Unul dintre cele mai importante sectoare din economia românească, energia, a primit anul trecut mai multe lovituri din partea autorităților: modificarea schemei de sprijin pentru energia verde și noi taxe instituite de guvernul Ponta. Cu toate acestea, companiile au arătat că se pot obține rezultate semnificative, cu mult mai mari față de anul precedent. Un exemplu în acest sens este OMV Petrom, care a obținut un profit net de 1,09 miliarde de euro, chiar dacă veniturile din vânzări au fost mai mici cu 8% față de 2012. Exemplele pot   continua cu Romgaz, Rompetrol, Grup Servicii Petroliere sau Prospecțiuni.

OMV Petrom

Este cea mai mare companie din România, cu aproape 20.000 de angajați. 2013 a fost un an de excepție pentru OMV Petrom. A ajuns la un profit net de peste un miliard de euro (4,82 miliarde lei), în creștere cu 22% față de anul anterior. Iar rezultatul – record a fost înregistrat în condițiile în care vânzările s-au diminuat cu 8% față de anul precedent, de la 26,25 miliarde lei la 24,18 miliarde lei. Mai mult, anul trecut, compania a bifat prima creștere a producției de petrol și gaze de la privatizare (2004) și până în prezent, ca urmare a investițiilor continue și semnificative în sectorul de explorare și producție. Aproximativ 85% din investițiile anuale de un miliard de euro făcute în România au vizat partea de producție. Potrivit directorului general al companiei, Mariana Gheorghe, OMV Petrom este cel mai mare contribuabil al statului român, doar anul trecut contribuția la bugetul statului depășind suma de 10 miliarde de lei, valoare dublă față de 2005, primul an în care compania a fost condusă de grupul austriac. Astfel, în cei 9 ani de la privatizare, cea mai mare companie din România a contribuit la bugetul de stat, prin taxele și impozitele achitate, cu o sumă de 65 miliarde de lei (16 miliarde euro). Totodată, reprezentanții companiei și-au reiterat intenția de a investi în acest an peste un miliard de euro pe piața locală.

 

Rompetrol Rafinare

Compania deține cea mai modernă rafinărie din țară, cu cea mai mare capacitate de rafinare, care a fost majorată de la 3,8 mil. tone/an la 5 mil. tone, ca urmare a unui program de investiții în valoare de 380 milioane de dolari. Anul trecut, Petromidia a înregistrat performanțe record – a funcționat la capacitate maximă, ceea ce a permis rafinăriei să producă aproape 2 milioane tone de motorină, cel mai ridicat nivel de la punerea sa în funcţiune în 1979. Acest lucru i-a permis companiei să realizeze și exporturi record de 1,7 miliarde de dolari, ajungând astfel al doilea exportator al țării. În 2013, compania a avut o contribuție la bugetul de stat de peste 1,4 miliarde dolari, conform reprezentanților grupului Rompetrol, deținut de KazMunaiGas, aparținând statului kazah. Totodată, Rompetrol Rafinare a reușit anul trecut, conform rezultatelor preliminare, să-și reducă pierderile cu 40%, de la 163 milioane de dolari la sub 99 milioane de dolari. Compania, prin divizia de petrochimie, este și unicul producător de polipropilenă din România, din 2010 fiind şi unic producător de polietilene. Anul trecut, Rompetrol Petrochemicals a obținut un rezultat net de 37 milioane de dolari după ce, în 2012, a consemnat pierderi de 21,5 milioane de dolari. Reprezentanții grupului și-au programat pentru acest an investiții de peste 100 milioane de dolari.

