Inventatorii români reușesc să rămână în topul mondial al inovației și creației. Cu proiecte care ne-au adus deja și noi milionari, precum Roboscan, sau dispozitive care pot avea un impact semnifiactiv asupra unor industrii întregi, precum cea a transporturilor. Merită promovați și cei care obțin premii internaționale pentru proiecte care pot întotdeauna să fie implementate ușor și repede, dar au un potențial care depășește cu mult granițele României.
 

Roboscan, proiectul care a făcut un milionar

Fără îndoială,  Mircea Tudor a dat lovitura cu Roboscan, de pe urma căruia a adunat o avere care-l plasează în categoria de milionari ai României. Totul a plecat de la o emisiune de radio pe tema securizării transfrontaliere. Antreprenor prin vocație, Mircea Tudor a găsit aici o oportunitate. „E o utopie, nu aveţi nicio şansă cu un astfel de proiect!“, rememorează Tudor răspunsul pe care i l-au dat americanii de la Rapiscan, când le-a propus să participe împreună la licitaţia pentru securizarea frontierei de nord-est a țării, organizată în 2001 de Banca Mondială. Până la urmă, „mi-au dat 11 pagini de documentaţie tehnică (…) am câştigat licitaţia, comanda a fost suplimentată cu încă o unitate, a treia“, rezumă Tudor cum a făcut primul milion de dolari. Cum s-a ajuns la Roboscan, sistemul avansat de scanare a camioanelor în vămi? „Am onorat comanda în urma licitaţiei câştigate, dar angajaţii din vamă au refuzat să lucreze pe scanere pe motiv că sunt supuşi unor radiaţii ionizante profesionale. Au făcut grevă şi au cerut salariu dublu şi doar patru ore de muncă“, povesteşte Mircea Tudor, proprietarul MB Telecom. Supusă la presiuni, conducerea vămii a cerut o soluţie de manevrare de la distanţă a scanerelor şi „aşa a apărut Roboscan“. Inventatorul a intrat în 2009 şi în atenția publică, când a câștigat Marele Premiu, la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva, cu Roboscan.

Între timp, a vândut 18 scanere pentru containere şi camioane MBT, încasând 1,5 – 1,7 milioane de euro pentru fiecare aparat vândut.  Anul acesta, cu o nouă invenţie – Roboscan 2M Aeria, singurul scanner de avioane din lume -, Mircea Tudor a adus acasă, din nou, trofeul de la Geneva; cinci ani s-a lucrat de acest proiect, iar investiţiile au depăşit 8 mil. euro. De menţionat că este prima oară în istoria Salonului de Invenţii de la Geneva când un concurent reuşeşte să adjudece, de două ori, Marele Premiu.  Mircea Tudor se mândreşte acum că deţine „singura soluţie care poate scana integral o aeronavă, inclusiv aripile, existentă pe plan mondial“ şi se aşteaptă să obţină peste 3 mil. de euro pentru fiecare dispozitiv vândut.

 

iRewind, marele premiu al Salonului de Invenții de la Geneva

Bogdan Mănoiu a avut ideea care a dus la crearea iRewind, un proiect pe care a reușit să îl pună în practică cu ajutorul lui Mihai Nicolescu și al lui Andrei Pitiș. iRewind este un sistem format din camere video, ce se pot amplasa pe un teren de sport sau pe o pârtie de schi și care transferă automat secvențe video deja editate către smartphone-urile abonate la sistem atunci când deținătorii acestora se află în câmpul vizual al camerei. Adică poate fi filmat cu mai multe camere video, iar filmulețele de la fiecare le primește automat pe telefon. Conform producătorului, platforma software de comunicare între cameră și telefon nu trece prin internet, iar informația ajunge direct pe telefon prin Wi-Fi, secvența video fiind deja editată atunci când ajunge la utilizator. Invenția a câștigat premiul cel mare al Salonului Internațional de Invenții de la Geneva. Cum compania românească a și fost cumpărată, acum trei luni, de o firmă din Elveția, premiul se împarte ambelor țări, însă proiectul este creat și dezvoltat la noi.

