Anul 2014 a fost unul foarte bun din punct de vedere agricol. Producţiile obţinute de agricultori au ajuns la un nivel record. De aceste rezultate au beneficiat de la fermieri, până la traderi şi procesatori. Pe baza rezultatelor obţinute anul trecut, vom premia cea mai bună companie din agricultură, în cadrul Galei „Premiile Capital“, de la sfârșitul lunii mai.
Redacţia Capital a propus spre nominalizare zece jucători din agricultură care s-au făcut remarcaţi prin performanţe deosebite, într-o piaţă extrem de competitivă. Selecţia a fost făcută ţinând cont de activitatea şi rezultatele financiare din 2014.
Capital premiază performanța în business
Vezi si:
Candidaţii la premiile Capital, secţiunea "Comerț"
Candidaţii la Premiile Capital, secţiunea “servicii”
Instituţii financiare candidate la Premiile Capital
Vă prezentăm mai jos lista cu nominalizații
Safir
Familia Safir deţine supremaţia în sectorul avicol din Vaslui prin grupul de firme SC Safir SRL, SC Sagem SRL, SC Nutriva SRL şi SC Safi- Star SRL. Înfiinţat în urmă cu mai bine de 23 de ani, Safir a reuşit să se impună pe piaţă cu produsele din carne de pasăre vândute sub brandul „Deliciosul de Vaslui“ şi „Zdravăn Moldovenesc“. Aşadar, cei trei vasluieni au ajuns la afaceri de peste 52 de milioane de euro. În 2014, Safir a investit 600.000 de euro în echipamente tehnologice şi în extinderea spaţiilor de producţie. O altă investiţie notabilă a mai fost cea de un milion de euro în fabrica de nutreţuri combinate Nutriva. Familia Safir mai deţine un abator cu o capacitate de 4.000 de capete pe oră, două ferme de creştere a puilor şi o fabrică de făinuri proteice. Pentru 2015, vasluienii intenţionează să mai investească încă 800.000 de euro în maşini de transport pentru furaje, în echipamente de laborator, în parcul auto şi în amenajarea birourilor.
AGROFAM
Grupul Agrofam (Agrofam Holding, Agrofam Trading, Agrofam Unirea, Vitifam şi Green Energy SRL) deţinut de omul de afaceri Ştefan Poienaru, a înregistrat în 2014, o cifră de afaceri de 22 de milioane de euro. Antreprenorul din Feteşti susţine că anul trecut a fost bun pentru că a înregistrat producţii bune şi a reuşit să crească şi efectivul de animale. Anul trecut, ferma de animale a ajuns la 3.000 de oi şi 1.500 de capre. „Am crescut şi producţia de lapte cu 20%. Am ajuns să obţinem 70 de litri/cap de oaie/pe an şi 350 de litri de lapte/cap de capră/an“, ne-a spus Poienaru. În 2015, omul de afaceri intenţionează să investească 700.000 de euro în dezvoltarea unui proiect cu panouri solare. În 2013, Poienaru a achiziţionat 300 de hectare de terenuri agricole în apropierea oraşului Feteşti.
ELCOMEX AGROINDUSTRIAL
Înființată în urmă cu 11 ani, Elcomex Agroindustrial a ajuns în prezent o companie integrată, iar ținta pentru 2017 este să devină cea mai mare fermă și fabrică de procesare de capră din Europa de Est. Dacă în multe cazuri criza și-a pus amprenta asupra investitorilor, multe afaceri fiind închise, iată că există și investitori care s-au dezvoltat în această perioadă. Familia Grecu, proprietarii companiei Elcomex Agroindustrial, a investit peste 15 milioane de euro în ultimii ani în construcția unui siloz complet automatizat cu o capacitate de 16.000 de tone, a unei fabrici de nutrețuri combinate și într-o fermă de capre. Anul trecut, în componența Elcomex Agroindustrial a intrat și noua fabrică de procesare a laptelui de capră, în urma unei investiții de circa 10 mil. euro. Cea mai mare parte a produselor lactate iau calea exportului, în țări precum Franța sau Italia, dar pot fi găsite și în rețelele retailerilor din România.
TRANSAVIA
Înfiinţată în urmă cu 24 de ani, Transavia a devenit unul dintre cei mai importanţi producători de carne de pasăre din România. Proprietarul companiei, Ioan Popa, susţine că a ajuns la o producţie de 55.000 de tone de carne de pasăre în fermele proprii din judeţele: Alba, Cluj, Sibiu, Braşov şi Harghita. Grupul Transavia dispune de 15 ferme de creştere a puilor, două ferme de reproducţie, şi două staţii de incubaţie. Bussinesul Transavia a ajuns la o valoare de peste 135 de milioane de euro anual. „Noi am făcut profit în creștere în fiecare an“, spune Popa.
