Jumătate din România, afectată de caniculă
Există o atenționare meteorologică de tip cod galben, valabilă între 9 iunie, ora 12:00 și 9 iunie, ora 23:00, referitoare la o instabilitate atmosferică temporar accentuată.
ANM a precizat că în cea mai mare parte a Moldovei, și local în Maramureș și Transilvania, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
Aceste fenomene vor fi prezente pe arii limitate și în restul teritoriului.
S-a emis o avertizare cod galben pentru temperaturi ridicate și disconfort termic crescut în intervalul 9 iunie, ora 10 – 11 iunie, ora 10.
Potrivit meteorologilor, ”în intervalul menţionat în cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea continentală, nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei şi sudul Banatului se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 şi 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unităţi. Totodată, pe alocuri nopţile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând şi depăşind uşor 20 de grade”.
Există o avertizare cod portocaliu pentru intervalul 9 iunie, ora 10 – 11 iunie, ora 10, care indică temperaturi deosebit de ridicate, caniculă și disconfort termic accentuat.
ANM a transmis că în intervalul menționat în zona de câmpie și podiș a Munteniei și local în Oltenia, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, cu maxime în general între 35 și 37 de grade Celsius. Se va înregistra caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Cum te poți proteja de căldură?
Expunerea la soare în zilele caniculare poate crea disconfort și poate fi periculoasă pentru sănătatea noastră, mai ales dacă se prelungește pe perioade lungi și fără protecție adecvată.
Capul reprezintă una dintre cele mai vulnerabile zone ale corpului în zilele toride de vară. Supraîncălzirea frunții și a scalpului poate pune în pericol sănătatea noastră, iar riscul este mai mare în cazul persoanelor cu părul foarte scurt.
Dr. Dragoș Toader, medic la Serviciul Județean de Ambulanță Olt, subliniază importanța acoperirii capului și a frunții în zilele caniculare, în special atunci când nu putem evita expunerea la soare, pentru a preveni incidentele grave. Mai multe puteți citi aici.