 

 

 

SIPE, European IT & Software Excellence Awards

Proiectul pentru Sistemul Informatic de Prescripție Electronică (SIPE) dezvoltat pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate de către HP România, contractor și integrator, și Siveco, subcontractor, a primit premiul European IT & Software Excellence în cadrul evenimentului organizat la Londra. Proiectul prevede implementarea unui sistem de control pentru rețetele compensate și gratuite, pentru asistarea procesului de prescriere și pentru eficientizarea și reducerea erorilor. Principalele calități apreciate au fost îmbunătățirea procesului de eliberare a documentelor, monitorizarea în timp real a cererii și consumului de medicamente și reducerea posibilităților de fraudare. „Trecerea la prescripția electronică marchează o schimbare profundă în sistemul de sănătate românesc, care s-a bazat în totalitate pe hârtii scrise de mână“, spune Radu Enache, director general al Hewlett-Packard România. La competiție au participat 80 de companii din 16 țări. Proiectul SIPE a fost cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională și a fost demarat în februarie 2012. De la începutul anului trecut și până în prezent au fost eliberate, prin SIPE, peste 50 de milioane de rețete electronice.

 

Bitdefender, lider în soluții anti-virus

Cel mai important producător de anti-viruși din țara noastră, Bitdefender, rămâne lider și la nivel global după premiile primite pentru cea mai bună protecție și cea mai bună performanță în urma rezultatelor obținute la testările de pe tot parcursul anului trecut de către institutul indepdendent german AV-Test. În evaluările la care au fost supuse soluțiile destinate consumatorilor individuali, Bitdefender a obținut scor maxim la protecția utilizatorilor împotriva virușilor și a atacurilor zero-day și a fost produsul cu cel mai redus impact asupra performanței sistemului.

„După încă un an de teste, Bitdefender dovedește din nou că este mai bun decât alte soluții antivirus de top în păstrarea dispozitivelor departe de infecții. După evaluări riguroase, Bitdefender s-a dovedit extrem de performant și mai discret ca niciodată – toate acestea cu un impact minim asupra performanței PC-ului“, a declarat Andreas Marx, CEO AV-TEST. Premiile Best Protection 2013 și Best Performance 2013 vin la câteva luni după ce Bitdefender a lansat cea mai recentă generație de produse. Inovațiile incluse în acestea cuprind noua tehnologie Photon, ce se adaptează perfect fiecărui computer pentru o scanare rapidă, un timp mai bun de pornire și o interacțiune ușoară cu aplicațiile. Recent, Bitdefender a obținut și premiul pentru protecție proactivă acordat de AV-Comparatives, un alt institut major independent de testare, distincția întărind poziția de lider global în detectarea amenințărilor necunoscute pe care Bitdefender o deține.

 

Dispozitivul care reduce consumul de carburant cu 5-7%

Corneliu Birtok-Băneasa, inginer auto, a reușit să câștige Medalia de Aur și Premiul delegației din Hong Kong la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva cu un dispozitiv de transfer al aerului care reduce consumul de combustibil cu peste 5% pentru autobuze și camioane. Dispozitivul, conform inventatorului, este eficient mai ales pentru autobuze, care merg în condiții de trafic intens, cu viteză redusă și cu opriri dese. De altfel, rezultatele confirmate în condiții de laborator, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, au fost confirmate și de camioanele unei firme din Deva, pe care au fost testate timp de trei ani. În prezent, dispozitivul este instalat și pe autobuzele companiei de transport local din municipiul Alba-Iulia. Dispozitivul se află în în atenția Asociației Trans­portatorilor (ARTRI) care este interesată să promoveze invenția pe toate camioa­nele. Cum un ca­mion sau un TIR de transport poate face până la un milion de kilometri într-un an, chiar și o reducere cu 2% a consumului înseamnă o scădere semnificativă a cheltuielilor. De altfel, ARTRI l-a și sprijinit pe Corneliu Birtok-Băneasa să par­­ticipe la Salonul de la Geneva, după ce inventatorul a fost selectat în delegația României de către Ministerul Educației.