PNTCD a facut o buna afacere prin numirea fostului guvernator, Mugur Isarescu, in fruntea Guvernului. Chiar daca, in aparenta, partidul condus de Ion Diaconescu a cedat postul de premier in favoarea unui independent, mutarea ar putea fi un mare avantaj este posibil ca taranistilor nici macar sa nu le-fi trecut prin minte. S-a vorbit mult pana acum despre actuala structura a guvernului. S-a spus ca Isarescu va trebui sa reziste presiunilor politice ce vor veni dinspre toate partidele coalitiei si ca deciziile sale vor fi cenzurate de un „guvern in guvern format din cei patru ministri de stat. Prea putin s-a vorbit insa despre ce se va intampla in Banca Nationala a Romaniei (BNR) dupa plecarea lui Mugur Isarescu. BNR va fi condusa de Emil Ghizari, un apropiat al PNTCD. In acelasi timp, este greu de crezut ca influenta lui Isarescu nu se va manifesta in BNR cu atat mai mult cu cat mandatul de premier trece repede si nimeni din Banca Centrala nu va dori sa se puna rau cu seful atunci cand se va intoarce la post.
Pentru prima data dupa 1989 exista sanse ca politica BNR sa ajunga o anexa a politicii guvernamentale. Timp de noua ani, fostul guvernator Mugur Isarescu a reusit sa fereasca tiparnita de bani de poftele politicienilor din Palatul Victoria sau de la Cotroceni. Ei bine, este posibil ca premierul Isarescu sa apeleze, din cand in cand, la masina de tiparit bancnote tocmai pentru a-si face viata mai usoara in fotoliul de prim-ministru.
Atunci cand Isarescu spune ca „nu si-a dorit sa fie prim-ministru o zice cu toata sinceritatea. Guvernatorul a fost adus cu arcanul la Guvern, foarte probabil, pe baza unui adevarat santaj. Presedintia, care l-a adus pe Mugur Isarescu, a impuscat doi iepuri dintr-un foc: are si un premier cu o buna imagine, are si cale libera pentru a face politica BNR.
Mugur Isarescu se muta din turnul de fildes in groapa cu lei. Pana acum, guvernatorul vedea mersul economiei de pe calculatoarele din BNR. De acum incolo, premierul va fi pus in situatii mult mai delicate: va trebui, probabil, sa infrunte sindicatele, va trebui, poate, sa faca liste de lichidare a intreprinderilor, va trebui sa asaneze banci. Toate aceste masuri au in spate oameni nemultumiti si nu cifre de dobanzi sau de rate de schimb. Oameni care, in anul 2000, sunt vazuti de politicieni sub forma de voturi.
Asa stand lucrurile, este foarte posibil ca premierul Isarescu sa uite de principiile finantistului cu acelasi nume. Sa uite si sa puna in miscare tiparnita de bani. Daca nu va vrea Isarescu, atunci acest lucru ar putea sa-l faca Emil Ghizari la indemnul PNTCD.
Isarescu are mai multa putere decat oricare premier de dupa 89: are la stanga Executivul si la dreapta, Banca Nationala. Proba de foc prin care va trebui sa treaca Mugur Isarescu este cum va folosi puterea pe care o are.
Capcana Isarescu
23 decembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 23 decembrie 1999, 14:00
PNTCD a facut o buna afacere prin numirea fostului guvernator, Mugur Isarescu, in fruntea Guvernului. Chiar daca, in aparenta, partidul condus de Ion Diaconescu a cedat postul de premier in favoarea unui independent, mutarea ar putea fi un mare avantaj este posibil ca taranistilor nici macar sa nu le-fi trecut prin minte. S-a vorbit mult pana acum despre actuala structura a guvernului. S-a spus ca Isarescu va trebui sa reziste presiunilor politice ce vor veni dinspre toate partidele coalitiei si
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Agras a cazut in plasa intinsa de Omniasig
- Paul Grigoriu: „Nu sunt megafonul unui partid politic”
- Banca Dacia Felix vrea din nou in lumea buna
- Bancherii sunt zmei cu persoanele fizice
- Esentialul saptamani
- Locatarii imobilelor avariate nu se inghesuie la banii MLPAT
- Cea mai grea proba pentru doctoranzi e gasirea maestrului
- Piata de Gros este un cavou pentru 23 de milioane dolari
- Doua fonduri off shore controleaza Rompetrol
- O doctorita stagiara ia pulsul afacerilor