Prognoza meteo ANM pentru iunie

Prognoza meteo ANM. Potrivit Elenei Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, temperaturile ridicate din acest weekend sunt doar începutul unei perioade de căldură intensă.

La finalul săptămânii următoare, ne așteptăm să avem parte de zile caniculare.

„La acest moment, datele indică o probabilitate foarte mare ca mai ales din a doua parte a săptămânii viitoare și weekendul viitor să contăm pe valori la umbră de 35 de grade, ceea ce înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”, a precizat şefa ANM, Elena Mateescu.

Sursă: Dreamstime

Temperaturi neobișnuit de calde în România

Potrivit prognozei meteorologice, debutul verii va aduce temperaturi neobișnuit de înalte pentru această perioadă. În consecință, în acest weekend vom pute avea parte maxime care ar putea atinge chiar și la 33°C.

ANM a emis prognoza pentru următoarele 4 săptămâni, indicând că luna iunie va fi caracterizată de temperaturi crescute, depășind media obișnuită. Se prevăd, totuși, intervale cu ploi scurte, vânt și fenomene tipice instabilității atmosferice.

termometru, caldura, meteo, vreme, canicula, val de canicula
SURSA FOTO: Dreamstime

Luna iunie, cea mai instabilă lună

Meteorologii spun că , în acest weekend, temperaturile maxime vor fi în general între 25 și 32°C. În unele zone pot atinge chiar și 33 sau 34 de grade Celsius. Aceste temperaturi se pot găsi în special în Oltenia și în Muntenia.

Referitor la temperaturile minime, se estimează că vor fi între 8 și 18 grade, posibil chiar mai ridicate pe litoral, apropiindu-se de 19-20°C.

”Avem parte, la acest sfârșit de săptămână, de temperaturi maxime cuprinse în general între 25 și 32°C.  Chiar este posibil să se înregistreze și 33, izolat posibil patru 34° în partea de sud a teritoriului, în special în Oltenia și în Muntenia, iar în ceea ce privește minimele termice, acestea vor fi cuprinse între 8 și 18 grade, posibil chiar cu valori mai ridicate pe litoral, până spre 19-20°”, spune Oana Păduraru, meteorolog ANM.

Odată cu intrarea în luna iunie, cea mai instabilă lună din an conform statisticilor, fenomenele de instabilitate atmosferică vor continua să fie prezente.

Meteorologul a mai spus că acestea nu sunt generate doar de sistemele frontale care traversează țara, ci pot apărea oriunde în țară.

Ele pot apărea în special în timpul după-amiezilor și serilor. Meteorologul ANM a mai precizat că vor exista condiții favorabile pentru formarea convecției și averselor.

”Intrăm în luna iunie, cea mai instabilă lună din an, statistic vorbind, astfel că nu vom scăpa de manifestările de instabilitate atmosferică. Trebuie să precizăm că nu mai sunt, de această dată, cauzate doar de sisteme frontale care traversează zona țării noastre. Oriunde în țară, după-amiaza și seara, pot fi condiții de inițiere a convecției și să apară aversele și celelalte fenomene specifice instabilității”, a spus la Euronews România, Oana Păduraru, meteorolog ANM.

val de caldura, canicula
SURSA FOTO: Dreamstime

Prognoza meteo pentru perioada 1 iunie – 1 iulie 2024

Săptămâna 3 – 10 iunie

Temperaturile vor înregistra o medie mai ridicată decât de obicei pentru această perioadă. Creșterile cele mai semnificative vor fi înregistrate în regiunile sudice și estice ale țării.

Cantitățile de precipitații vor fi sub medie în sud, est și centrul țării, în timp ce vor fi peste medie în restul teritoriului.

Săptămâna 10 – 17 iunie

Temperaturile medii vor înregistra o ușoară creștere față de normele climatologice în întreaga țară, cu accent pe regiunile sudice și estice.

În cea mai mare parte a țării, cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de normele obișnuite pentru această perioadă.

Săptămâna 17 – 24 iunie

La nivel național, mediile temperaturilor vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă.

În marea majoritate a regiunilor, se va înregistra un deficit ușor de precipitații.

Săptămâna 24 iunie – 1 iulie 2024

Temperaturile medii vor înregistra o creștere față de normele climatologice în toate regiunile țării.

Cantitățile de precipitații vor fi în apropiere de media specifică perioadei în jumătatea estică a teritoriului și ușor sub aceasta în restul regiunilor.