Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în intervalul menţionat va fi Cod galben de caniculă, valul de căldură persistând luni, 25 iulie, în jumătatea de sud-vest, iar apoi se va extinde din nou în cea mai mare parte a ţării. În special în regiunile vestice şi sudice disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile ajung la 40 de grade Celsius

Marţi, 26 iulie, valul de căldură se va intensifica şi va intra în vigoare un Cod portocaliu de caniculă în Banat, Crişana, Oltenia şi local în Muntenia şi vestul Transilvaniei şi al Maramureşului. În general, după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37 – 40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20 – 22 de grade Celsius şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

1.902 persoane au avut nevoie de ajutor din cauza caniculei

Un număr de 1.902 persoane au fost asistate în cele 3.277 de puncte de prim ajutor şi hidratare operaţionalizate la nivel naţional din cauza caniculei.

Potrivit unui comunicat al IGSU transmis duminică, patru dintre aceste persoane au fost transportate la unităţi spitaliceşti.

Totodată, pompierii militari au acţionat pentru localizarea şi stingerea a 209 incendii de vegetaţie, ce au afectat o suprafaţă de 891 ha.

În ultimele 24 de ore, autorităţile publice locale au efectuat 22 de misiuni, dintre care şase transporturi de apă potabilă, opt transporturi de apă menajeră, opt transporturi de apă pentru animale.

Cu scopul de a conştientiza populaţia asupra riscurilor la care este expusă prin incendierea vegetaţiei uscate de pe terenurile arabile şi pajiştile permanente, respectiv a consecinţelor negative asupra mediului înconjurător, în ultimele 24 de ore au fost realizate 790 acţiuni de informare preventivă desfăşurate în teren, în care au fost diseminate 3.112 materiale informative.

Pentru diminuarea fenomenului de ardere a miriştilor de pe terenurile agricole şi a vegetaţiei uscate de pe pajiştile permanente, la nivel naţional, în mediul rural s-au desfăşurat 364 de misiuni de patrulare cu autospecialele din dotarea serviciilor profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă, ce au vizat transmiterea de mesaje pre-înregistrate în vederea conştientizării riscului generat de temperaturile extreme. Dintre acestea, 216 misiuni au fost desfăşurate de către personalul ISU, una cu ajutorul autorităţilor locale, 147 de către SVSU.

IGSU precizează că au fost executate şi 31 de controale/verificări de prevenire în scopul preîntâmpinării riscului de producere a incendiilor de mirişti, turbării, litiere, păduri, stuf, tufăriş sau vegetaţie ierboasă, în urma cărora au fost aplicate 52 sancţiuni contravenţionale, dintre care 45 avertismente şi 7 amenzi, în cuantum de 8.000 lei.

Pompierii militari sfătuiesc populaţia că evite deplasările, să stea la umbră şi să evită expunerea la soare în intervalul 11,00-18,00; să bea suficientă apă pentru a se hidrata corespunzător; să evită consumul băuturilor alcoolice; să poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise; să consume fructe şi legume proaspete; să nu aprindă focul în zone cu vegetaţie uscată sau în zonele împădurite; să nu arunce resturile de ţigară deoarece pot genera incendii.