Devine obligatoriu în România și în toată Uniunea Europeană (UE)! Noile reguli intră în vigoare în iulie 2024. Unii oameni sunt deranjați de noile obligații impuse pentru protecția mediului. Rețelele sociale sunt pline de comentarii usturătoare.
În iulie 2024, vor apărea noi reguli privind reciclarea
Utilizarea capacelor cu capse devine din ce în ce mai frecventă datorită unei legislații a Uniunii Europene (UE), cunoscută sub numele de Directiva UE 2019/90. Ea urmează să intre oficial în vigoare din iulie 2024, din punct de vedere legislativ.
Directiva impune ca toate recipientele pentru băuturi de până la trei litri să aibă un capac care să rămână atașat de sticlă după deschidere. Această măsură este legată de obiectivul UE de a asigura că toate produsele din plastic sunt ușor de reciclat până în anul 2030.
Conform datelor emise de Comisia Europeană (CE), anual, se produc aproximativ 359 de milioane de tone de plastic la nivel mondial, din care între 4,8 – 12,7 milioane de tone ajung în oceane. Capacele de sticle din plastic reprezintă peste 4% din plasticul găsit pe plajele europene. UE își propune să asigure că sticla și capacul rămân împreună și că ambele ajung la reciclare.
Europenii pun la îndoială eficacitatea acestei măsuri
O mulțime de sticle din UE și din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au acum capace de sticlă „cu legături”, care rămân atașate chiar și după ce ai deschis sticla. Totuși, mulți consumatori par să fie frustrați de noile modele.
„Capacele legate sunt cel mai rău lucru care i s-a întâmplat omenirii de la eliminarea mufei pentru căști”, a scris cineva pe rețelele sociale.
„Capacele de sticlă cu fir de legătură au fost o idee proastă și stupidă. Face dificil să bei din sticlă, poate dura o veșnicie pentru a reuși să înșurubezi capacul la loc”, a scris alt om.
„Chiar urăsc acest lucru”, a precizat altcineva.
„Le smulg dacă primesc o sticlă cu capacul fixat”, a scris un comentator furios.
„Este super enervant… Cei mai mulți oameni îl rup pur și simplu”, a spus alt om.
Chiar dacă păreau să fie conștienți că legarea capacelor de sticlă are ca scop îmbunătățirea ratei de reciclare, mulți dintre ei au pus sub semnul întrebării eficacitatea acestei măsuri.
„Încearcă să rezolve o problemă care nu exista, aproape toată lumea înșuruba capacul la loc atunci când aruncă sticla”, a scris un om.
Marile companii sunt nemulțumite
Mai multe companii mari din industria băuturilor s-au opus ferm legislației UE. Aceasta a fost introdusă pentru prima dată în anul 2018. Au argumentat că impunerea dopurilor cu fir de legătură nu numai că ar impune costuri masive companiilor de băuturi, dar ar agrava și problemele legate de deșeurile de plastic.
Cercetările comandate de UNESDA Soft Drinks Europe, o organizație a industriei de băuturi, sugerează că capacele cu legături ar putea duce la utilizarea unui supliment între 50.000-200.000 de tone de plastic în fiecare an. Raportul, realizat de PwC, a anticipat că introducerea capacelor ar genera un excedent de 58-381 de milioane de kg de echivalent CO2.
Ce spun cei de la protecția mediului?
Specialiștii în reciclare spus că, atunci când capacele sticlei sunt reciclate împreună cu sticla, se înregistrează o reducere a emisiilor prin reciclarea materialelor în comparație cu extragerea de materii prime. Astfel, se evită și emisiile generate de alte opțiuni de tratare, precum depozitarea la groapa de gunoi. Chiar dacă capacele legate pot fi frustrante, ele aduc beneficii reale în ceea ce privește procesul de reciclare.
„Cred că merită un ușor inconvenient”, este de părere un expert în reciclarea plasticului de la Universitatea din Manchester.