În ciuda aşteptărilor pesimiste, industria românească a rămas ramura cu cel mai important aport pentru creșterea economică a ţării; practic reprezintă un sfert din banii României. Astfel, creșterea economică anunțată de INS, de 2,8%, a fost susținută în mare parte de acest sector. Industria auto, industria grea, industria farmaceutică și multe altele sunt doar câteva sectoare care au înregistrat anul trecut rezultate bune.

Redacţia Capital a propus spre nominalizare zece jucători care s-au făcut remarcaţi prin performanţe deosebite. Finalistele vor fi premiate în cadrul Galei Premiile Capital, de la finele lunii mai.

Capital premiază performanța în business

Vezi si:
Candidaţii la premiile Capital, secţiunea "Comerț"
Candidaţii la Premiile Capital, secţiunea “servicii”
Instituţii financiare candidate la Premiile Capital
Candidaţii la Premiile Capital, secţiunea "agricultură"
 

DACIA 

După ce anul trecut constructorul auto de la Mioveni a reuşit să depăşească pragul 500.000 de unităţi vândute, anul acesta compania a lansat două noi modele cu care speră să înregistreze un nou record. Prezentate la ultima ediţie a Salonului Auto de la Paris, versiunile speciale Lodgy Stepway şi Dokker Stepway completează gama actuală, fiind dotate cu numeroase echipamente (disponibile în serie sau opțional) : sistemul de navigaţie și multimedia MEDIA NAV, aer condiționat, regulator-limitator de viteză (cruise control), asistenţă la parcarea cu spatele. De asemenea, Dacia, împreună cu societatea Romturingia, din Câmpulung Muscel, specializată în conversia şi amenajarea de caroserii, a livrat, anul acesta  primele vehicule Duster destinate serviciilor de Ambulanţă. Cele mai multe automobile înmatriculate în primele trei luni ale acestui an au fost Dacia, compania având o cotă de 30,3%, conform datelor de la DRPCIV.
 

          ASTRA VAGOANE Călători

În 2014, ASTRA Vagoane Călători a derulat proiecte importante atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă. Limitările produse, în principal, de lipsa finanţării proiectelor de achiziţie de material rulant nou pe piaţa internă de vagoane de călători au făcut ca ponderea în cifra de afaceri să fie deţinută de livrările la export, în America de Sud şi Europa Centrală. Dintre cele mai importante proiecte sunt de menționat următoarele: livrarea a 95 de vagoane în Brazilia, modernizarea a 30 de tramvaie pentru Municipiul Timișoara și livrarea a 6 tramvaie noi pentru Municipiul Arad. Astfel, anul trecut cifra de afaceri a companiei a ajuns la 290 mil. lei, în creștere cu peste 62% față de rezultatul raportat în 2013. Profitul s-a menținut la un nivel similar celui raportat în anul precedent, depășind 42 de milioane de lei.

 

Reloc – Electroputere VFU Craiova

La Craiova se produce din nou locomotive. Acesta a fost anunțul anului trecut, cel mai important eveniment al ultimilor 25 de ani. Compania, parte a grupului Grampet, a prezentat anul trecut, în cadrul unui eveniment internațional, desfășurat la Berlin, locomotiva Terra Nova, dezvoltată în baza unui parteneriat cu compania americană Caterpillar. Comenzile nu au întârziat să apară, prima locomotivă urmând să fie livrată în acest an. Iar planurile de viitor nu se opresc aici. Reloc-Electroputere VFU Craiova vrea să construiască o noua locomotivă de 2.100 de cai putere, iar în 2017 o locomotivă electrică. La începutul acestui an, Reloc-Electroputere a devenit dealer autorizat Volvo Penta, iar acum se află în etapa de dezvoltare a planurilor de viitor care decurg din acest eveniment. Anul trecut, compania și-a majorat numărul de angajați de la 495 la 557 de persoane.

 

 ELMAS

Una dintre cele mai importante mișcări pentru compania braşoveană, în 2014, a fost preluarea activelor Steel & Alu Building, crescându-şi astfel capacitatea de producţie cu 500 de tone de structuri metalice pe lună. Tot anul trecut, Elmas a anunțat continuarea procesului de retehnologizare a noilor hale de producţie poduri rulante şi structuri metalice, investiţiile fiind estimate la 1,5 mil. euro. Mai mult, pentru acest an compania și-a propus creșterea activității de service instalații de ridicat și demararea activității de recondiționări stivuitoare, bugetul de investiții fiind tot de 1,5 mil. euro. Elmas Braşov, a cărei activitate principală este fabricarea echipamentelor de ridicat şi manipulat, a fost înfiinţată în 1990 și are capital 100% românesc.

