Capcana din recalcularea pensiilor. Vor primi mai puţin decât vor cheltui pentru a-şi strânge toate documentele
Potrivit noii legi a pensiilor, recalcularea pensiilor va lua în considerare și acordul global, primele sau al 13-lea salariu. Însă acest lucru presupune că românii trebuie să investească sume considerabile pentru a obține documentele care confirmă aceste venituri.
Specialiștii au efectuat calcule în timp real la Realitatea Plus pentru a evalua impactul acestei măsuri și cât vor beneficia românii la pensie dacă furnizează aceste documente suplimentare.
Luăm în considerare cazul în care salariatul a primit al 13-lea salariu, egal cu salariul mediu brut. Acesta împărțit la salariul mediu brut, rezultând 1, unde 1 reprezintă luna în care a fost primit salariul al 13-lea. În momentul calculării mediei, suma este împărțită la numărul total de luni, rezultând 0,083, adică aproximativ 6,75 lei.
„Eu nu vă determin acum să nu veniți pentru că se adună și sunt banii dumneavoastră, dar mă întreb dacă merită când îi cere firma sute și mii de lei, asta e problema, că aici 6,75 e pe lună înmulțit cu 12 nici 90 de lei pe an. Înmulțit cu 10 ani…în 10 ani, da, îți scoți banii”, a explicat profesorul Anton Hadar la Realitatea Plus.
Pensionarii cu 30 lei în plus după recalculare
Luând în considerare situația în care un salariat a beneficiat de un acord global, reprezentând 20% din totalul anului, putem calcula cât reprezintă acest procent în termeni de puncte pe an. Deoarece 20% reprezintă 12 luni, echivalentul a 100%, acest lucru înseamnă că fiecare 5 luni reprezintă o creștere de 2,4 puncte pe an. Astfel, 2,4 puncte împărțit la 12 luni rezultă în 0,2 puncte lunar, iar înmulțind acest lucru cu 81 ani, rezultă 16 lei și 20 de bani.
Dacă salariatul a primit o primă, iar aceasta a fost mai mică decât un salariu, presupunând două prime, suma totală ar fi de 13 lei și 50 de bani. Adăugând suma de 16 lei și 20 de bani provenită din acordul global, totalul ar fi de 30 de lei la pensie, a spus profesorul Anton Hadăr.
În tot acest timp, unii pensionari ar putea cheltui chiar şi 1.000 de lei pentru a obţine toate adeverinţele necesare în vederea recalculării, ce confirmă faptul că au primit diferite prime sau al 13-lea salariu.
Cresc pensiile în România
Noua lege a pensiilor a fost concepută pentru a asigura o pensie echitabilă pentru toți pensionarii, indiferent de sistemul de pensii sub care au ieșit la pensie. Astfel, cuantumul pensiei va fi uniform pentru toți, indiferent de diferențele din legislația pensiilor aplicate anterior. Acestea includeau variații în privința stagiilor de cotizare și a indicilor de corecție.
Unul dintre obiectivele principale ale reformei sistemului de pensii este să aducă echitate în sistemul public de pensii. Noua lege urmărește să asigure o creștere sustenabilă a pensiilor. Astfel, pensionarii vor primi pensii mai decente, în conformitate cu contribuțiile lor și cu stagiile de cotizare realizate de-a lungul vieții active.
Comparativ cu media de 13,6% din PIB pe care Uniunea Europeană (UE) o alocă pentru pensii, în România, procentul a fost de doar 9%. Această discrepanță a constituit motivul principal pentru care s-a urmărit finalizarea legii pensiilor la timp și renegocierea cu Comisia Europeană (CE). Obiectivul a fost creșterea cheltuielilor pentru pensii cu 9,4% din PIB, astfel încât să se poată mări pensiile românilor și să se asigure o mai mare adecvare la standardele europene în domeniul pensiilor. Mai multe puteți citi aici.