Canicula lovește Europa de Vest! În România, vor fi 28 de grade Celsius

În prezent, canicula lovește Europa de Vest. Acolo, s-au înregistrat temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului. În România, meteorologii se așteaptă la o vreme călduroasă în următoarea săptămână. Până la jumătatea lunii aprilie, temperaturile medii vor fi semnificativ peste media normală pentru această perioadă din an. Mercurul din termometre va fi cu 8°C…10°C mai ridicat.

Astăzi, de exemplu, 8 aprilie 2024, mercurul din termometre va urca până la 26°C în vestul țării. Mâine, 9 aprilie 2024, temperaturile medii vor urca până la 27°C în aceeași regiune. Miercuri, 10 aprilie 2024, mercurul din termometre va urca până la 28°C, inițial în vest și sud-vest, apoi și în sud și sud-est.

„Cu siguranță, vara va fi caracterizată de valori de temperaturi cu mult peste 35°C. Ne amintim anii anteriori în care vorbeam de posibilitatea ca în fiecare lună, anotimp sau sezon, să depășească recordurile înregistrate în anii anteriori și întotdeauna când aceste valuri de căldură apar mult mai timpuriu, mult mai devreme și sunt mai frecvente.

Iată, încă din lunile de primăvară, ele se prelungesc cu siguranță și vor avea efecte și în lunile de vară și chiar și debut de primăvară, în condițiile în care există o probabilitate foarte ridicată ca 2024 să înregistreze noi recorduri și să fie potențial mai cald decât 2023, atât la nivel mondial, dar și în țara noastră”, a explicat directorul general al ANM, Elena Mateescu, pentru Antena 3 CNN.

elena mateescu
SURSA FOTO: Facebook, Elena Mateescu

Seceta s-a instalat deja în România

Seceta s-a instalat deja în mare parte a țării noastre. Jumătatea estică a României, inclusiv Moldova, Dobrogea, Muntenia și zone extinse din Oltenia, au un deficit de apă. România a avut deja un an agricol care a început cu un sezon de toamnă secetos din 1 septembrie 2023. Deși a doua jumătate a lunii noiembrie a adus cantități semnificative de precipitații.

Iarna 2023-2024 a fost caracterizată printr-un deficit de precipitații și temperaturi neobișnuit de ridicate. Iarna  2023-2024 a fost cea mai călduroasă iarnă înregistrat vreodată din istoria măsurătorilor din anul 1900 încoace.

Estimările actuale sugerează o probabilitate redusă de precipitații semnificative în perioada următoare, ceea ce va accentua deficitul de apă în zonele deja afectate și va duce la extinderea acestei probleme. În prezent, doar regiunile de vest, nord-vest și anumite zone din nordul țării au o aprovizionare cu apă a solului considerată satisfăcătoare.