Candidații pentru o funcție de judecător la CCR, audiați miercuri în Comisia juridică a Camerei Deputaților

CCR

CCR

Candidații propuși pentru o funcție de judecător la CCR urmează să fie audiați miercuri în Comisia juridică a Camerei Deputaților, au transmis autoritățile oficial. Câștigătorul îi va lua locul lui Valer Dorneanu.

Candidaţii propuşi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională pe locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul, vor fi audiaţi miercuri în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, urmând ca votul în plen să fie dat săptămâna viitoare.

Care sunt propunerile pentru funcția de judecător CCR

Astfel, este vorba de actualul președinte, Bogdan Licu (PSD), Cristi Danileț (USR) și Ioan Sabău-Pop (AUR) vor fi audiaţi miercuri în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Şedinţa Comisiei juridice este programată pentru ora 13,00.

PSD l-a propus pentru această funcţie pe prim-adjunctul Procurorului General, Bogdan Licu, USR – pe judecătorul Cristi Danileţ, iar AUR pe prof. univ. Ioan Sabău-Pop.

Mai multe posturi de judecători CCR rămân libere

Termenul de depunere a candidaturilor pentru această funcţie a fost 26 aprilie. Comisia juridică are termen de depunere a raportului 29 aprilie, iar votul în plen va fi dat săptămâna viitoare. Mandatul de judecător la CCR al lui Valer Dorneanu expiră pe 10 iunie. Tot în iunie expiră şi mandatele judecătorilor Mona Pivniceru şi Daniel Morar.

Nominalizarea pe locul Monei Pivniceru va fi făcută de către Senat. PNL o propune de senatoarea Iulia Scântei, iar USR pe fostul consilier prezidențial Péter Eckstein-Kovács, avocat.

PSD l-a propus pentru această funcţie pe prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, USR – pe judecătorul Cristi Danileţ, iar AUR – pe prof. univ. Ioan Sabău-Pop.

Președintele Klaus Iohannis urmează să nominalizeze un candidat pentru locul lui Daniel Morar.

În 11 aprilie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu.

Ce spune legea în această privință

Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.