Vara este vremea hedgerilor, spun multi dintre brokerii ce opereaza in ringurile Bursei futures de la Sibiu. Putini se incumeta sa faca anticipatii pe termen mai lung de o luna (dovada – lipsa contractelor futures leu/dolar cu scadenta in septembrie), insa pe multi dintre operatorii prezenti in piata, in aceste zile, ii preocupa un singur lucru: cum va fi la toamna.
Pentru a evita surprizele produse de o posibila devalorizare a leului, venita pe neasteptate, hedgerii prefera sa cumpere acum contracte futures pe raportul leu/dolar, pentru ca paza buna trece primejdia rea. Cateva sute de hedgeri au initiat in ultimele zile numeroase pozitii deschise in piata futures a Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri (BMFM), Sibiu. Orientarea acestora este clara pentru toti brokerii ce tranzactioneaza in ringurile sibiene. Oamenii de afaceri incearca sa se puna la adapost, prin intermediul pietei futures, in eventualitatea in care leul ar lua-o razna.
Jucatorii se pregatesc pentru la toamna
In ringul leu/dolar, la Sibiu continua sa se inregistreze cele mai mari cantitati de contracte futures tranzactionate, desi acestea nu mai aduc volume de tranzactionare de zeci de miliarde lei. Numarul mare de pozitii deschise in ultimele zile (ce a ajuns marti la 1.034, pentru ca apoi sa scada usor), arata ca hedgerii isi fac de acum planul de afaceri pentru la toamna. Probabil, pare nepotrivit sa vorbim de-acum despre „indepartatele luni de toamna, dar exact acest lucru se intampla in piata futures de la Sibiu. Cum gospodarul bun isi face iarna car si vara sanie, la fel procedeaza acum si investitorii interesati sa se puna la adapost de fluctuatiile cursului de schimb.
La mijloc de luna, preturile futures in ringurile sibiene au inceput sa scada sub influenta apatiei ce domneste, spun analistii financiari sibieni, si pe piata valutara interbancara. Lipsa unei cereri sustinute de valuta (caracteristica pana la un punct perioadei de vara), pe piata valutara interbancara provoaca apatie si pe pietele futures.
Speculatorii par sa fi plecat cu totii in concediu, in conditiile in care pozitiile initiate in piata raman deschise cateva zile la rand. In lipsa unei sustineri speculative a preturilor „peste 16.000, la contractele leu/ dolar cotatiile futures din ringul sibian au cunoscut variatii negative ce au provocat pierderi substantiale operatorilor angajati in pozitii defavorabile. Inscrise de cateva zile pe un trend depreciativ constant (variatiile negative ale preturilor au ajuns miercuri la 107 lei/contract) cotatiile leu/dolar, la BMFMS, au scazut pana la 15.876 lei/dolar, un pret de contract ce a produs animatie printre operatorii prinsi in piata in pozitii „short (de vanzare).
Adina Finciu, analist financiar in cadrul BMFMS, apreciaza ca acestia au fost nevoiti sa vanda in cursul sedintei de miercuri, 16 iunie, fie pentru a-si conserva castigurile, fie pentru a mai limita din pierderi. „Ziua de miercuri nu a fost favorabila speculatiilor, aprecia Adina Finciu. Sub trendul depreciativ inregistrat in urma usoarei aprecieri a leului in relatie cu dolarul (15.695 lei/ dolar, curs BNR), operatorii prezenti in piata au ajuns in situatia sa lichideze o parte din contractele initiate anterior. Tranzactiile au fost deosebit de animate, in special in momentele in care preturile evoluau in palierul 15.885 – 15.875 lei/dolar, futures, iar principala grija a clientilor a fost de a evita pierderile prea mari. Cele 141 de contracte tranzactionate au adus la volumul zilei peste 2,2 miliarde lei.
Joi dimineata, dolarul recupera si in piata futures procentele pierdute, insa tranzactiile isi pastrau caracterul calm al zilelor precedente, pe fondul unei aprecieri, la piata, a dolarului. Preturile trecusera usor de 15.900 lei/dolar, iar brokerii anticipau ca ziua va inregistra o alta depreciere de cateva procente a leului in fata valutei americane.
