fabrici de vată bazaltică, o investiţie de peste 19 mil. euro, în zona Ploieşti.
Raiffeisen evolution
Raiffeisen evolution (RE), divizia de dezvoltare imobiliară a grupului austriac Raiffeisen, a finalizat anul trecut cel mai mare proiect imobiliar din ultimii patru ani de criză. Complexul Floreasca City, în care s-au investit 300 mil. euro, cuprinde cea mai înaltă clădire din România, turnul de birouri Sky Tower, cu o înălţime de 137 de metri şi 37 de etaje; o clădire de birouri cu regim de înălţime redus denumită Floreasca Office, în suprafaţă de 23.000 mp, şi mallul Promenada, cel mai mare mall construit vreodată de Raiffisen evolution, cu o suprafaţă închiriabilă de 35.000 mp. Clădirile de birouri, pentru dezvoltarea cărora au fost cheltuiţi peste 100 mil. euro, au fost cumpărate de Raiffeisen Property International, iar Promenada, care a presupus investiţii de 130 mil. euro, rămâne deocamdată în portofoliul RE ,până la găsirea unui cumpărător. Ritmul de dezvoltare a fost impresionant şi s-a datorat sinergiei care există între companiile implicate în proiect, toate legate de acelaşi acţionar: dezvoltarea proiectului a fost asigurată de RE, construcţia de către Strabag – acţionar în cadrul RE, finanţarea a venit de la Raiffeisen Bank International şi Raiffeisen Bank România, bancă ce ocupă integral Floreasca Office şi şase etaje din Sky Tower.
Bog`Art
Compania de construcţii controlată de omul de afaceri Raul Doicescu a absorbit în 2013 cele mai importante contracte pentru construcţii private din Bucureşti. Cea mai importantă lucrare din 2013 pentru Bog`Art a fost complexul de birouri Floreasca Park, cu o suprafaţă închiriabilă de 38.000 mp, finalizat în mai puţin de 18 luni. În toamna anului trecut, constructorul a predat 210 apartamente ridicate la comanda Adama în Titan, în două ansambluri rezidenţiale distincte. Printre realizări se numără şi semnarea unui contract cu Auchan, care prevede într-o primă etapă construirea megaproiectului Coresi de pe fosta platformă industrială Tractorul Braşov şi a unui centru comercial în Ghencea. Săptămâna trecută, Bog`Art a mai câştigat un contract important ce prevede construcţia turnului de birouri Bucharest One, aflat în portofoliul lui Ioannis Papalekas. Turnul va avea 23 de etaje şi o suprafaţă de 69.000 mp.
Skanska
Suedezii de la Skanska au revenit pe piaţa românească după zece ani de la retragerea operaţiunilor de construcţii. De această dată vizează sectorul imobiliar şi au început construcţia speculativă a 52.000 mp de birouri. Complexul Green Court Bucharest, care este construit pe un teren achiziţionat în 2012 de la omul de afaceri Gabriel Popoviciu, va fi alcătuit din trei clădiri de birouri, cu câte 12 etaje supraterane şi trei subterane. Prima etapă a investiţiei, care trebuie încheiată în acest an, cuprinde o clădire cu o suprafaţă de 19.500 mp, precum şi parcarea subterană pentru primele două clădiri ale complexului. Skanska va investi 46 mil. euro în prima fază, iar întregul proiect necesită o investiţie de 80 mil. euro. Suedezii îşi permit să facă dezvoltări speculative deoarece nu au nevoie de ajutorul băncilor pentru finanţarea construcţiilor. Skanska a pus deja ochii pe un nou teren, unde ar putea demara un alt proiect.
Portland Trust
După ce, în 2010, dezvoltatorul Portland Trust a fost implicat în cea mai mare tranzacţie încheiată pe piaţa imobiliară din România de la începutul crizei şi până acum, prin vânzarea complexului de birouri Floreasca Business Park către sud-africanii de la NEPI pentru 101,2 mil. euro, anul trecut, compania fondată de omul de afaceri britanic Robert Neale a finalizat a şaptea dezvoltare din România, un nou complex de birouri denumit Floreasca Park, amplasat în zona stației de metrou Aurel Vlaicu. Inovaţia adusă de acest complex este o pompă de captare a căldurii din interiorul Pământului (energie geotermică), care va scădea consumul de energie electrică cu 35% până la 50%. Proiectul, care a necesitat o investiţie de 70 mil. euro, are o suprafaţă închiriabilă de 38.000 mp. Principalul chiriaş al complexului este compania americană Oracle, care a ocupat deja un întreg corp de clădire, în suprafaţă de 25.000 mp. Numai americanii vor genera un venit anual de 4-5 mil. euro din chirii.
Delta ACM 93
Compania de construcţii a omului de afaceri Florea Diaconu a avut în 2013 un an excelent. Afacerile companiei au crescut de la 113 mil. euro până la 119 mil. euro, unul dintre catalizatori fiind lucrările de pe pieţele externe. Delta ACM 93 a lucrat anul trecut la autostrada Erbil-Koya din kurdistanul irakian, în lungime de 20,6 km, iar acum este la jumătate din volumul de lucrări. În Gabon, constructorul are semnate trei contracte, în valoare de 21 mil. euro, tot pe dezvoltarea de infrastructură rutieră. Recent, Delta ACM 93 a fost selectată dintr-o listă cu 120 de firme din întreaga lume pentru construcţia a 2.750 de locuinţe sociale în Tebessa şi El Bayadh din Algeria. Cele două contracte câştigate au o valoare de circa 70 mil. euro. Totuşi, unul dintre principalele contracte ale companiei rămâne construcţia Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei – Eroilor, pentru care asigură în principal inelele care vor alcătui tunelul. Tot anul trecut, Florea Diaconu a început, în parteneriat cu Alessio Karkhi, construcţia a două ansambluri rezidenţiale: unul cu un total de 1.000 de apartamente în Berceni şi altul, cu şapte vile de lux, în Voluntari.
Opus Land Development
Anul trecut, Opus Land Development, parte a unui grup de companii deţinut de familia Buyukhanli din Turcia, a reuşit să construiască 260 de locuinţe în Cosmopolis, ansamblu rezidenţial amplasat în Ştefăneştii de Jos, ridicând numărul total al locuinţelor recepţionate la 1.300 de unităţi. Pe parcursul lui 2013, compania a vândut 260 de locuinţe şi a închiriat alte 70 de unităţi. Dezvoltatorul a vândut un pachet format din 46 de apartamente unui investitor, o practică întâlnită cu precădere în perioada de vârf a pieţei imobiliare. În total, Opus Land Development a investit până acum în Ştefăneştii de Jos circa 230 mil. euro. Pentru acest an, turcii şi-au propus finalizarea a cel puţin 400 de locuinţe în Cosmopolis, plan ce presupune investiţii suplimentare de circa 18 mil. euro.