Capcana din noua Lege a Pensiilor. Cum sunt afectați pensionarii care au condiții speciale de muncă

proteste pensionari pensii

SURSA FOTO: Inquam Photos, Bogdan Buda

Legea pensiilor îi scoate pe români în stradă, care se plâng că aceasta este discriminatorie față de persoanele care lucrează în condiții deosebite. Ce solicitări au protestatarii?

Sindicaliștii din minerit, energie și siderurgie protestează față de legea pensiilor

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie (FNME), conduși de președintele Dumitru Pîrvulescu, alături de sindicatele din minerit, energie și siderurgie, organizează un miting de protest în fața Guvernului, ca reacție la modificările aduse legii pensiilor.

Protestul va avea loc joi, între orele 11:00 și 13:00, iar principalul motiv este discriminarea creată de actuala lege a pensiilor între persoanele care lucrează în condiții deosebite și cele care lucrează în condiții normale.

Dumitru Pîrvulescu, liderul FNME, a criticat legea pensiilor, pe care o consideră nedreaptă față de muncitorii din domenii grele precum mineritul, energia și siderurgia.

Potrivit acestuia, persoanele care lucrează în condiții extrem de dificile și periculoase au fost întotdeauna încadrate în condiții speciale, care le ofereau posibilitatea de a ieși mai devreme la pensie și cu un stagiu de cotizare mai mic.

„Actuala lege a pensiilor a fost făcută special pentru a nu deranja grosul pensionarilor, adică pe aceia cu condiţii normale de muncă. Din cauza condiţiilor de muncă foarte grele, cei care lucrau în minerit, energie, siderurgie, aveau anumite facilităţi. Dar, atâta timp cât speranţa de viaţă este mai mică, nu considerăm o facilitate ieşirea mai repede la pensie şi cu un stagiu de cotizare mai mic”, a declarat Pîrvulescu pentru Agerpres.

El a subliniat că muncitorii din aceste sectoare ar trebui să beneficieze în continuare de aceleași condiții de pensionare ca în legislația anterioară, deoarece condițiile de muncă au rămas neschimbate.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce modificări solicită protestatarii la legea pensiilor

Sindicaliștii cer eliminarea articolelor discriminatorii din legea pensiilor și revenirea la prevederile din fosta lege. Potrivit acestora, modificările aduse sistemului public de pensii încalcă principiul contributivității, deoarece nu se mai acordă punctaj suplimentar pentru muncitorii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale, chiar dacă aceștia au contribuit financiar în funcție de veniturile lor reale.

„În cazul nostru, al minerilor, nu e normal să lucrăm zeci de ani în condiții foarte grele, ştiind că vom ieşi la pensie mai repede şi cu o pensie rezonabilă, iar acum să ni se spună că vom avea pensii ca şi cum am cules cartofi”, a adăugat Pîrvulescu.

Sindicaliștii susțin că, fără aceste drepturi, angajații din aceste sectoare nu ar fi acceptat să lucreze în condiții periculoase, la adâncimi mari, și că acest lucru reprezintă o nedreptate.

Problemele din sectorul energetic

Pe lângă nemulțumirile legate de legea pensiilor, sindicaliștii solicită și o politică mai bine gândită privind exploatarea resurselor energetice ale țării. Pîrvulescu a criticat statul pentru închiderea capacităților de producție pe bază de cărbune fără a pune în funcțiune alternative eficiente, precum centralele pe gaz sau grupurile nucleare de la Cernavodă.

„Degeaba pui sfârleze şi solar, pentru că acestea nu suplinesc energia în bandă, iar prețurile la energie au luat-o razna”, a explicat liderul sindical, referindu-se la creșterea explozivă a prețurilor la energie din cauza politicilor energetice insuficiente.

El a cerut ca închiderea capacităților pe bază de lignit și huilă să aibă loc doar după finalizarea proiectelor alternative de energie.

O delegație a protestatarilor ar putea fi primită la discuții cu reprezentanții Guvernului, la Cancelaria prim-ministrului. Sindicaliștii își exprimă speranța că vor reuși să convingă autoritățile să ia măsuri pentru a corecta nedreptățile din actuala lege a pensiilor și pentru a adresa problemele din sectorul energetic.