În acest an, producţia de miere va fi mai mică cu 30% faţă de 2014, din cauza secetei şi a depopulărilor familiilor de albine, a declarat pentru Agerpres Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).
"Producţia de miere din acest an va fi undeva la 60 – 65%, adică în jurul a 16.000 -17.000 de tone din producţia media anuală de 22.000 – 24.000 de tone, însă demult nu am mai reuşit să obţinem astfel de producţii. Practic, producţia va fi comparabilă cu cea din 2014, cel puţin pe culesul din primăvară. Dacă anul trecut ne-a salvat floarea soarelui, acum ne-a salvat salcâmul. A venit seceta aceasta cumplită şi am avut probleme şi cu depopulările familiilor de albine. Pe partea de sud-vest, în judeţul Timiş, au fost depopulări de până la 50 – 60% la unele familii de albine, iar cauzele sunt multiple. În primul rând ar fi seceta, dar şi tratamentele cu pesticide, cu neonicotinoide şi schimbările de climă. Au avut influenţe foarte mari variaţiile de temperatură, de la 1-2 sau 5 grade Celsius noaptea la 40 de grade ziua", a explicat preşedintele ACA.Exceptând zona de vest a ţării, la mierea de salcâm s-a înregistrat o producţie normală în 2015 care acoperă 90% din producţia anuală, pe rapiţă, producţia de miere a fost undeva la 70%, "pe tei a fost slăbuţ, iar pe floarea soarelui nici la jumătate", a precizat sursa citată.
Apicultorii au început deja demersurile şi chiar în această săptămână vor avea discuţii cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii pentru obţinerea unui sprijin financiar în vederea asigurării rezervei de hrană pentru iernat.
"Aceste depopulări au venit pe fondul unei ierni ciudate, am avut sesizări că în iarnă au murit peste 150.000 de familii de albine pentru ca s-au depopulat din cauza lipsei de hrană de calitate şi a lipsei polenului în toamnă şi cred că aşa se va întâmpla şi anul acesta pentru că este singura sursă care ajută la dezvoltarea puietului. În această săptămână vom avea discuţii la Ministerul Agriculturii să vedem dacă putem obţine un sprijin financiar în vederea asigurării rezervei de hrană pentru iernat", a subliniat Fetea.
În ceea ce priveşte creşterea preţului mierii, Fetea a precizat că prognozele în acest sens sunt greu de făcut pentru că "piaţa nu a fost atât de solicitantă".
"Din punct de vedere al preţului nu m-aş hazarda să fac prognoze chiar dacă preţul mierii a crescut la achiziţie, mai ales la salcâm. A fost un an ciudat, cu toate că am avut producţie, piaţa nu a fost atât de solicitantă pentru acest produs şi chiar s-au oprit şi exporturile pe care sperăm să le reluăm în septembrie. În primul rând, a fost excedent de miere de salcâm în Europa, iar pe de altă parte, a fost impactul de miere deschisă la culoare provenită din Argentina. Germania a adus în acest an multe tone de miere din Argentina ca să cupajeze mierea. Nu cred că ar trebui să crească preţul pentru că există miere în Europa şi chiar şi la noi se importă 10 -15% din ceea ce consumăm. De asemenea, în al treilea rând, abia am scăzut preţul la miere cu circa 12% odată cu reducerea TVA şi oricum nu se prea cere miere în România", a adăugat preşedintele ACA.
Şeful ACA a precizat că peste 100 de apicultori îşi vor prezenta oferta de produse apicole în toamna acestui an, la o nouă ediţie a Târgului Naţional al Mierii, care va avea loc pe Platforma apicolă Băneasa, în perioada 4-6 septembrie 2015.
Cu o producţie anuală de 22.000 -24.000 de tone de miere, România se clasează în topul producătorilor de miere pe locul patru în Europa. Ţara deţine, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine şi are în jur de 40.000 de apicultori la nivel naţional, peste 60% dintre aceştia fiind membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
ACA este o asociaţie înfiinţată în 1958, singura cu acoperire naţională, care are 40 de filiale judeţene şi societăţi comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele şi materialul genetic necesar.