Candidații pro-Kremlin au câștigat primele alegeri locale din Rusia de la izbucnirea războiului din Ucraina
Candidații pro-Kremlin au câștigat primele alegeri locale din Rusia de la izbucnirea războiului din Ucraina. Toți cei 14 guvernatori în exercițiu, care au candidat pentru un nou mandat, şi-au menținut posturile, iar partidul politic „Rusia Unită” şi-a păstrat majoritatea în aproape toate legislativele regionale şi legislativele locale.
Cel mai bun rezultat a fost obținut de către liderul republicii siberiene Buriatia, Aleksei Tsidenov (86,23%), iar cel mai modest rezultat, din punctul de vedere al Kremlinului, a fost obținut de către Aleksandr Brecealov (64,38%), guvernatorul republicii Udmurtia, pe Volga.
De vineri până duminică, au fost chemați la vot alegători din peste 80 de regiuni din Rusia. Observatori independenți ai organizației ruse Golos au denunțat numeroase semne de fraudă, dar autoritățile ruse au spus că nu au fost înregistrate încălcări majore ale regulilor electorale.
Mișcarea pentru Apărarea Drepturilor Alegătorilor „Golos” este o organizație rusă înființată în anul 2000 pentru a proteja drepturile electorale ale cetățenilor ruși și pentru a promova societatea. Din 2008, organizația respectivă acoperă 40 de regiuni din Rusia. Este singurul organ de supraveghere al alegerilor din Rusia, care este independent de Guvernul de la Moscova.
Înainte de scrutin, militanţi ai opoziţiei au spus că a fost interzisă participarea unor candidați care s-au opus războiului din Ucraina, relatează agenția de presă DPA.
Naționaliștii din Rusia, furioși după ultimul eșec din Ucraina
Acuzațiile Golos ar putea fi reale, întrucât naționaliștii ruși au cerut duminică ca Vladimir Putin să facă schimbări imediate pentru a asigura victoria finală a armatei ruse în Ucraina. Nemulțumirile lor au apărut la o zi după ce armata rusă a fost forțată să-şi abandoneze principalul bastion din nord-estul Ucrainei.
Căderea rapidă a oraşului Izium din provincia Harkiv a fost cea mai mare înfrângere militară a Rusiei de când trupele sale au fost forțate să îşi întrerupă atacul împotriva Kievului.
Într-un mesaj vocal de 11 minute, postat pe aplicația de mesagerie Telegram, liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Vladimir Putin ale cărui trupe au fost în avangarda campaniei din Ucraina, a negat pierderea oraşului Izium, un punct esenţial de aprovizionare, dar a recunoscut că operaţiunea militară nu decurge conform planificării.
„Dacă astăzi sau mâine nu se fac schimbări în desfășurarea operațiunii militare speciale, voi fi obligat să merg la conducerea țării pentru a explica situația de pe teren”, a spus Ramza Kadîrov.
Tăcerea aproape totală a autorităţilor ruse cu privire la înfrângere – sau lipsa oricărei explicații pentru ceea ce s-a petrecut în nord-estul Ucrainei – a provocat o furie semnificativă în rândul unor comentatori pro-război și a naționaliștilor ruși de pe rețelele de socializare, relatează agenția de presă Reuters.