Rolul principal al asigurării RCA este de a-i proteja financiar pe șoferi, atunci când sunt prejudiciați în urma accidentelor rutiere. Totuși, există mai multe capcane. Sunt anumite situații în care companiile pot invoca motive pentru a nu-și onora obligațiile.
Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este o formă de contract de asigurare obligatorie pentru șoferi, reglementată prin lege. Aceasta are scopul de a-i proteja financiar pe conducătorii auto, atunci când sunt prejudiciați în urma accidentelor rutiere.
Mulți șoferi pică în această capcană
Totuși, șoferii trebuie să aibă în vedere mai multe informații din domeniul asigurărilor auto. De exemplu, există mai multe situații în care companiile pot refuza acordarea despăgubirilor în urma unui accident.
Potrivit Legal Badger, aceste motive sunt stipulate în cadrul legal care reglementează asigurările de răspundere civilă auto (RCA).
Este vorba despre art. 12 din Legea nr. 132/2017. Acestea sunt menite să protejeze asigurătorii împotriva fraudelor. Un alt scop este limitarea răspunderii acestora în anumite circumstanțe specifice.
Unul dintre motivele fundamentale pentru care un asigurător RCA poate refuza plata despăgubirilor
Sursa menționată spune și care este unul dintre motivele fundamentale pentru care un asigurător RCA poate refuza plata despăgubirilor.
Este vorba despre absența răspunderii civile a proprietarului, utilizatorului sau conducătorului vehiculului asigurat.
Mai precis, această situație poate apărea în cazul forței majore, când accidentul este rezultatul unui eveniment imprevizibil și inevitabil, care nu poate fi atribuit niciuneia dintre părțile implicate.
De asemenea, refuzul poate surveni și în situația în care victima accidentului este singura responsabilă pentru producerea acestuia. Acest lucru se numește culpa exclusivă a persoanei prejudiciate.
Culpa exclusivă a unei terțe persoane poate fi un motiv de refuz, cu excepția anumitor situații prevăzute de lege. În acestea, răspunderea poate fi extinsă și asupra altor persoane decât conducătorul auto.
Legislația prevede o serie de situații specifice în care asigurătorul RCA nu este obligat să acorde despăgubiri
Sursa menționat subliniază că legislația prevede o serie de situații specifice în care asigurătorul RCA nu este obligat să acorde despăgubiri.
Printre acestea se numără și prejudiciile aduse bunurilor conducătorului auto vinovat. Astfel, asigurarea RCA nu acoperă daunele produse bunurilor aparținând șoferului responsabil de accident sau cele rezultate din vătămarea corporală ori decesul acestuia.
Totodată, nu sunt acoperite prejudiciile care au fost produse bunurilor aparţinând persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în cazul în care au fost provocate de un vehicul asigurat RCA, aflat în proprietatea ori utilizat de aceeaşi persoană fizică sau juridică şi care este condus de un prepus al aceleiaşi persoane juridice ori de o altă persoană pentru care răspunde persoana fizică sau persoana juridică”.
Mai mult, daunele produse bunurilor care fac parte din patrimoniul comun al soților nu sunt despăgubite prin asigurarea RCA.