Legea pensiilor vine cu o reglementare nouă pentru anumiți pensionari. Este vorba despre cei care au lucrat în medii poluate și care puteau ieși la pensie cu 2 ani mai devreme. Această posibilitate nu se mai aplică în noua lege a pensiilor.
Schimbarea din noua Lege a Pensiilor
Noua lege a pensiilor vine cu modificări care nu vor fi pe gustul unor pensionari. Reglementările vor aduce o creștere semnificativă a pensiilor pentru aproximativ 3.000.000 de români, cu un procent mediu de 40%.
Da, într-adevăr, pentru a beneficia de reducerea cu doi ani a perioadei de muncă înainte de ieșirea la pensie în zonele considerate poluate, cei care au lucrat acolo ar trebui să se pensioneze înainte de 1 septembrie 2024. Înainte ca noua lege a pensiilor să intre în vigoare. Astfel, ar avea posibilitatea de a se pensiona conform prevederilor vechii legi a pensiilor. Aceasta permitea pensionarea anticipată fără penalizare și reducerea vârstei standard de pensionare pentru acești lucrători.
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu a comentat despre dispariția pensiei anticipate de la 1 septembrie.
„ Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate.
De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate.
Referitor la acele condiţii impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii, ci se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie. Mă refer în principal la cei care beneficiază de reducere faţă de vârsta standard de pensionare şi ies tot la limită de vârstă, dar beneficiază de o reducere datorită condiţiilor grele de muncă. Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii”, a spus Baciu.