Investiţiile realizate de companii în ultimii ani au avut ca efect creșterea cantităţilor reciclate de la populaţie cu 55%.
Cel puțin așa reiese din datele Eco-Rom Ambalaje, care a reciclat anul trecut 54.126 tone de deşeuri de ambalaje generate în gospodăriile populaţiei, cu 55% mai mult decât anul anterior. ,,Cantităţile de deşeuri de ambalaje reciclate de la populaţie au crescut an de an, în principal datorită contribuției membrilor Eco-Rom Ambalaje la realizarea unui sistem eficient de colectare separată. Investiţiile noastre pentru acest sector s-au ridicat anul trecut la aproximativ 10 milioane de lei – acestea incluzând costurile de colectare, sortare și transport al deșeurilor către fabricile de reciclare, investițiile în infrastructura de colectare separată și în campaniile de informare a populației privind importanța reciclării deșeurilor de ambalaje”, a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.
Investiţiile industriei au determinat extinderea hărţii naţionale de colectare separată a deşeurilor de ambalaje: de la 464 de localităţi în 2013, la 527 de localităţi la finalul anului 2014. În prezent, aproximativ 50% din populaţia României – circa 9.4 milioane de români – pot colecta separat deşeurile de ambalaje prin serviciul dezvoltat de Eco-Rom Ambalaje în parteneriat cu autoritățile locale și operatorii de salubritate desemnați.
Cantităţile de ambalaje reciclate de la populaţie sunt doar o parte din totalul realizat de Eco-Rom Ambalaje. În anul 2014, organizaţia a susținut reciclarea a 376.094 tone de deşeuri de ambalaje provenind atât din gospodării, cât şi din sectoarele comerciale şi industriale. Această cantitate reprezintă 60% din totalul ambalajelor puse pe piaţă de companiile membre, respectiv 623.860 tone.
La finalul anului 2014, portofoliul de clienţi al Eco-Rom Ambalaje se ridica la 3.056 de companii, în creştere cu 7% faţă de anul 2013. Aceste companii au investit, prin Eco-Rom Ambalaje, în infrastructura de colectare separată şi în campanii de informare şi programe educaţionale despre importanţa reciclării deşeurilor de ambalaje cu 52% mai mult decât minimul impus legal. Eco-Rom Ambalaje este deţinătoare a licenţei mărcii „Punctul Verde” în România.