Interesul investitorilor face ca la BMFMS ringul de tranzactionare a contractelor la paritate sa ramana la fel de animat. Joi, tranzactiile inregistrau un dolar victorios ce recuperase, iarasi, procentele pierdute in fata monedei unice europene. Cotatia futures a raportului la paritate intre cele doua valute nota un pret de cotare de 1,0375, in scadere fata de ziua precedenta. In piata au fost tranzactionate 89 contracte euro/dolar, dar au ramas deschise peste 425 de pozitii. Cresterea cu 65% fata de ziua anterioara a numarului de pozitii deschise arata ca interesul speculatorilor se orienteaza deocamdata inspre relatia euro/dolar, mult mai volatila in aceste momente de incertitudine politico-financiara ce survin pacii din Iugoslavia.
Fluctuatiile de preturi in raportul leu/dolar au oferit miercuri un moment optim, sustin unii brokeri sibieni, pentru exercitarea optiunilor „put 16100 pe contractele leu/dolar. Speculatorii par insa sa nu fi simtit momentul, de vreme ce in piata nu a fost tranzactionat nici un astfel de contract. Desi prima de cotare nu era deloc neglijabila (250 de puncte, la cerere), in piata nu exista nici macar o pozitie deschisa. Speculatorii au preferat sa acumuleze alte doua optiuni de tip „call la preturi de exercitare de 16.000 lei/dolar. Cat timp preturile futures pentru contractele leu/dolar raman sub aceasta cota, aceste optiuni nu vor aduce nici un profit speculatorilor.
Dolarul si euro
sunt subevaluate
Aprecierea conjuncturala a valutei unice europene in fata dolarului nu a influentat prea mult nici piata futures bucuresteana. Momentul a venit pe neasteptate, iar operatorii din piata au fost luati prin surprindere. Preturile pentru moneda europeana si pentru marca germana, ambele tranzactionate in ringul BRM au incheiat o zi de tranzactii in situatia inedita de „backward (subevaluare), rar intalnita, in pietele cu o lichiditate crescuta. Comentand situatia aparuta pe piata bucuresteana, cativa brokeri sibieni apreciau ca asa ceva nu ar fi fost posibil daca in piata numarul jucatorilor ar fi fost mai mare. „Cu cat numarul ordinelor date la piata este mai mare, daca nu exista presiuni speculative care sa duca pretul intr-o singura directie, creste posibilitatea contractului intre cerere si oferta si, deci, sansele stabilirii unor preturi futures mai aproape de valoarea suportului activ al contractelor futures, aprecia brokerul sibian.
Cotatiile au revenit insa „la normal cu cateva zile inaintea scadentei (16 iunie), inscriindu-se la randul lor pe trend descrescator. Miercuri, 16 iunie, toate pozitiile deschise au fost lichidate, iar ziua scadentei a adus preturi futures de 15.728 lei/ dolar, la contractele Dolar BRM, cu variatii negative de -168 lei/contract.
Toate cele trei tipuri de contracte tranzactionate in ringul futures al BRM au cunoscut tendinte depreciative similare. Scaderea cea mai accentuata a fost inregistrata de cotatiile pentru contractul Euro BRM, care a scazut in ultima zi de tranzactionare cu peste 270 lei, cramponandu-se la nivelul a 16.371 lei/euro. Volumul zilei de scadenta a avut o valoare de 120,3 milioane lei, adaugandu-se volumului lunar al tranzactiilor futures la BRM ce se cifrau la peste 2,38 milioane lei in perioada mai-iunie, specifica duratei unui contract cu scadenta la o luna; la BRM au fost tranzactionate 159 contracte, intre care cele de tipul Dolar BMR detin ponderea principala. Acestea au adus, de altfel, un aport financiar de peste 1,3 miliarde lei la volumul total al tranzactiilor.
Noile preturi pentru contractele lansate in ringul futures bucurestean consemneaza tendintele de depreciere anticipate pentru mijlocul lunii iulie, si pe piata sibiana. La Bucuresti, cotatiile futures pentru contractele leu/dolar, la mijlocul lunii viitoare, anticipeaza un raport de schimb de 16.112 lei la fiecare dolar american
Florian Gadea