 

Romgaz

Compania deținută de stat, singurul producător național de gaze naturale, a consemnat anul trecut cel mai important eveniment de pe piața de capital din România. Listarea Romgaz la BVB pe data de 12 noiembrie a fost un real succes, oferta publică inițială de acțiuni prin care s-au vândut 15% din companie aducând statului o sumă de 390 milioane de euro. O premieră în istoria privatizărilor a fost faptul că oferta Romgaz, şi mai apoi listarea, s-au derulat concomitent pe două burse: la Bucureşti şi la Londra. În primele trei trimestre ale anului trecut, Romgaz a raportat o cifră de afaceri de 2,6 miliarde de lei, rezultatele anuale preliminare urmând să fie făcute publice la finele acestei săptămâni. Compania asigură jumătate din consumul total de gaze, având în operare 147 de zăcăminte comerciale. În decursul anului trecut, Romgaz a implementat o soluţie eficientă de valorificare a gazelor naturale din zăcămintele nou descoperite care nu sunt sau nu se pot conecta la sistemele naţionale de transport gaze naturale. O premieră pentru Romgaz este utilizarea acestor gaze naturale pentru alimentarea unor grupuri electrice capabile să producă energie la costuri scăzute.

 

GSP

Compania specializată în forajul marin, care face parte din grupul Upetrom, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai bogați români, a câştigat anul trecut un contract pentru execuţia a patru sonde în zăcământul Prinos, aflat în operarea companiei elene Energean Oil&Gas. În afară de contractul cu grecii, platformele GSP mai lucrează în zone precum Golful Mexic, Marea Nordului sau zona arctică, având în portofoliu giganţi precum Gazprom, Wintershall sau E.ON. Obiectivul GSP este extinderea în zona de nord a Rusiei, precum și consolidarea activității în Marea Neagră și Marea Mediterană. Cu cele 7 platforme de foraj marin – Saturn, Jupiter, Orizont, Atlas, Prometeu, Fortuna şi Britannia-, și 9 vapoare multifuncţionale, compania a reușit să fie unul dintre principalii jucători din acest sector. Anul trecut și-a bugetat o cifră de afaceri de 1,3 miliarde lei, în creștere cu 70% față de 2012, și un profit net de 171 de milioane de lei (38 mil. euro), cu 20% mai mare, iar pentru acest an intenționează să depășească cifra-record de 2,3 miliarde de lei, înregistrată în anul 2010.

 

Prospecțiuni 

Cel mai important furnizor de servicii geologice și geofizice, cu peste 65 de ani de experință în operațiuni internaționale, Prospecțiuni SA, companie deținută de omul de afaceri Ovidiu Tender, a fost unul dintre cei mai mari angajatori din 2013. Doar în primele opt luni ale anului trecut, compania a creat peste 1.000 de joburi temporare, iar în ultima parte a anului a oferit locuri de muncă pentru încă 400 de persoane. Acest lucru s-a datorat contractelor obținute în țară și în străinătate. Investițiile pentru dezvoltarea capacităților de lucru necesare activității au depășit 100 milioane de lei. La finele anului trecut, Prospecțiuni a ajuns la peste 3.000 de angajați, număr aproape dublu față de cel raportat la 31 decembrie 2012. În primele nouă luni ale anului trecut, compania a raportat o cifră de afaceri de 272 milioane de lei, în creștere cu aproape 30% față de aceeași perioadă a anului precedent, iar profitul net a depășit 20 de milioane de lei.

GdF Suez Energy

Cel mai mare distribuitor de gaze naturale din țară, GdF Suez Energy România, are peste 1,4 milioane de clienți din 18 judeţe din sudul ţării şi municipiul Bucureşti, gestionând o reţea de distribuţie de aproximativ 17.000 kilometri. Compania a început în vara lui 2012 două proiecte de modernizare a rețelei, ambele cofinanțate prin fonduri europene. În primul semestru al anului trecut, profitul net al companiei a crescut cu peste 35%, de la 260 milioane de lei la 352 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 2,24 miliarde de lei, în ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului precedent. La începutul anului trecut, GdF Suez Energy a anunțat că va dezvolta un nou parc eolian de 50 MW în județul Galați – o investiție de 90 milioane de euro, după ce în 2012 a cumpărat un alt parc din județul Brăila. Cele două proiecte au o putere instalată de aproape 100 MW, echivalentul unui consum anual a circa 100.000 de gospodării din România. În prezent, compania cu filialele sale are peste 3.500 de angajați.

