Românii trebuie să decidă în scurt timp cine le va fi noul președinte. Pe listă se află nouă pretendenți la fotoliul de la Cotroceni, însă doar unul singur excelează la un capitol extrem de important.
Biroul Electoral Central a validat duminică seară înregistrarea candidaturilor lui Klaus Iohannis, Dan Barna, Mircea Diaconu, Kelemen Hunor, Viorica Dăncilă, Alexandru Cumpănașu, Ramona Bruynseels și Theodor Paleologu. Dintre cei care şi-au depus candidaturile, doar Cătălin Ivan nu a fost validat până acum de BEC.
Dintre cei care vor intra în cursa pentru Președinție, unul singur se remarcă când vine vorba despre studii, cariera diplomatică și academică. Este vorba despre candidatul PMP la alegerile prezidențiale, Theodor Paleologu.
Născut în București, în familia scriitorului Alexandru Paleologu, Theodor a beneficiat încă din primii ani de cea mai aleasă educație. El a absolvit liceul german din orașul natal, după care a studiat la Sorbona și la École Normale Supérieure, în Franța.
După studii liceale la Colegiul Henri IV din Paris, a fost stagiar la École Normale Supérieure din Paris. Paleologu este mândrul posesor și al unei diplome de studii aprofundate în filosofie, pe care a obținut-o în 1998, la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne.
Trei ani mai târziu își ia doctoratul în științe politice la EHESS (École des Hautes Études en Sciences Sociales) și de la Universitatea Ludwig Maximilian din München.
CV-ul tânărului Paleologu nu se oprește aici. În 1999-2000 a fost lector la Boston College, pentru ca ulterior să ajugă profesor asistent și director al școlii de vară la European College of Liberal Arts din Berlin (devenit ulterior Bard College Berlin).
A fost post-doctoral fellow la Universitatea Notre-Dame, Institutul Erasmus (2001-2002) și la Universitatea Harvard (2002-2003), fiind și profesor invitat la Deep Springs College în Statele Unite ale Americii, în perioada mai-iunie 2003.
Anul 2005 înseamnă recunoașterea meritelor sale în diplomație. Paleologu a fost ambasador al României în ambasador al României în Danemarca şi Island. A decis însă să plece din diplomație și să se dedice politice. Astfel, în 2008 a candidat la alegerile legislative din partea PD-L, devenind deputat iar ulterior ministru al Culturii în guvernarea Boc.
Paleologu a pus bazele Casei Paleologu, școală privată în cadrul căreia ține și găzduiește cursuri în domeniile umaniste.
El a decis să plece din PDL și să intre în partidul lui Traian Băsescu. Acum, Paleologu face o mutare decisivă și pune la dispoziția românilor vasta sa experiență, din postura de președinte.