Noua lege a pensiilor: modificări și impact

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv Legea 360/2023. Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei. Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual. De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Noua formulă de calcul a pensiei

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul, care arată astfel: Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte. VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. Numărul total de puncte = puncte de contributivitate + puncte de stabilitate + puncte din perioade asimilate și necontributive.

Punctele de necontributivitate includ anii din armată, șomaj sau facultate, fiecare an valorând 0,25 puncte. Punctele de contributivitate se acordă pentru anii în care s-a contribuit la sistemul de pensii, fiecare an valorând un punct.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma „pensie socială minimă garantată” va fi înlocuită cu „indemnizație socială pentru pensionari”, astfel că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Beneficii suplimentare pentru anumite categorii

Noua lege a pensiilor prevede că anumite categorii de români vor primi puncte în plus la pensie, care se transformă în bani, dacă îndeplinesc anumite condiții. Aceste categorii includ:

  • Cei care au terminat facultatea sau masteratul
  • Cei care au făcut armata
  • Cei care au luat sporuri, prime, premii
  • Cei care au făcut ore suplimentare
  • Mamele cu un copil până la vârsta de 16 ani sau care adoptă un copil și se ocupă de acesta până la 14 ani
  • Cei care au peste 25 de ani contributivi

Spre exemplu, pentru 4 ani de facultate, se acordă 0,25 puncte x 4 ani = 1 punct. De la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie se va majora cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.

Recalcularea pensiei: cum și de ce

Cei care doresc recalcularea pensiei pot face acest lucru printr-o solicitare, alături de actele necesare. Recalcularea se poate face pentru cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă sau pentru cei care au mai lucrat după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie. Astfel, după orice stagiu de cotizare de minimum 12 luni, românii pot solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Impactul real asupra pensionarilor

De exemplu, în cazul unui bărbat cu un stagiu de cotizare de 31 de ani și 6 luni, cu 17 puncte realizate și care în decembrie 2023 avea o pensie de 1.108 lei, lucrurile se schimbă semnificativ. În ianuarie 2024, pensionarul va încasa 1.281 de lei după indexare, iar după majorarea din septembrie, el va ajunge la 20,67214 puncte și va încasa 1.675 de lei pe lună, ceea ce înseamnă o majorare de 51,17%.

Pentru un român cu 35 de ani de muncă și un salariu minim de 3.000 lei, pensia ar fi de aproximativ 1.260 lei, insuficientă pentru un trai decent. În schimb, pentru un salariu de 5.000 de lei și 35 de ani de muncă, pensia ar fi de 2.594 lei, conform noii formule de calcul.