ANM a emis o avertizare de tip cod galben de caniculă ce vizează parțial judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa şi integral judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj şi municipiul Bucureşti.
ANM a emis cod galben de caniculă pentru mai mult de jumătate din țară
Temperaturile maxime vor atinge 38-39 de grade Celsius, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele se vor situa, în general, undeva la 20-22 de grade.
ANM a mai emis un cod galben pentru judeţele din sudul, sud-estul şi local vestul şi centrul României. Maximele vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius. De asemenea, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele vor fi cuprinse între 17 și 22 de grade, se arată în avertizare.
Ciclonul Cleon aduce un nou val de căldură în Europa
Așadar, după valul de căldură Cerberus, va veni un altul, Cleon. Acesta a fost numit de către greci după un general atenian din războiul peloponesiac și va aduce temperaturi de până la 44 de grade Celsius în țările din zona Mării Mediteranei și din Balcani, inclusiv România. Întrucât riscul de incendii de vegetație este foarte mare, autoritățile au interzis accesul oamenilor în rezervațiile naturale și în pădurile din zone de risc.
În Grecia, una dintre destinațiile de vacanță preferate ale românilor, termometrele arată peste 44 de grade Celsius. În Atena, autoritățile au interzis accesul turiștilor pe Acropole, unde este și mai cald decât în oraș. Și Spania, altă destinație îndrăgită de români, se confruntă cu temperaturi insuportabile, de până la 46 de grade Celsius. Canicula a făcut ravagii și în Italia, unde maximele au ajuns până la 45 de grade.
„Este foarte devreme şi ne aşteptăm ca temperaturile să crească şi mai mult pe parcursul anului acesta. Şi nu doar căldura creează probleme.”, a spus Nigel Arenell, profesor în științe climatice.
O altă consecință a acestui val de căldură este că diferențele mari de temperatură pot produce furtuni de tip supercelulă. Acestea sunt niște furtuni foarte puternice, în care curentul ascendent prezintă mișcări de rotație. Furtunile de tip supercelulă pot produce grindină foarte mare, vijelii puternice și tornade.