Temperaturile caniculare au efecte dramatice pe termen lung. Cercetători germani estimează că aproximativ 3.100 de persoane au murit în Germania din cauza căldurii.
Aproximativ 3.100 de persoane ar fi murit în Germania în acest an din cauza temperaturilor ridicate, conform estimărilor unor cercetători de la Institutul Robert Koch (RKI). transmite DPA.
Cele mai multe dintre victime aveau vârsta de peste 75 de ani, conform unui raport săptămânal dat publicităţii de institut, principala instituţie guvernamentală din domeniul biomedicinei.
În termeni absoluţi mai multe femei mor din cauza căldurii decât bărbaţi, situaţie care poate fi atribuită faptului că sunt mai multe femei în rândul populaţiei în vârstă.
Numărul deceselor variază puternic de la an la an, în funcţie de severitatea valului de căldură. Institutul a estimat că în 2018, 2019 şi respectiv 2015 au murit peste 6.000 de persoane din cauza căldurii. În 2014, 2016, 2017 şi 2021 estimările au variat între 1.000 şi 1.700 de cazuri.
În majoritatea cazurilor decesele sunt provocate de un cumul de factori – condiţii medicale preexistente accentuate de caniculă ce pot conduce la decese.
„Din această cauză, căldura nu este de obicei indicată drept cauză a morţii pe certificatul de deces”, conform raportului institutului.
Specialiştii de la RKI estimează numărul deceselor cauzate de căldură folosind metode statistice ce încorporează temperatura aerului şi datele cu privire la mortalitate.
Populaţia Germaniei, un nou maxim istoric
Populaţia Germaniei a crescut cu 1,3%, până la 84,4 milioane, cel mai mare salt anual de la reunificarea ţării în urmă cu mai bine de trei decenii, titrează Bloomberg.
Creşterea de 1,12 milioane de persoane s-a datorat exclusiv străinilor care s-au mutat în Germania, a arătat marţi biroul de statistică Destatis într-un comunicat. Imigraţia netă a atins 1,46 milioane, în creştere faţă de 329.000 cu un an înainte, „cauzată în principal de refugiaţii din Ucraina”.
Potrivit Bloomberg Economics, Germania va avea parte o creştere demografică mai mare decât orice altă ţară din vest în următorul deceniu. Fără imigranţi care să lucreze şi să plătească taxe, cea mai mare economie a Europei riscă să rămână fără forţă de muncă pentru a-şi alimenta creşterea.