OMV Petrom
În 2014, rafinăria Petrobrazi de la Ploiești a aniversat 80 de ani de la înființare, iar momentul a coincis cu finalizarea unui amplu proces de modernizare, derulat de OMV Petrom. Investițiile în modernizarea rafinăriei s-au ridicat la circa 600 de milioane de euro și au urmărit adaptarea producției la cererea din România, concomitent cu reducerea consumului de energie. Cu o capacitate de 4,2 milioane de tone anual, Petrobrazi poate asigura carburanți pentru aproximativ trei milioane de autoturisme.
Modernizarea Petrobrazi nu a fost, însă, singurul proiect de anvergură din portofoliul de anul trecut al grupului. OMV Petrom a raportat investiții-record, de 1,4 miliarde de euro în 2014. Cea mai mare parte din buget a fost alocată pentru explorarea și producția de țiței și gaze în România.
Daimler
Star Transmission, filiala din România a concernului german Daimler, construieşte la Sebeş cutii de viteze de ultimă generaţie. În 2013, a fost inaugurată o unitate de producţie pentru asamblarea cutiilor de viteze automate pentru autoturismele Mercedes-Benz, după o investiţie de 30 mil. euro, prin care au fost create circa 250 de noi locuri de muncă. Anul trecut, tot la Sebeş au mai fost create alte 150 de locuri de muncă odată cu deschiderea unei noi hale de 13.000 metri pătrați.
Investiția a fost de aproape 40 de milioane de euro. Pentru producţia unei noi generații de cutii de viteze automate, Daimler va investi în România peste 300 de milioane de euro. Unitatea de producţie Daimler – Star Transmission a fost înființată în anul 2001. În prezent, compania are aproximativ 800 de angajați în unitățile de producție de la Cugir şi Sebeş.
Afi Europe
A fost prima companie care a testat potenţialul zonei de vest a Bucureştiului, după construcţia pasajului Basarab. Investitorul a construit şi închiriat integral trei clădiri de birouri în jurul mallului AFI Palace Cotroceni, iar acum dezvoltă ultimele două imobile din proiectul AFI Park. Ocuparea rapidă a spaţiilor livrate pe piaţă a dat un imbold şi celorlalţi investitori cu interese imobiliare în această zonă. Primele două imobile au adus proprietarilor un venit operaţional net de circa 3,5 mil. euro în 2014 şi sunt primele din România care au primit certificarea LEED Gold Core & Shell. În aprilie anul trecut, AFI Europe a început construcţia AFI Park 4&5, proiect gândit ca o singură clădire cu o suprafaţă pe etaj de 3.000 mp. Toate cele cinci clădiri, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 70.000 mp, sunt conectate cu mallul din Cotroceni.
NEXTcity
Este unul dintre cei mai importanți producători de biciclete din România, cu investiții de câteva milioane de euro în unitatea de asamblare din Reşita. De asemenea, compania a anunțat, încă de anul trecut, că va investi în construcţia celei de-a doua fabrici din România, la Haţeg, unde vor fi angajați aproape 1.000 de oameni. Reprezentanții NextCity au declarat că sunt deschiși către noi parteneriate, unul dintre cele mai importante fiind cu Decathlon, pentru care asamblează, zilnic, 2.000 de biciclete la fabrica din Reșița.
Mega Image
Belgienii de la Delhaize, proprietarii Mega Image, parcă nu se mai opresc din investiții în piața locală de retail. Strategia lor de expansiune se bazează pe apropierea magazinelor de toate cartierele Capitalei și nu numai. În 2014, planurile pentru dezvoltare au fost foarte clar definite: în total, au fost deschise 114 magazine, ajungând, astfel, la o rețea de 410 unități. Din totalul magazinelor deschise anul trecut, 19 sunt fostele Angst. În 2015, în afara deschiderilor clasice de magazine, în București și în Ilfov, retailerul a lansat și primul magazin Gusturi Românești, un nou concept care oferă consumatorilor produse cu specific românesc.
