Sufocați de caniculă, românii au parte și de altă problemă sâcăietoare. E vorba despre milioane de insecte care preferă aceste temperaturi ridicate și au invadat marile orașe.
Ȋn plină caniculă, oamenii stau cu geamurile ȋnchise, terorizați de tigrul platanului
Tigrul platanului, pentru că despre el vorbim, are o ȋnțepătură dureroasă, ȋnsă medicii spun că nu există niciun pericol de transmitere a vreunei boli.
Oamenii din Cluj-Napoca, spre exemplu, se plâng că, ȋn toiul verii, trebuie să stea cu ferestrele ȋnchise din cauza acestor insecte.
“Uite, uite cum se mișcă! Și e plin tot pervazul, de la un capăt la altul.”
“E o sumedenie! Nu poți să stai cu balconul deschis, te atacă.”
“Am înțeles că vecinii au dat și cu soluție de țânțari, muște, dar nicio șansă.”
“Pișcă foarte tare. Eu am avut experiența asta, se plâng oamenii”, potrivit Observatorului Antenei 1.
Probleme pentru persoanele care au o piele sensibilă
Acest tip de țânțari nu transmit boli infecțioase, ȋnsă pot exista neplăceri pentru persoanele care au o piele mai sensibilă.
“Din cauza încălzirii globale şi a temperaturilor foarte ridicate, s-a observat în ultimii ani o modificare a comportamentului acestei insecte, aceasta devenind mai agresivă față de oameni.
Dacă avem o piele mai sensibilă și ne scărpinăm, putem să ne suprainfectăm, să apară roșeață, umflătură. De aceea este bine să dezinfectăm locul”, spune medicul alergolog Brândușa Petruțescu.
Problema este că tigrul platanului este rezistent la substanțele chimice.
Bogdan Pascu, directorul Companiei Municipale Eco Igienizare București: “El nu este inclus în obiectivele de dezinsecție. Dar pentru el se fac tratamente fitosanitare.”
Adrian Ruicanescu de la Institutul de Biologie din Cluj spune că nu vom scăpa prea curând de aceste insecte foarte enervante, atât timp cât stropim și ȋi ȋnlăturăm posibilii dușmani naturali.
A apărut pentru prima oară ȋn Europa ȋn anii ’50, venit din America de Nord
Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este o specie de insectă ierbivoră, originară din America de Nord. A apărut în prima dată în 1956 în Italia şi de acolo s-a răspândit foarte uşor în toată Europa.
Nu este încă cunoscut modul în care insecta a fost transportată, însă experții susțin că aceasta ar fi putut adusă fie cu plantațiile de import din Italia, haine sau mijloace de transport.
Tigrul platanului poate zbura chiar și câțiva kilometri, acesta fiind și motivul pentru care se răspândește atât de repede.