Legea pensiilor modifică regulile pentru stagiul de cotizare și vârsta de pensionare, afectând direct lucrătorii expuși radiațiilor din zona I și II. Conform sindicaliștilor, legea impune prelungirea stagiilor de cotizare în aceste zone cu 7 ani pentru zona I și 10 ani pentru zona II.

Astfel, vechimea minimă necesară în zona I ajunge la 22 de ani, iar în zona II la 25 de ani, perioade mai lungi decât cele din legislația anterioară. În plus, legea introduce și un prag minim de vârstă de 45 de ani, necesar pentru pensionare, indiferent de vechimea în muncă.

Sindicaliștii critică aspru legea pensiilor

Sindicaliștii solicită menținerea stagiilor de cotizare și a condițiilor de pensionare reglementate în legislația anterioară, care a recunoscut încă din 1990 specificitatea muncii în zonele expuse la radiații. Principalele revendicări sunt:

  1. Menținerea condițiilor de pensionare pentru zonele de expunere la radiații (zona I și zona II), fără prelungirea stagiilor de cotizare sau impunerea unui prag minim de vârstă.
  2. Recunoașterea stagiilor de cotizare din vechea lege a pensiilor pentru lucrătorii care au activat în condiții speciale și deosebite. Federația subliniază că noua lege creează discriminări și inechități, neconsiderând stagiile de cotizare realizate conform vechii legi, ceea ce duce la diferențe majore în cuantumul pensiei pentru lucrători cu vechime și condiții de muncă similare.

Mai precis, sindicaliștii au solicitat:

„Menținerea stagiului de cotizare și a condițiilor de pensionare pentru Zona I și II de expunere la radiații reglementat în legislația anterioară – astfel cum au fost recunoscute acestea dintotdeauna în legislația românească, de la recunoașterea lor inițială în 1990 și până la intrarea în vigoare la noii legi a pensiilor”.

pensii
SURSA FOTO: Dreamstime

Federația Sindicatelor Energetica atrage atenția asupra consecințelor noii legi

Probleme cu legea pensiilor. Federația Sindicatelor Energetica atrage atenția asupra consecințelor noii legi, considerând că aceasta încalcă drepturile lucrătorilor din industria energetică și introduce tratamente inechitabile pentru persoanele pensionate înainte de septembrie 2024. Aceștia speră ca prin protestul din 20 noiembrie să atragă atenția asupra nevoii de a modifica aceste prevederi și îi invită pe toți cei afectați de noua lege să li se alăture.

Protestul sindicaliștilor din domeniul energetic este o expresie a nemulțumirii tot mai mari față de schimbările din sistemul de pensii, schimbări care afectează o categorie de angajați cu o activitate profesională deosebit de riscantă și solicitantă.

Federația subliniază următoarele:

„(n.red. Actuala lege) nu mai recunoaște stagiile complete de cotizare de care au beneficiat toți cei pensionați anterior datei de 1 septembrie 2024, ducând la discriminări, inechități și diferențe majore la cuantumul pensiei pentru lucrătorii care au lucrat în condiții siminare (aceeași vechime și aceleași condiții de muncă)”.

Federația Sindicatelor Energetica a anunțat că îi așteaptă în fața Ministerului Muncii pe toți cei nemulțumiți.