Deşi la nivel cantitativ va exista o tendinţă de uşoară scădere, în anii ce urmează investiţiile străine vor cântări tot mai greu din punct de vedere calitativ.
Ne-am obişnuit ca investiţiile străine să aibă loc, în general, prin privatizări şi preluări în domenii „clasice“: industrie, energie, sectorul financiar-bancar sau comerţ. În perioada imediat următoare, va trebui să ne învăţăm, din ce în ce mai mult, cu proiectele de tip greenfield, cu influenţa tot mai importantă la bursă a jucătorilor de peste hotare, dar şi cu „rafinarea“ domeniilor în care vor fi investiţi banii veniţi din exterior.
„Pe măsură ce scade diferenţa dintre dobânzile la leu şi cele la euro, partea speculativă a investiţiilor străine se va reduce. Cele care vor veni, chiar dacă uşor mai mici, vor fi cu precădere greenfield şi, în consecinţă, vor fi mai benefice pentru economie“, crede analistul Liviu Voinea, membru fondator al Grupului de Economie Aplicată.
Tendinţa este confirmată şi de reprezentanţii Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS). „Apreciem că anul acesta nivelul investiţiilor străine directe (ISD) va atinge 6,5-7 miliarde de euro. Desigur că, marile privatizari fiind încheiate, cea mai mare parte a ISD va proveni, în 2007, din proiecte de tip greenfield“, au declarat aceştia. Ei au mai dezvăluit că monitorizează în prezent 77 de proiecte de investiţii străine, aflate încă în faza de intenţie, cu o valoare totală de 2,9 miliarde de euro şi care ar putea crea peste 23.000 de locuri de muncă.
Viitorul sună bine şi în opinia analiştilor externi. Unul dintre cele mai recente studii efectuate de Ernst & Young consideră România drept cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii din Europa de Sud–Est. Acelaşi studiu relevă faptul ca există premisele necesare unei îmbunătăţiri a poziţiei ţării noastre ca destinaţie pentru investiţii în următorii trei ani. De altfel, 58% din cei 200 de investitori intervievaţi de Ernst&Young consideră România o ţară atractivă pentru proiectele de investiţii, în comparaţie cu Bulgaria, care a acumulat 49 de procente, sau Turcia, cu 44 procente.
În ceea ce priveşte domeniile ce vor atrage cei mai mulţi bani, alături de piaţa imobiliară, comerţul rămâne, şi în următoarea perioadă, unul dintre cele mai interesante. Peste 350 de noi supermarketuri şi hipermarketuri, în valoare de circa două miliarde de euro, ar urma să se deschidă până în 2014. Nici oportunităţile create de lansarea pensiilor private obligatorii nu-i lasă reci pe investitorii de peste hotare, fiind aşteptate infuzii de capital de sute de milioane de euro. Industria auto şi a componentelor auto va fi, de asemenea, favorizată, mai ales după ce un mare jucător mondial va prelua fabrica Daewoo din Craiova.
Însă, cea mai interesantă şi, în acelaşi timp, cea mai benefică schimbare în domeniul ISD va fi orientarea din ce în ce mai pregnantă spre sectoare premium, ca IT&C (vor avea loc infuzii majore atât în centre globale de suport tehnic, cât şi în centre de producţie) sau mass-media şi publicitate. Nu în ultimul rând, tendinţa observată în primele patru luni din 2007, când intrările nete de capital de la bursă au fost mai mult decât duble faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se va menţine şi chiar se va accentua în viitorul apropiat.