Capcană pentru clienții Revolut! Utilizatorii pot rămâne fără bani printr-un singur apel

revolut

SURSA FOTO: Dreamstime

Escrocherie în numele Revolut. Compania a avertizat cu privire la o nouă metodă de fraudă găsită de escroci, care se dau drept reprezentanții acesteia. Iată cum acționează aceștia.

Fraudă în numele Revolut

Escrocii au identificat o nouă metodă de fraudă bancară pentru a accesa ilegal fondurile din conturile utilizatorilor Revolut, prin intermediul unui simplu apel telefonic. Apelurile provin de la numere care, la prima vedere, par a fi românești, însă acestea au o cifră în plus. La celălalt capăt al liniei, utilizatorii aud un mesaj automat în limba engleză.

Apelantul pretinde că este un reprezentant Revolut și informează clientul că s-a efectuat o plată din contul său către compania Amazon. Clientului i se prezintă două opțiuni: fie închide apelul, fiind avertizat că suma respectivă va fi retrasă din cont pentru a finaliza plata, fie este invitat să rămână la telefon pentru a fi conectat cu un alt reprezentant al companiei bancare.

Dacă utilizatorul alege să rămână în apel pentru a anula presupusa plată, i se vor solicita informații personale. Astfel, escrocii reușesc să obțină date bancare esențiale, pe care le folosesc ulterior pentru a accesa contul clientului.

SURSA FOTO: Dreamstime

Frauda, cea mai periculoasă și frecventă în cadrul Revolut

Revolut informează că frauda autorizată reprezintă cea mai frecventă și cea mai periculoasă formă de infracțiune în cadrul companiei, în special în cazul achizițiilor false. Românii au fost victimele celor mai multe escrocherii legate de achiziții, acestea constituind 40% din totalul fraudelor raportate.

Următoarele cele mai întâlnite tipuri de înșelătorii sunt cele asociate cu anunțurile de angajare, care reprezintă 39%, și cele legate de așa-zise investiții „peste noapte”, care constituie 9% din cazuri.

Compania a anunțat că a investit semnificativ în sisteme de protecție împotriva fraudei și în recrutarea de specialiști în domeniul crimei financiare, care constituie o treime din numărul total al angajaților. Revolut a subliniat, de asemenea, că dispune de sisteme robuste de protecție a fondurilor clienților, inclusiv soluții bazate pe inteligență artificială.

În anul 2023, compania a reușit să prevină fraude estimate la peste 475 de milioane de lire sterline, menționând că lucrează constant la actualizarea mecanismelor de protecție pentru a rămâne cu un pas înaintea escrocilor.

„Revolut tratează cu seriozitate problema fraudelor și a protejării fondurilor clienților de scheme de înșelătorie și de escrocii digitali. Compania a investit semnificativ în sisteme de protecție anti-fraudă și în recrutarea de specialiști FinCrime, care reprezintă o treime din totalul efectivelor de angajați.

Revolut dispune, de asemenea, de sisteme solide de protecție a fondurilor clienților, inclusiv bazate pe modele de inteligență artificială. În 2023, Revolut a prevenit fraude estimate la peste 475 de milioane de lire sterline, compania lucrând constant la actualizarea mecanismelor de protecție pentru a fi cu un pas înaintea escrocilor. De asemenea, compania colaborează cu autorități guvernamentale și cu alte companii de tehnologie pentru a combate fraudele și a asigura un mediu digital sigur pentru toți utilizatorii”, a transmis compania bancară, potrivit Fanatik.ro.