Deutsche Bank
Deutsche Bank a investit, anul trecut, zece milioane de euro într-un centru de tehnologie la Bucureşti. Nemţii au primit un ajutor de stat de 15,6 mil. euro. Centrul are o suprafaţă de 6.000 mp și furnizează servicii şi soluţii tehnologice care permit Deutsche Bank să vină în sprijinul clienţilor săi, precum şi al celor 99.000 de angajaţi din cele 3.000 de locaţii la nivel mondial. Potrivit directorului centrului, Deutsche Bank a ales România pentru realizarea acestui centru de tehnologie datorită infrastructurii bune, ofertei din ce în ce mai mari de spaţii de birouri şi resurselor umane. Centrul Deutsche Bank Global Technology va avea 500 de angajaţi până în 2016.
Atlassib
Compania sibiană este primul operator de transport rutier care a achiziționat, anul trecut, o flotă de autocare cu normă de poluare Euro VI. Este vorba de un prim lot de 10 unități Mercedes Tourismo RHD, echipate cu motoare de ultimă generație care respectă normele de poluare Euro VI. Ele au intrat în flota companiei în luna aprilie 2014. La acestea s-au adăugat, pe parcursul anului trecut, încă patru unități, investiția totală depășind 3,25 milioane de euro. „Această achiziție ne permite să ne încadrăm în restricțiile impuse de tot mai multe state privind accesul autocarelor în zonele centrale ale orașelor «verzi»“, ne-au transmis reprezentanții companiei.
Flota companiei este alcătuită din 162 de autocare, 6 autobuze și 52 de microbuze. Atlassib are peste 1.400 de angajați și operează 37 de linii internaționale în 14 țări europene.
Huawei
Compania chineză Huawei, unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente şi servicii pentru operatorii telecom, este prezentă pe piaţa locală de 12 ani. Atunci, gigantul telecom a identificat România ca punct strategic pe harta sa de expansiune în Europa de Est. Huawei şi-a intensificat investiţiile locale în ultimii trei ani, în 2012 implementând, la Bucureşti, unul dintre cele patru centre de servicii globale ale companiei, care asigură suport tehnic pentru Europa Centrală şi de Est, ţările nordice şi cele din vestul continentului. Chinezii au alocat 6 mil. euro pentru dezvoltarea acestui centru regional şi intenţionează să crească investiţiile la 100 mil. euro până în 2018, sumă redusă la jumătate faţă de planurile anunţate în momentul lansării centrului. În prezent, Huawei România are 900 de angajaţi, dintre care peste 700 sunt români.
Glasscorp
Turcii de la Şişecam Group au preluat, în 2012, pachetul majoritar de acţiuni al companiei buzoiene GlassCorp, cu 9 milioane de euro. Anul trecut, turcii au inaugurat la Buzău o fabrică de geamuri pentru autoturisme, echipată cu cele mai noi maşinării aduse din Japonia, valoarea totală a proiectului fiind de 65 mil. euro, cofinanţat printr-o schemă de ajutor de stat. Fabrica produce parbrize, geamuri laterale pentru uşi, geamuri laterale fixe şi lunete. Investiţia a generat peste 300 locuri de muncă, iar unitatea de producţie livrează anual circa un milion de seturi de geamuri. Glasscorp Buzău s-a înfiinţat în 2005 (cu numele iniţial de Geamuri SA).
BILKA
Compania deținută de Horațiu Țepeș a demarat anul trecut un plan investițional în două etape. Valoarea inițială se ridica la circa 5 mili. euro, dar, la începutul acestui an, compania a suplimentat bugetul cu încă două milioane. Prima etapă, care a presupus investiții de 3 mil. euro, a fost demarată și încheiată în 2014. Suma a fost direcționată către creșterea capacității de producție și pentru achiziționarea și renovarea halelor Romlag Brașov. Astfel, s-au pus în funcțiune două linii de producție pentru țigla metalică Clasic, fiind majorată capacitatea de producție cu 60%. Cea de-a doua etapă, începută anul acesta, se ridică la 4 mil. euro și vizează creșterea și, mai ales, diversificarea producției.