Îngrijorări privind legea pensiilor și impactul acesteia
Uniunea Producătorilor de Oțel din România (UniRomSider) a salutat Planul Național de Redresare și Reziliență, exprimându-și aprecierea față de eforturile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale de a îmbunătăți legea pensiilor și de a corecta inegalitățile din sistem.
UniRomSider continuă să colaboreze activ cu autoritățile române la nivel național și local pentru a asigura o implementare corectă și echitabilă a noii legislații privind pensiile, în beneficiul atât al companiilor, cât și al pensionarilor din România.
Cu toate acestea, UniRomSider a subliniat că impactul Legii 360/2023 (legea pensiilor) asupra marilor companii din România care au angajat mii de oameni în perioada comunismului nu a fost suficient luat în considerare.
În acest sens, UniRomSider a prezentat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale un plan care include o serie de măsuri de sprijin pentru marile companii. Printre aceste măsuri se numără acordarea unui sprijin financiar din partea statului pentru digitalizarea fostelor companii de stat care au până la 40.000 de foști angajați în sistemul de pensii.
UniRomSider propune extinderea termenului de eliberare a adeverințelor de pensie
De asemenea, UniRomSider a propus extinderea termenului de eliberare a adeverințelor de pensie de la 15 zile la 90 de zile, pentru a ține cont de numărul potențialelor solicitări, precum și claritate în prezentarea noii legislații atât pentru companii, cât și pentru pensionarii care ar putea să nu primească nicio majorare în urma recalculării pensiilor.
În cadrul întâlnirii cu reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, UniRomSider a subliniat importanța comunicării clare și corecte a procesului și etapelor privind recalcularea pensiilor, precum și a impactului asupra pensiilor actualizate. Aceasta ține cont de investițiile financiare semnificative făcute atât de Statul Român, cât și de companii.
Legea pensiilor prevede că de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.
Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.