Este din nou scandal printre minerii de la CE Oltenia din cauza noii legi a pensiilor. Într-o postare pe pagina salariaților, minerii spun că sunt tâlhăriți.
Revolta minerilor la CE Oltenia din cauza noii legi a pensiilor: Ne-au tâlhărit
Salariații CE Oltenia vor pierde de la 1 septembrie, odată cu aplicarea noii legi a pensiilor, venituri importante. Pe paginile lor de socializare, discuțiile pe tema noii legi arată că cei din acest sector au fost lăsați în mod intenționat fără o parte din veniturile care li se cuvin după ce au muncit câteva zeci de ani în condiții speciale.
Oamenii acuză dur partidele aflate la guvernare. Potrivit mesajului publicat pe pagina salariaților Complexului Energetic Oltenia, se menționează că sporurile suplimentare contributive de la grupel au fost declarate stagii de cotizare necontributive de către autorități, deși pentru aceste sporuri au fost plătite taxe suplimentare la sistemul de asigurări sociale pentru a acoperi contribuțiile aferente acestor perioade suplimentare.
Se sugerează că această acțiune este asemănată cu confiscarea frauduloasă a banilor destinați achiziționării de vechime în sistemul de pensii, iar în schimb, se oferă o vechime necontributivă care nu aduce niciun beneficiu. Se subliniază că scopul acestei acțiuni este de a nu acorda puncte de stabilitate celor care au lucrat sau lucrează în grupele de muncă.
De asemenea, se atrage atenția asupra faptului că aplicarea noilor reguli de pensii poate duce la situații în care o persoană care a muncit în condiții grele să nu primească nici măcar un punct de stabilitate, în timp ce o altă persoană care a lucrat în condiții normale poate primi o pensie mai mare. Mesajul îndeamnă cititorii să consulte Articolul 13, punctul 4 din normele de aplicare a noilor reguli de pensii pentru a înțelege mai bine situația sporurilor pentru grupele de muncă.
Mesajul transmis de mineri
,,Adică, ne-au tăiat sporurile suplimentare contributive de la grupe cele 6 luni sau 4 luni, declarându-le din pix stagii de cotizare necontributive, deși pentru aceste sporuri au fost plătite taxe suplimentare la sistemul de asigurări sociale care să acopere contributivitatea acestor perioade suplimentare!
Este ca și cum te duci la casa de pensii să cumperi un an vechime și legiuitorul PSD-PNL îți confiscă fraudulos banii, în schimb îți oferă un an necontributiv care nu te ajută cu nimic, cam așa au procedat ei cu stagiile suplimentare de la grupele de muncă, au furat banii cotizați și ca să fie tâlhăria completă, au declarat din pix ilegal și neconstituțional, stagii de cotizare necontributive!
Scopul acestei tâlhării este doar una, aceea de a nu acorda puncte de stabilitate celor care au lucrat și lucrează în grupele de muncă! Practic un puturos de portar care a lucrat în condiții normale 40 de ani va primi pe lângă pensionarea anticipată cu 5 ani mai devreme fără penalizare la 60 de ani și peste 11 puncte de stabilitate care înmulțit cu VPR =81 lei va lua o pensie cu cca 900 lei în plus față de pensia calculată!
Se va ajunge după aplicarea noii mizerii a pensiilor 360/2023 de la 1 sept. a.c., ca un om care a muncit 25 de ani în condiții grele de grupă specială sau condiții deosebite să nu primească nici măcar un punct de stabilitate și portarul din exemplul nostru, cel care a tăiat frunză la câini 40 de ani, să primească o pensie mai mare ca un miner, petrolist, siderurgist etc.! (…)
Citiți ART 13, pct.4 din normele de aplicare a noii mizerii a pensiilor și minunați-vă dragi mineri ce-au putut să debiteze escrocii de la PSD-PNL cu privire la sporurile grupelor de muncă!”, este mesajul apărut pe pagina publică a salariaților Complexului Energetic Oltenia, care face referire la Art. 13. – (4) Constituie stagiu de cotizare în condiţii normale de muncă, necontributiv, perioadele suplimentare la vechimea în muncă/stagiul de cotizare prevăzute la art. 15 din lege.
Cresc salariile în Gorj
Altfel, includerea sporurilor în salariul de bază la Complexul Energetic Oltenia a dus la o creștere semnificativă a salariului mediu brut pe companie. Această modificare va influența implicit nivelul salariului mediu brut în județul Gorj și se preconizează că acesta va urca câteva locuri în statisticile întocmite la nivel național.
După negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă, sindicatele și administrația au convenit să includă aproape toate sporurile în salariul de bază. Această decizie a fost luată ca răspuns la modificările legislative referitoare la politicile financiare pentru companiile de stat. Conform acestor modificări, societățile care înregistrează pierderi nu mai au posibilitatea să acorde bonusuri, prime sau alte beneficii.
Prin urmare, s-a hotărât ca toate sporurile și primele să fie integrate în salariul de bază ca măsură de protecție. În prezent, salariul mediu brut la companie se situează între 11.500 și 12.800 de lei, după includerea sporurilor în salariul de bază.