 

          SAINT-GOBAIN

Producătorul de materiale de construcţii Saint-Gobain Construction Products, subsidiara locală a grupului francez Saint-Gobain, are planuri mari în România, una dintre cele mai importante investiții anunțate anul trecut fiind deschiderea unei noi cariere de gips. Proiectul va fi realizat la Cluj, în următorii ani, de Rigips, divizia de gips-carton şi ipsos din cadrul grupului, investiţia urmând să ajungă la 8-9 milioane de euro. Saint-Gobain, ale cărei vânzări provin în proporţie de peste 70% din construcţia şi renovarea de locuinţe, a furnizat în 2014 materiale pentru realizarea unora dintre cele mai moderne clădiri din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării, dar şi a unor  proiecte de infrastructură. Saint-Gobain are peste 1.000 de angajați pe piața locală.

 

           Dan Steel

Dintr-un plan de investiții derulat pe o perioadă de 3 ani, în valoare de 10 mil. euro, destinat optimizării și diversificării capacităților de producție, 2014 a fost anul investițiilor majore în cadrul grupului Dan Steel, deținut de Vasile Dan și cei doi copii: Daniel Dan și Dana Cardoș. Anul trecut valoarea investiților a fost de 5,5 milioane de euro, iar investițiile vor continua și în acest an, ne-au declarat reprezentanții companiei, cu mențiunea că pe fondul acestui plan de investiții, mizează pe o creștere de 10% a cifrei de afaceri. 

 

           Antibiotice Iași

Despre Antibiotice Iași se pot scrie cărți întregi, dar ceea ce trebuie remarcat este „plusul“ din logo. Acest + nu vine doar din domeniul de sănătate, ci pare să ghideze echipa managerială spre perfomanță. De ani buni, compania raportează profit și afaceri în creștere de la un an la altul. De exemplu, anul trecut  compania a reușit să obțină un profit brut cu 7,8% mai mare, comparativ cu cel înregistrat în 2013. Și cifra de afaceri s-a menținut pe creștere, ajungând la aproape 319 milioane de lei. Compania și-a mărit cota de piața atât în România cât și pe piața externă. Antibiotice este lider mondial în producţia Nistatinei, cu o cotă de 45% din piaţa mondială. Exporturile de Nistatină au crescut cu 55% în 2014 comparativ cu 2009. În acest an, pariul managementului este ca cea mai mare piaţă de desfacere pentru Nistatină să devină SUA, care în momentul de faţă se află pe locul trei.

 

 SOFTRONIC

Cu afaceri de circa 24 de milioane de euro anul trecut, Softronic din Craiova poate trece drept una dintre cele mai inovative companii: anul trecut, Ionel Ghiță, unul dintre acționari, a uimit lumea de business când a anunțat că a primit prima comandă pentru trenul electric pe care îl construiește. Constructorul primei locomotive românești de după revoluție a făcut mai multe mișcări strategice, accentul fiind pus pe export. Mai mult, anul acesta, Ghiță și-a propus să crească de peste trei ori businessul înființat în 2002 – Softrans, operatorul feroviar de călători pe care l-a relansat anul trecut, odată cu producția primului tren Hyperion. Iar ca planuri pentru vara aceasta,  în afară de al doilea tren pe care îl va pune în mișcare, spre mare, antreprenorul vrea să omologheze locomotiva în Austria.

 

          Maguay

Prezentă pe piaţa locală de 22 ani, Maguay este una dintre cele mai vechi companii românești din domeniul IT. Maguay a înregistrat anul trecut afaceri de 12 mil. euro, cu 15% mai mult decât în 2013. Numărul de angajaţi a crescut de la 73 la 86 de angajaţi. Printre cele mai importante proiecte ale companiei, în 2014, se numără: realizarea sistemului de e-Learning la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, implementarea unei infrastructuri tip Big Data la Registrul Auto Român şi livrarea de sisteme informatice integrate în cadrul unor instituții publice de sănătate. Conform IDC, Maguay este cel mai mare producător român de servere.

 

          AEM Timișoara

Cu o istorie de 43 de ani, AEM Timișoara – unul dintre cei mai mari producători de aparate electrice de măsurare a electrice, a gazului, a energiei termice şi a apei din România – vrea să rescrie istoria. Compania a dezvoltat aparate de măsurat ultra-performante, care sunt dorite de companii mari din energie din țările europene și nu numai. Anul trecut, compania a continuat programul de investiții care nu a fost oprit nici în perioada de criză. De la momentul privatizării și până la separarea juridică a grupului Luxten (2007), investițiile realizate la AEM s-au ridicat la aproape 25 milioane de dolari. Compania este unul dintre cei mai mari angajatori din Timișoara, având peste 1.200 de salariați.