Companiile au redus numărul de angajaţi şi beneficiile extra-salariale din cauza crizei economice, iar angajaţii au renunţat la pretenţii şi acceptă orice numai să fie angajaţi, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de Mednet Marketing Research Center. Sondajul, la care au participat manageri de resurse umane şi angajatori, arată că situaţia economică nefavorabilă din ultimul an şi-a pus amprenta şi asupra pieţei muncii, multe companii fiind nevoite să promove
Companiile au redus numărul de angajaţi şi beneficiile extra-salariale din cauza crizei economice, iar angajaţii au renunţat la pretenţii şi acceptă orice numai să fie angajaţi, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de Mednet Marketing Research Center.
Sondajul, la care au participat manageri de resurse umane şi angajatori, arată că situaţia economică nefavorabilă din ultimul an şi-a pus amprenta şi asupra pieţei muncii, multe companii fiind nevoite să promoveze o politică de resurse umane bazată pe reducerea costurilor.
„Aceasta politică a fost implementată fie prin reducerea numărului de angajaţi, fie prin reducerea beneficiilor extra-salariale, fie prin scăderea salariilor”, susţin iniţiatorii.
Puterea de negociere s-a schimbat
Unul dintre managerii intervievaţi a explicat că puterea de negociere s-a schimbat faţă de acum doi ani când exista o presiune pe angajatori, care trebuia să ofere pachete salariale cât mai motivante si cât mai atractive.
Spre deosebire de anii trecuţi, în prezent angajaţii sunt dispuşi „să primească aproape orice numai să fie angajaţi”, astfel încât, pentru protejarea resurselor, companiile tind să aleagă cu grijă beneficiile extra-salariale pe care să le mai ofere acestora.
Asigurările de sănătate, pe primul loc în topul preferinţelor
Primele două locuri în preferinţele românilor, când vine vorba despre beneficii extra-salariale, sunt ocupate de asigurările de sănătate (21,5 la sută dintre angajaţii din Capitală şi 19,1 la sută dintre cei din provincie) şi de abonamentele la o clinică medicală privată (19,3 la sută dintre angajaţii bucureşteni şi 18,8 la sută dintre cei din provincie).
La diferenţă de circa opt procente, acestea sunt urmate de pensiile private facultative, asigurările de viaţă şi prima pentru concediul de odihnă.
„Asigurarea de locuinţă, asigurarea de tip CASCO, asigurarea de viaţă, asigurarea de bunuri, asigurarea privată de sănătate şi pensia privată facultativă sunt în topul serviciilor financiare pe care respondenţii le consideră necesare”, potrivit aceluiaşi sondaj.
Totodată, aproximativ 16 la sută dintre cei chestionaţi au declarat că vor contracta o pensie facultativa pe viitor, iar media contribuţiei lunare pe care ar fi dispuşi să o plătească este de 135,34 lei în Bucureşti şi 105,03 lei în provincie.
Potrivit iniţiatorilor sondajului, respondenţii care doresc să achiziţioneze în viitorul apropiat un astfel de produs financiar sunt în special femei cu vârste cuprinse între 22 şi 47 de ani şi cu venituri între 500 şi 2.000 de lei, cu studii superioare, care se informează mai ales prin intermediul internetului.
SURSA: Mediafax