CEREALCOM DOLJ
Grupul Cerealcom Dolj, o afacere de peste 130 de milioane euro pe an din producţia şi comerţul cu cereale şi seminţe oleaginoase, este deţinută de omul de afaceri Mihai Anghel. Anul 2014 a fost unul profitabil pentru compania din Dolj, având în vedere că cifra de afaceri a crescut seminificativ, de la 97 de milioane de euro în 2013, la 137 de milioane de euro în 2014. În ceea ce priveşte profitul, acesta s-a majorat substanţial de la 20.000 de euro în 2013, la 2,4 milioane de euro în 2014. Doljeanul a ştiut să profite la maximum de producţiile record, obţinând o recoltă de 7 tone la hectar. Mihai Anghel explotează circa 25.000 de hectare în Dolj. Cea mai recentă achiziţie a omului de afaceri din Dolj a fost un teren de 13,3 hectare de teren arabil.
COMFERT
Grupul Comfet, deţinut de Cătălin Grigoriu, este alcătuit din două firme: Comfert SRL, ce se ocupă de comerţul îngrăşămintelor chimie pentru micii şi marii fermieri, şi Comfert Agricultura SRL, firmă ce are ca principale activităţi cerealele şi plantele oleaginoase. Comfert este o afacere construită de Grigoriu pe baza unui proiect demarat de tatăl său. Grupul de firme a fost înfiinţat în 1998 cu un împrumut de la frații Pavăl, proprietarii Dedeman. Aceștia i-au împrumutat capitalul inițial și l-au ajutat cu partea administrativă a businessului. Astăzi, afacerea lui Grigoriu a ajuns la o valoare de peste 130 de milioane de euro. Comfert Agricultura desfăşoară activităţi în judeţele Bacău, Neamţ, Iaşi, Vrancea şi Vaslui. Suprafaţa exploatată a ajuns la 8.000 de hectare.
AGROINDUSTRIALA PANTELIMON
Agroindustriala Pantelimon, singura fermă mare din jurul Bucureştiului, este deţinută de fermierul Mihai Petcu. Societatea înseamnă o fermă ce se întinde pe 15 hectare, în care sunt adăpostiți 300 de tăurași și 300 de vaci de lapte. De la cele din urmă, anul trecut, fermierul a obţinut pentru fiecare 8.500 de litri de lapte.
Pe lângă ferma mare, Agroindustriala Pantelimon mai are şi o mică exploataţie agricolă denumită „Ferma Animalelor“. „Avem acest loc de joacă pentru copii, unde cei mici pot vedea cum este mulsă o vacă, dar mai pot vedea şi alte animale: oi, capre, struţi şi o căprioară“, a completat fermierul.
Pe lângă activităţile de educare pentru copii, fermierul a construit și un restaurant unde se mănâncă preparate sănătoase. Mai nou, aici vrea să introducă în meniu mâncăruri din carne de vacă din rasa Angus.
AGRICOVER
Agricover, grupul deţinut de Jabbar Kanani, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei, în creştere cu 18% faţă de anul anterior. „În 2014, am înregistrat o creştere de 22% a portofoliului de clienţi şi o diversificare a categoriilor de fermieri deserviţi, cu focus pe cea a fermierilor de culturi speciale şi de zootehnie“, a declarat Ştefan Bucătaru, director general al departamentului Agribusiness din cadrul Agricover. Agricover Credit IFN, parte a grupului şi unul dintre principalii finanţatori ai micilor agricultori, a acordat credite fermierilor în valoare de 837 milioane de lei, în 2014.
„Anul acesta, vrem să creştem numărul de clienţi la 2.000, având în vedere că avem un capital propriu de 120 de milioane de lei, încă 450 de milioane lei – finanţări de la băncile româneşti, şi 160 de milioane de lei de la fonduri externe“, a declarat pentru Capital, Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN.
BRISE GROUP
Brise Group, unul dintre cei mai importanţi traderi de materii prime agricole din România, este deţinut de omul de afaceri Cătălin Marius Bucur. Compania Brise Group a fost înfiinţată în 2001, iar astăzi şi-a dezvoltat activităţile în achiziţionarea şi comercializarea cerealelor, a seminţelor de cereale sau plantelor tehnice şi furajere. Totodată, traderul transportă cereale şi mai asigură servicii de depozitare a cerealelor în silozuri. Brise Group a reuşit să se extindă atât de mult, încât deţine silozuri în toată ţara cu o capacitate de depozitare de aproape 180.000 de tone. Omul de afaceri din Constanţa a ajuns la un business de 260 de milioane de euro şi un profit de peste un milion de euro, anual.
AGROIND DOAGA
Agroind Doaga, deţinută de Petrică Azoiţei, este unul dintre cei mai mari furnizori de lapte pentru Danone. Zilnic, din ferma din Doaga, județul Vrancea, sunt livraţi 11.000 de litri de lapte pentru marele producător de lactate. În 2014, cifra de afaceri a Agroind a ajuns la opt milioane de lei, ceea ce înseamnă o creştere de 20% faţă de 2013. În acelaşi timp, şi profitul a crescut de la 214.000 de lei, în 2013, la 600.000 de lei, în 2014. În ferma din Doaga sunt crescute 1.000 de animale, din care 350 sunt vaci de lapte din rasa Holstein şi 180 sunt vaci pentru carne din rasa Angus. În acest an, Azoiţei vrea să investească 700.000 de euro în utilaje cu ajutorul fondurilor europene.