Cod Galben de caniculă în România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de tip Cod Galben de caniculă, valabil joi, 1 august 2024.

Este vizată jumătate de ţară, inclusiv Capitala: Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală şi în sudul Moldovei va fi caniculă şi disconfort termic. Indicele temperatură-umezeală (ITU) local va atinge pragul critic de 80 de unităţi. Mercurul din termometre va urca până la 36 de grade Celsius.

Vineri, 2 august, canicula și disconfortul termic se vor extinde, mai transmite ANM.

cod 1 august
SURSA FOTO: ANM

Nu vom scăpa de valul de căldură nici în luna august

Potrivit meteorologilor, nu vom scăpa de valul de căldură nici în luna august. Cel mai cald va fi între 5 august-11 august şi între 12-18 august, când termometrele vor indica 37…39 grade Celsius. Potrivit directorului general al ANM, Elena Mateescu, luna august va debuta cu temperaturi medii de peste 35 de grade Celsius și deficit de precipitații.

„Cred că ar trebui să luăm în considerare durata numărului de zile consecutive, deja să experimentăm din nou un val de căldură persistent, de durată, nu excludem să avem din nou mai multe zile consecutive în care, în partea de sud, sud-vest şi vest a ţării să vorbim de 36-37-38 de grade Celsius”, a declarat ea, marți seară, în cadrul unei intervenții TV.

elena mateescu
SURSA FOTO: Facebook, Elena Mateescu

21 iulie 2024, cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global

21 iulie 2024 a fost cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global, conform datelor preliminare ale Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene (UE). Temperatura medie globală a aerului la suprafață a atins 17,09 grade Celsius. Recordul anterior a fost 17,08 grade Celsius.

2024 ar putea depăși 2023 ca cel mai cald an de la începutul înregistrărilor meteorologice întrucât schimbările climatice și fenomenul meteorologic natural El Nino au cauzat creșterea temperaturilor. Anul trecut, cel mai cald a fost între 3 iulie și 6 iulie. Treptat, schimbările climatice au cauzat căldură extremă în emisfera nordică. Fiecare lună, începând cu iunie 2023, a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor.