Jurnaliștii de la talkingpointsmemo.com spun că inaugurarea noii administrații s-a dovedit a fi prin excelență “trumpiană – extrem de costisitoare”, iar acum procurorii federali din Manhattan investighează o posibilă schemă “pay for play” (plătește pentru a juca –n.r.) și folosirea ilegală a fondurile de campanie.

“Problemele legale ale Comitetului inaugural au potențialul de a face legătura între nenumăratele scandaluri ale administrației Trump – legând anchetele de strângerea de fonduri coordonată de Elliott Broidy, suspect de a fi creat schema pay for play și de conexiuni cu implicarea Rusiei în campania din Statele Unite”, scriu jurnaliștii americani.

Broidy este un lobbyist din Los Angeles care a sărit în barca lui Trump după ce l-a susținut initial pe Ted Cruz, înainte de a fi numit vicepreședinte financiar al Comitetului inaugural al lui Trump după alegeri.

Omul de afaceri american care detine din 2015 compania Circinus a fost implicat în 2009 într-un răsunător caz de corupție în Statele Unite. Elliot Broidy a demisionat în 2009 din funcția de  preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital, după ce a recunoscut că a dat mită 1 milion de dolari către oficiali ai statului New York şi către manageri ai fondurilor private de pensii. Broidy și-a recunoscut faptele și a plătit 18 milioane de dolari pentru a scăpa de închisoare.

Aducerea lui Broidy în Comitetul inaugural a fost ideea prietenul său, Rick Gates, fostul asociat al lui Paul Manafort, care a pledat vinovat în ancheta procurorului Robert Mueller,  întorcându-se astfel împotriva fostului său șef. Broidy și Gates au lucrat în Comitetul inaugural cu Tom Barrack Jr., un confident al lui Trump.  

Cum a scăpat Broidy până acum

Po fondul scandalului privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din Statele Unite și altor dezbateri majore, presupusele ilegalități ale lui Broidy prilejuite de petrecerea de inaugurare a președintelui Trump au trecut neobservate.

“Dar acuzațiile împotriva lui Broidy sunt atât de simple și de uluitoare: că el a vândut promisiuni politice oficialilor străini și promovarea unor interese în Orientul Mijlociu, Malaezia și China pentru zeci de milioane de dolari”, scriu jurnaliștii americani.

 

Este vorba despre o schemă simplă de plată a diverșilor politicieni pentru a rămâne în joc printr-o relație bună cu administrația americană. Jurnaliștii scriu și despre avocatul lui Broidy, Christopher Clark, care a refuzat să comenteze situația. “Dar Broidy a jucat un rol cheie la petrecerea de inaugurare a administrației Trump, la care s-au obținut donații de 107 milioane de dolari, mai mult decât dublu, cât s-a obținut la inaugurarea lui Obama din 2009”, mai scriu jurnaliștii americani.

Comitetul inaugural al noului președinte a servit ca o cale pentru republicani și pentru alții care au stat deoparte în campania Trump, așteptându-se ca acesta să piardă, să plătească pentru o întoarcere în joc.  „Acum, oricine nu a fost în echipă, trebuie să găsească o cale să reintre în joc” , a declarat pentru Boston Globe, un republican care a dorin la momentul respectiv să își păstreze anonimatul .

Au plătit puterile străine pentru influență?

Procurorii federali din Manhattan investighează acum dacă oficialii și interesele străine au putut să plătească pentru acces și pentru influență în administrația Trump.

O mare parte din ceea ce se știe despre presupusa influență a lui Broidy provine dintr-o operațiune de spargere a contului său de email, informațiile fiind scurse către presă în luna martie a acestui an.  E-mailurile par să îl arate pe Broidy solicitând plăți pentru afacerea sa, oferind în același timp acces și influență în Administrația Trump.

Broidy a dat în judecată Qatar în martie, acuzând statul din Golful Persic de spargerea  contului său de e-mail. Compania din industria apărării Broidy – Circinus – are un contract de 200 milioane USD cu Emiratele Arabe Unite, un rival regional al Qatarului.

Qatar sau nu, rezultatele acelei spargeri de mail au fost bogate: par a arăta că Broidy i-a aranjat dictatorului congolez Denis Sassou-Nguesso o cină la lumina lumânărilor cu Trump și Mike Pence, înainte inaugurării noii administrații americane. După acea întâlnire dictatorul congolez a plătit o factură de 2 milioane de dolari către firma lui Broidy.  

 

În poveste apare Liviu Dragnea

Jurnaliștii americani dau ca exemplu și pe liderul PSD: “Liviu Dragnea, deputat în Parlamentul României, a postat o fotografie pe Facebook cu o zi înainte de inaugurare la o cină cu președinte-ales Trump. Dragnea, care este cercetat pentru acuzații de corupție în România, a venit la invitația lui Broidy, în timp ce firma Circinus se află în negocieri cu guvernul român”

Firma Circinus, a lui Elliot Broidy, a semnat în februarie anul acesta un contract în valoare de aproape 200 de milioane de dolari cu Ministerul Apărării pentru realizarea unui sistem C4ISR (comandă, control, comunicaţii, computere, informaţii, supraveghere şi cercetare). La eveniment au participat ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, ministrul Apărării, Mihai Fifor și ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, dar nicio publicație nu a scris în acel moment despre eveniment deși era vorba de un contract important.

Trebuie specificat faptul că în timpul anchetei procurorilor americani, Broiby a recunoscut că este posibil să fii încărcat exagerat facturile pentru serviciile sale de lobby.