Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «industrie grea»

EVENIMENT Capital va premia cea mai bună companie din industria grea în baza realizărilor din 2014

Ultimii doi ani au schimbat strategiile celor mai importanți jucători din industria grea: revenirea pe creștere a unor piețe-cheie a dus la o relaxare a bugetelor pentru investiții. Iar, în unele cazuri, proiectele anunțate au fost de zeci de milioane de euro. Vă prezentăm 10 companii care s-au făcut remarcate prin performanțele din 2014. Dintre aceștia vom stabili  trei finaliști vor fi premiați în cadrul Galei Capital "Premiile industriei românești", care va avea loc marți, 7 iulie.

Citiți și:

Capital premiază cele mai performante companii din industrie
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «auto»
Candidaţii la Premiile Capital, secţiunea «industria alimentară»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «industria mobilei»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «industria ușoară»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea industriei chimice și a materialelor de construcții
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea "energie"
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «IT»

 

ArcelorMittal

Este cel mai mare producător de oțel din lume, iar o parte importantă din businessul pe care îl dezvoltă se află în România. De-a lungul anilor, compania a investit sume mari de bani în industria locală, în tehnologii noi și modernizări. Numai la Galați valoarea totală s-a apropiat de 200 de milioane de euro, ultima investiție anunțată fiind de aproape 5 milioane de euro pentru creșterea eficienței operațiunilor. Compania este prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În 2014, ArcelorMittal a înregistrat venituri de 79,3 miliarde de dolari şi o producţie de oţel de 93,1 milioane de tone.

 

Alro Slatina

Cunoscută drept una dintre cele mai mari companii producătoare de aluminiu din Europa Centrală și de Est, Alro Slatina a avut o creștere ușoară anul trecut, ajungând la afaceri de 2 miliarde de lei. Acest rezultat a fost posibil chiar dacă 2014 a continuat să fie marcat de un preț scăzut al aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra, acesta atingând un nou minim istoric al ultimilor cinci ani. În aceste condiții, compania a continuat să mizeze pe dezvoltarea sectorului de aluminiu procesat. În 2014, Alro a înregistrat o creştere a vânzărilor pentru produsele cu valoare adăugată mare cu 6.000 de tone, în timp ce segmentul de aluminiu primar a raportat vânzări similare cu cele din 2013. Alro este o subsidiară a Vimetco N.V.

 

Rulmenți Bârlad

Rulmenţi Bârlad, controlat de conglomeratul turc Kombassan, este cel mai mare angajator privat din judeţul Vaslui, la sfârșitul anului trecut numărul salariaților depășind 1.600. Afacerile companiei au trecut pragul de 50 de milioane de dolari, ținta pentru acest an fiind o creștere de aproximativ 20%. În prezent, circa 95% din totatul producției merge la export, managementul grupului căutând noi piețe de desfacere. Anul acesta, reprezentanții URB Group au anunțat că producția va fi diversificată, urmând să realizeze și bijuterii din oţel inoxidabil pe care să le comercializeze în România, în Turcia şi în alte câteva state europene. Uzina din Bârlad este cea mai mare din portofoliul grupului, atât ca număr de angajaţi, cât şi ca business.

 

Astra Vagoane

ASTRA Vagoane Călători are ca obiect de activitate principal construcţia şi reparaţia materialului rulant. Compania şi-a dezvoltat capabilitatea tehnică şi acoperă, prin compartimentele sale, toate domeniile necesare fabricării de material rulant. Acest lucru a permis ASTRA Vagoane Călători să deruleze proiecte importante atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Limitările, produse, în principal, de lipsa finanţării proiectelor de achiziţie de material rulant nou pe piaţa internă de vagoane de călători, au făcut ca ponderea în cifra de afaceri să fie deţinută de livrările la export, în America de Sud şi Europa Centrală. Dintre cele mai importante proiecte sunt de menționat: livrarea a 95 de vagoane în Brazilia, modernizarea a 30 de tramvaie pentru Municipiul Timișoara și livrarea a 6 tramvaie noi pentru Municipiul Arad. Astfel, anul trecut, cifra de afaceri a companiei a ajuns la 290 milioane de lei.

 

Cos Târgoviște

Este unul dintre principalii producători de țiglă și de produse din oțel din România. În 2002, combinatul a fost preluat de Mechel. În urmă cu doi ani, grupul rus a vândut toate cele cinci combinate deținute în România către Invest Nikarom, la un preț de 52 de euro. Din cele cinci combinate intrate în insolvență COS Târgoviște are cea mai mare șansă să continue producția, în februarie instanța confirmând planul de reorganizare și trecerea la următoarea etapă. Principalul creditor, Silnef SRL, a propus fuziunea COS Târgoviște cu Industria Sârmei Câmpia Turzii.

