Noua lege a pensiilor creează inechități pentru angajații din sectorul silvic
Vineri, silvicultorii protestează în fața Guvernului, exprimându-și nemulțumirea față de noua Lege a pensiilor, întrucât aproximativ 20.000 de angajați din personalul silvic nu vor mai putea beneficia de încadrări în fosta grupă I de muncă, acum clasificată drept condiții speciale, începând cu 1 septembrie, a declarat Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, pentru Agerpres.
De asemenea, sindicaliștii Federației Silva cer retragerea proiectului de lege privind Codul Silvic din Parlament.
În prezent, în Piața Victoriei sunt prezenți protestatari din diverse categorii socio-profesionale, nu doar din silvicultură, ci și personal feroviar, militari, mineri, polițiști, siderurgiști, energeticieni, alături de activi, rezerviști și pensionari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian.
„Principalul motiv pentru care toate structurile sindicale protestează sunt nemulţumirile legate de legea pensiilor, care creează anumite inechităţi pentru nişte categorii socio-profesionale, iar în situaţia noastră, a silvicultorilor, creează o uriaşă inechitate prin faptul că, cei aproximativ 20.000 de salariaţi personal silvic aflaţi în activitate astăzi, nu vor mai putea beneficia de încadrare în fosta grupă I de muncă, care s-a transformat în condiţii speciale, de la 1 septembrie. Acesta este unul din principalele motive pentru care noi ieşim în stradă”, a declarat Silviu Geană.
Potrivit lui Silviu Geană, mai există încă două revendicări importante: prima vizează retragerea Codului Silvic, iar cea de-a doua se referă la Legea 296/2023, care a introdus anumite măsuri fiscal-bugetare, ducând la înjumătățirea valorii tichetelor de masă și la „tăieri de drepturi, aşa cum era erau negociate şi reglementate în contractele colective de muncă”.
„O altă revendicare este legată de solicitarea de retragere a Codului silvic care, în varianta în care a fost promovată de Guvern, dezbătută la Senatul României şi adoptată de prima cameră a Parlamentului, nu este ceea ce trebuie pentru pădurile ţării: creează o sumedenie de probleme administraţiei silvice şi personalului silvic, urmând să conducă pe viitor la degradarea pădurilor României.
A treia revendicare, extrem de importantă, în special pentru salariaţii cu venituri mici, este cea legată de Legea 296/2023, care a instituit nişte măsuri fiscal-bugetare, măsuri care au condus la înjumătăţirea valorii tichetelor de masă şi la o sumedenie de tăieri de drepturi, aşa cum era erau ele negociate şi reglementate în contractele colective de muncă”, a adăugat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva„.
Protestul ar putea fi reluat în câteva săptămâni
Silviu Geană a mai precizat că, dacă situația nu revine la normal, este foarte probabil ca protestul să fie reluat în câteva săptămâni.
„Sperăm să avem o întâlnire cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu, dacă programul dânsului va permite”, a spus acesta.
Protestul de vineri este o continuare a mitingului desfășurat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pe 26 septembrie 2024, la care au participat și organizațiile sindicale din cadrul Confederației Meridian, conform sindicaliștilor. Acesta se desfășoară între orele 13:00 și 16:00.
Revendicările sindicaliștilor
Silvicultorii solicită modificarea urgentă a Legii 360/2023, care a eliminat din Statutul personalului silvic (OUG 59/2000) încadrarea în condiții speciale (fosta grupă I) pentru locurile de muncă ale personalului silvic ce îndeplinește activități de pază a fondului forestier, a fondurilor cinegetice și piscicole, a ariilor naturale protejate, precum și pentru controlul silvic și cinegetic, exploatări forestiere, construcții forestiere și lucrări de teren în domeniul fondului forestier și împăduriri. Această încadrare permitea reducerea vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu un an pentru fiecare cinci ani lucrați în astfel de condiții, conform Legii 234/2019.
Potrivit sursei citate, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a trimis recent o scrisoare Camerei Deputaților, în care solicită analiza Proiectului de Lege privind Codul Silvic în comisiile de specialitate și aprobarea rapidă a acestuia în plen. Justificarea acestei solicitări se leagă de cerințele Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, a fost înființat un grup de lucru în cadrul Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, însă fără invitația partenerilor sociali și organizațiilor sindicale.
Eliminarea măsurilor fiscal-bugetare încalcă drepturile negociate prin contractele colective de muncă
Sindicaliștii au subliniat că eliminarea măsurilor fiscal-bugetare din Legea nr. 296/2023 duce la diminuarea veniturilor salariaților și încalcă drepturile negociate prin contractele colective de muncă, inclusiv cele referitoare la tichete de masă, vouchere de vacanță și compensații pentru concedieri colective, precum și la limitarea salarizării în funcție de profitabilitatea angajatorului.
Reprezentanții Federației Sindicatelor Silva au afirmat că vor continua să susțină, prin toate mijloacele legale, drepturile lucrătorilor din domeniul silviculturii, inclusiv prin organizarea de noi acțiuni de protest.
De asemenea, Confederația Sindicală Națională Meridian, din care face parte și federația silvicultorilor, a făcut apel către primul-ministru Marcel Ciolacu și către președintele Senatului, Nicolae Ciucă, pentru a ajunge la un consens între forțele politice majoritare din Parlament, în vederea rezolvării problemelor restante din sistemul pensiilor militare de stat și a corectării problemelor semnalate în legea pensiilor pentru diverse categorii de persoane care au lucrat în condiții speciale, inclusiv persoanele cu dizabilități, cu scopul de a recâștiga demnitatea și drepturile pierdute, precum și de a restabili justiția socială.