 

Enel

Prezentă pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, cel mai mare investitor privat în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Compania oferă servicii unui număr de 2,7 milioane de clienți din trei zone ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, totalizând aproape o treime din piața locală de distribuție. Anul trecut compania a continuat lucrările de reabilitare și modernizare a rețelei de distribuție, parte a unui program în valoare de 800 milioane de euro și care se întinde pe mai mulți ani. Doar în 2013-2017, Enel va aloca fonduri de peste 500 milioane de euro în acest sens. În prezent, Enel are circa 3.800 de angajați pe plan local, grupul italian fiind unul dintre principalii jucători de pe piața de energie verde din România, prin Enel Green Power. Capacitatea instalată a parcurilor eoliene ajunge la aproape 500 MW.

 

SOCAR Petroleum

Socar Petroleum, reprezentanţa companiei petroliere şi de gaze naturale deţinută de statul Azerbaijan, și-a majorat anul trecut prezența pe piața locală prin deschiderea de noi benzinării, iar inaugurările au continuat și în acest an, compania ajungând în prezent la un număr de 27 de stații de carburanți. La finele anului trecut, Socar Petroleum avea 22 de benzinării, majoritatea fiind concentrate în partea de nord-est a țării, iar numărul locurilor de muncă nou create a depășit 330. Investițiile realizate în perioada 2011-2013 în noile stații au depășit valoarea de 30 milioane de euro. La jumătatea lunii februarie, Socar și-a făcut intrarea și în București, prin deschiderea unei stații pe Șoseaua de Centură, în apropiere de intrarea pe autostrada București-Pitești. Planurile companiei sunt ambițioase și vizează o rețea pe piața locală de 300 de stații în următori ani.

 

Adrem Invest

După 20 de ani de activitate, Adrem Invest a reușit anul trecut să se înscrie în liga jucătorilor de talie mondială în industria de profil – inginerie tehnologică – dovedind astfel că o companie românească poate fi un partener de încredere pentru proiecte ambiţioase în oricare colţ al lumii. Compania, deținută de Corneliu și Adrian Bodea, a obținut încă de la începutul anului trecut contracte în valoare de peste 25 milioane de euro cu companii din China, Coreea de Sud și Uzbekistan. Înainte cu un an, Adrem Invest a preluat compania elvețiană MTAG Technologie, companie specializată în engineering şi un puternic jucător în domeniul metalurgiei. Pe plan local, a reușit anul trecut să finalizeze cea mai importantă investiție – central de cogenerare pe biomasă din Suceava, în valoare de 90 milioane de euro. Compania a depăşit anul trecut cifra de 1.000 de angajaţi, de la o medie de 800 de salariaţi la sfârşitul lui 2012. Tot anul trecut Adrem Invest a înregistrat o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro, în creștere cu circa 30% față de anul anterior.

 

Electromagnetica

Cu o tradiție de peste 80 de ani, Electromagnetica a reușit anul trecut să se impună pe piața sistemelor de iluminat LED, cu vânzări aproape duble față de anul anterior. Potrivit lui Eugen Scheuşan, directorul general al companiei, Electromagnetica acoperă 85-90% din vânzările de LED-uri calculate după cifra de afaceri a producătorilor români. Majoritatea produselor sunt exportate în țări precum Italia și Ungaria. Compania activează în domeniul producţiei de instrumente şi dispozitive pentru măsură şi control, echipamente electrice, sisteme de iluminat cu LED, subansamble pentru fabricaţia de automobile, echipamente de siguranţă a circulaţiei feroviare, matriţe şi ştanţe, precum şi în domeniul producţiei de energie electrică regenerabilă. Anul trecut, compania și-a majorat numărul de angajați cu peste 100 de persoane, obținând de 16,5 milioane de lei, în ușoară creștere față de anul 2012.