UPDATE

A fost depusă deja și a doua contestație, de către avocatul Bogdan Ionescu.

„Am adresat o cerere BEC solicitând acestei instituţii să nu înregistreze candidatura domnului Călin Georgescu. Am mers pe nişte idei similare celor evocate de domnul profesor Pricopie şi în esenţă am apreciat că BEC are competenţa, îndrituirea, chiar obligaţia de analiza nu doar pentru candidatul  Călin Georgescu, pentru orice alt candidat, dacă respectiva candidatură îndeplineşte condiţiile de eligibilitate pe plan constituţional.

Am avut ca punct de pornire Decizia nr 2 din 2024 a Curţii Constituţionale, cazul Şoşoacă. Şi acolo Curtea Constituţională  a analizat conduita şi declaraţiile publice ale candidatei Şoşoacă şi efectele acestei conduite şi declaraţi pe plan constituţional.

În opinia mea – şi îmi asum deplin următoarele afirmaţii – domnul Călin Georgescu nu îndeplineşte aceste condiţii de eligibilitate fiind  o persoană nu numai cu un discurs, cu o ideologie profund antisemită, profund homofobă, pro-antonesciană. Elogiază criminali de război, bunăoară Ion Antonescu, elogiază criminali psihopaţi de genul Corneliu Zelea Codreanu, elogiază Mişcarea Legionară. Are nişte declaraţii absolut şocante pentru, spun eu, orice persoană de bun simţ şi de bună credinţă”, a explicat acesta pentru Antena 3.

Știrea inițială

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a depus o contestație oficială împotriva înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu pentru funcția de Președinte al României. Acesta argumentează că discursul și comportamentul candidatului sunt incompatibile cu valorile democratice și constituționale ale statului român.

Cererea de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu

Profesorul Remus Pricopie solicită Biroului Electoral Central (BEC) să analizeze îndeplinirea tuturor condițiilor necesare pentru candidatura la alegerile prezidențiale din 2025.

Conform contestației depuse, rectorul SNSPA cere invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu, invocând încălcarea unor prevederi constituționale esențiale.

„Contestația se bazează pe argumente solide de natură constituțională și juridică, care evidențiază incompatibilitatea discursului și comportamentului candidatului cu valorile democratice și constituționale ale statului român”, spune acesta.

SNSPA precizează că BEC are obligația de a analiza candidaturile în raport cu cerințele stabilite de Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României.

BEC are obligația să analizeze candidaturile

De asemenea, instituția atrage atenția asupra jurisprudenței Curții Constituționale a României (CCR) în materie electorală, hotărârile acesteia fiind general obligatorii.

„Demersul se întemeiază pe faptul că BEC are obligația să analizeze candidaturile în raport de condițiile de formă și de fond prevăzute de Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României, precum și în raport de hotărârile Curții Constituționale (CCR) în materia alegerilor prezidențiale pronunțate în temeiul art. 146 lit. f) din Constituție, întrucât aceste hotărâri reflectă un contencios electoral obiectiv și sunt general obligatorii (toate hotărârile luate în această materie precizează acest lucru în mod expres)”, a mai spus acesta.

Remus Pricopie
SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Rectorul SNSPA solicită Biroului Electoral Central:

  • verificarea respectării tuturor condițiilor legale, atât de fond, cât și de formă, necesare pentru candidatura la funcția de Președinte al României în 2025;
  • respingerea candidaturii lui Călin Georgescu, argumentând că nu îndeplinește criteriile de eligibilitate prevăzute de Constituție, conform articolului 1, alineatele (3) și (5), articolului 82, alineatul (2), precum și articolelor 148 și 149. Aceste prevederi constituționale sunt esențiale pentru respectarea valorilor democratice, funcționarea statului de drept și asumarea angajamentelor internaționale ale României, inclusiv apartenența la Uniunea Europeană și NATO”, se arată într-un comunicat al SNSPA.

Rectorul SNSPA: „Mă simt dator față de români să iau atitudine”

Rectorul SNSPA afirmă că această acțiune este necesară pentru protejarea democrației și a statului de drept.

„Am considerat necesar să recurg la acest demers deoarece obligația de a respecta Constituția nu este doar o cerință formală în momentul preluării mandatului prezidențial, ci o condiție fundamentală de eligibilitate. Orice persoană care aspiră la funcția supremă în stat trebuie să dovedească, fără echivoc, respectul față de valorile democratice, ordinea constituțională și angajamentele internaționale ale României.

În calitate de profesor și rector al unei universități din România, mă simt dator față de români, dar mai ales față de tineri și generațiile viitoare, să iau atitudine împotriva oricărei încercări de a submina principiile fundamentale ale democrației și statului de drept. Viitorul acestei țări depinde de respectarea valorilor constituționale și de promovarea unei conduite politice care să inspire încredere și stabilitate”, a spus Pricopie.

Remus Pricopie consideră că un simplu angajament formal al unui candidat nu este suficient, ci trebuie însoțit de un comportament și un discurs public coerent, loial și orientat spre consolidarea democrației.

„Conduita unui candidat la Președinție nu poate fi redusă la o simplă declarație de conformitate cu legea, ci trebuie să reflecte un angajament real față de principiile statului de drept, manifestat printr-un discurs public coerent, loial și orientat spre consolidarea democrației. Din acest motiv, am sesizat Biroul Electoral Central, pentru că respectarea Constituției și a valorilor sale nu este o opțiune, ci o obligație expres prevăzută de Legea fundamentală și consolidată prin jurământul de credință. În fața unor încălcări atât de grave ale acestor principii de către candidatul Călin Georgescu, consider că nu putem rămâne pasivi”, a mai explicat el.

Totodată, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, subliniază că respectarea valorilor democratice, a statului de drept și a angajamentelor internaționale ale României nu poate fi pusă în discuție și trebuie să reprezinte un criteriu esențial în analiza fiecărui candidat la Președinția României.

Contestația depusă la Biroul Electoral Central este un demers necesar pentru a asigura integritatea procesului electoral și pentru a preveni orice încercare de subminare a principiilor fundamentale care definesc societatea românească, se precizează în comunicatul SNSPA.

BEC nu acceptă însă contestații

Demersul lui Remus Pricopie ar putea fi însă din start sortit eșecului. Motivul: contestațiile trebuie depuse la Curtea Constituțională, nu la Biroul Electoral Central.

„S-a depus deja prima contestaţie împotriva candidaturii lui Calin Georgescu, chiar la Biroul Electoral Central, deşi procedura nu permite acest lucru. Contestaţiile potrivit legii, se depun doar la CCR, dupa admiterea sau respingerea candidaturii de către BEC”, a transmis avocatul Toni Neacșu.

Călin Georgescu: „Poporul român a înviat”

Călin Georgescu și-a depus oficial candidatura la alegerile prezidențiale, susținând că are sprijinul a peste 324.000 de cetățeni.

„Astăzi, am depus candidatura. Pe 6 decembrie 2024, a fost ucisă democrația. Astăzi, pe 7 martie, poporul român a înviat. Am depus dosarul cu peste 324.000 de semnături, din respect pentru poporul român care a înțeles că trebuie să-și apere democrația și libera exprimare”, a declarat Călin Georgescu la ieșirea din sediul BEC.

Contestația depusă la BEC aduce în discuție compatibilitatea candidaturii lui Călin Georgescu cu valorile democratice, iar decizia Biroului Electoral Central va avea un impact major asupra procesului electoral din 2025.