 

Dan Steel Group

În 1991, când înființa firma, Vasile Dan nu s-a gândit că va ajunge unul dintre marii industriași ai țării. În prezent, Grupul Dan Steel a ajuns la o cifră de afaceri de peste 100 milioane de euro. Grupul fabrică produse metalurgice și materiale de construcții, fiind liderul pieței pe segmentul de produse trefilate. Anul trecut, o parte din capacitățile de producție și utilajele existente au fost modernizate, iar altele au fost înlocuite cu linii de producție și utilaje noi. Toate acestea au ca rezultat o creștere a productivității și o scădere a costurilor de fabricație, susțin reprezentanții companiei. Pentru 2015, membrii familiei Dan mizează pe o creștere de 10% a cifrei de afaceri și pe creșterea consumului pe piața internă și diminuarea practicilor neconcurențiale. Totodată, grupul intenționează, în acest an, să-și extindă portofoliul de servicii conexe activității de comerț.  

 

TMK – Artrom

Rezultate peste așteptări pentru producătorul de țevi din Slatina. Anul trecut, TMK – Artrom și-a majorat profitul net de peste trei ori și a obținut o creștere a afacerilor de două cifre. Astfel, afacerile au ajuns la aproape un miliard de lei (972 mil. lei), iar profitul net s-a cifrat la puțin peste 40 mil. lei. La începutul acestei luni, compania a inaugurat o nouă capacitație de producție, în urma unei investiții de 10 mil. euro. În fabrica de la Slatina lucrează 1.350 de angajați, în timp ce la combinatul siderurgic TMK – Reșița numărul de salariați este de 750 de persoane. Cele două întreprinderi TMK din România au o cifră de afaceri de 350 milioane de euro pe an.

 

Proinvest Group

Dacă 2014 a fost în creștere ușoară pentru Proinvest Group (specializată în prelucrarea oțelului), afacerile apropiindu-se de 16,5 milioane de euro, primul trimestru al acestui an a fost spectaculos: compania a crescut cu 41%. Rezultatul  a fost posibil datorită punerii în funcțiune a unor investiții derulate în ultimii doi ani. Pentru 2015, reprezentanții companiei cred că trendul ascendent se va accentua, cifra de afaceri fiind estimată la 25 milioane de euro. Tot pentru anul în curs, Proinvest Group are în plan investiții de 5 milioane de euro pentru creșterea gamei de produse, a capacității de producție, res­pectiv dezvoltarea businessului în afara granițelor țării. Cu o precizare: Proinvest a preluat fabrica Scudas din Pașcani, investițiile totale anunțate aici fiind de 10 milioane de euro.

 

Reloc- Electroputere Vfu

La Craiova se produc din nou locomotive. Acesta a fost anunțul anului trecut, cel mai important eveniment al ultimilor 25 de ani. Compania, parte a grupului Grampet, a prezentat anul trecut, în cadrul unui eveniment internațional, desfășurat la Berlin, locomotiva Terra Nova, dezvoltată în baza unui parteneriat cu compania americană Caterpillar. Comenzile nu au întârziat să apară, prima locomotivă urmând să fie livrată în acest an. Iar planurile de viitor nu se opresc aici. Reloc – Electroputere VFU Craiova vrea să construiască o nouă locomotivă de 2.100 de cai putere, iar în 2017 o locomotivă electrică. La începutul acestui an, Reloc-Electroputere a devenit dealer autorizat Volvo Penta, iar acum se află în etapa de dezvoltare a planurilor de viitor care decurg din acest eveniment. Anul trecut, compania și-a majorat numărul de angajați de la 495 la 557 de persoane.

 

Tenaris – Silcotub

TenarisSilcotub este prezentă în șapte orașe din țară, cu activități diverse, de la colectarea fierului vechi, până la livrarea de produse premium pentru industriile de petrol și gaze, industria de energie și cea auto.

În aproape zece ani de când este prezent în România, Tenaris a investit peste 400 de milioane de dolari în operațiunile sale locale. Având o cifră de afaceri de circa 500 de milioane dolari pe an și aproximativ 1.600 de angajați, cu  80% din vânzări destinate piețelor internaționale, divizia sa de producție din România – TenarisSilcotub – este cel mai important producător român de ţevi din oţel fără sudură de diametre mici, utilizate în diverse aplicaţii din industria mecanică. Anul acesta, compania a inaugurat o universitate pentru dezvoltarea profesională a angajatilor, în urma unei investiții de 14 milioane de dolari, la Zalău, pe o suprafață de 2.600 de metri pătrați.