Deşi există semne că se întâmplă lucruri bune în economiile lumii, ar fi prematur ca cineva, oriunde, să declare victoria împotriva crizei.
Ştirile despre criza economică şi ramificaţiile sale aproape că saturează fluxul informaţiilor. În acest context, creşte vertiginos apetitul pentru semne că undeva, în vreo economie a lumii, se întâmplă lucruri bune. Problema e că, deşi astfel de semne există, ar fi prematur ca cineva, oriunde, să declare victoria împotriva crizei. Piaţa de acţiuni din Shanghai a crescut de 11 ori mai mult decât bursa americană – adică 88 de procente pentru chinezi, în comparaţie cu doar opt pentru indicele S&P 500, din ianuarie şi până acum. În India, indicele bursier principal a avansat cu 55% în acelaşi interval, în timp ce indicii din Coreea de Sud, Singapore şi Malaezia au crescut şi ei cu peste 30 de procente de la începutul anului. În contextul ritmului de marş funebru pe care îl constituie ştirile economice din lumea dezvoltată, astfel de rezultate sunt echivalentul unei foarte necesare guri de oxigen pentru analişti şi investitori. Chiar şi rezultatele înregistrate de indicii bursieri reflectă acest fenomen, tendinţa lor de creştere fiind exagerată de volumul mare de capital atras de respectivele pieţe, în lipsa altor destinaţii atractive de investiţii. Există însă riscul ca toate creşterile bursiere să nu fie nimic altceva decât un cântec de sirenă – ademenitor, dar în acelaşi timp foarte riscant.
Faptul că aceşti indici fac notă discordantă la restul pieţelor aflate în scădere nu înseamnă că au dispărut multiplele probleme cu care se confruntă economiile în cauză: inflaţia în China, căderea liberă a exporturilor în restul Asiei, fragilitatea sistemului bancar aproape oriunde ne uităm. Morala, din toate aceste date, e relativ simplă. Niciun investitor, manager de companie, ministru sau şef de bancă centrală nu-şi poate permite încă să-şi tragă sufletul.
Excesele care au zămislit criza au fost prea mari pentru ca tot ce a fost mai rău să fie deja în urma noastră. Mai mult, şansele sunt mari ca, pentru toată lumea, inclusiv pentru performerii citaţi mai sus, lucrurile să se înrăutăţească şi mai mult înainte ca norii să se risipească.
*Andrei Postelnicu este consilier al dlui Mircea Geoană, preşedintele Senatului şi candidat la Preşedinţie.