Canon SX220 HS are un senzor CMOS  12,1 MP, obiectiv wide 28mm, zoom optic 14x şi stabilizator de imagine (IS) optic. HS din denumire vine de la sistemul dezvoltat de Canon care permite surprinderea atmosferei reale a momentului, în condiţii de lumină slabă, fără ajutorul unui bliţ sau trepied.
Fotografiile pot fi vizualizate pe ecranul de 3 inch  (7,5 cm) cu o rezoluţie extraordinară  (461.000 pixeli). La majoritatea aparatelor foto o mare parte a ecranului este nefolosit, însă Canon utilizează toată suprafaţa ecranului, acesta părând şi mai generos.
Obiectivul grandangular cu raza de acţiune a teleobiectivului 14x de până la 392 mm permite încadrarea exactă a fotografiei, fie că e vorba de peisaje panoramice sau de transfocarea subiecţilor aflaţi la distanţă.
La capitolul video, aparatul foto impresionează. Canon SX220 HS poate filma în format Full HD 1080p cu sunet stereo. În plus, zoomul optic se poate utiliza la filmare, în timp ce stabilizatorul IS dinamic reduce efectul tremuratului şi al mişcării la filmarea în mers. Aparatul are ieşire HDMI, ceea ce înseamnă că filmuleţele pot fi văzute ulterior pe un televizor HD. Utilizatorii trebuie, însă, să ţină cont atunci când filmează la rezoluţia maximă deoarece cardul de memorie se umple imediat. Un filmuleţ de 3 minute în format Full HD 1080p ocupă în jur de 700 de MB.
Revenind la fotografii, aparatul poate captura peste 250 de imagini până când acumulatorul să se descarce. Pentru cei mai aventurieri, aparatul dispune şi de o carcasă  impermeabilă, care permite scufundarea la adâncimi de până la 40 m şi protejează camera împotriva prafului, murdăriei şi deteriorării.
Punctele forte ale camerei sunt zoom-ul optic de 14x, funcţia de filmare 1080p şi stabilizatorul de imagine. Punctele slabe sunt bliţul, care este poziţionat prost, şi preţul destul de piperat, 1.300 lei.
<iframe width="640" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/hSK7ggtq_0s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>