Reprezentantul companiei Marco International in Romania, Peter Braun, a declarat, saptamana trecuta, ca va apela la pietele internationale de capital in cazul in care vor fi necesare fonduri pentru finantarea investitiilor la Alro Slatina. Peter Braun are in vedere investitiile necesare pentru construirea unei surse proprii de energie pentru Alro. La sfarsitul lunii aprilie, grupul Marco a achizitionat de la APAPS 10% din actiunile Alro, devenind astfel actionar majoritar cu un pachet de peste 52% din actiunile producatorului de aluminiu. Marco s-a angajat sa investeasca 300 de milioane de dolari la Alro si sa depuna o garantie de 45 de milioane de dolari intr-un cont escrow, suma necesara achizitiei societatii BBG Alum Tulcea, producatorul de materie prima pentru Alro. Peter Braun a afirmat ca garantia de 45 de milioane va fi folosita pentru investitii suplimentare in Alro, daca negocierile cu Balli pentru preluarea BBG Alum nu se vor finaliza pana la sfarsitul acestui an. Reprezentantul grupului Marco a precizat ca intentioneaza sa elimine casele de comert din sistemul de distributie al produselor realizate de Alro, urmand ca vanzarea acestora sa se faca prin marketing direct. Decizia proprietarului pachetului majoritar de actiuni la Alro era previzibila, avand in vedere faptul ca Marco International este casa de comert si opereaza pe piata materialelor neferoase.
Mai putin previzibila a fost insa intentia noului proprietar de a lista compania la o bursa internationala. Analistii pietei de capital din Romania sustin ca singura directie in avantajul companiei Alro ar fi bursa londoneza, aflata in stransa legatura cu bursa metalelor neferoase, cu sediul tot la Londra. Ei sustin insa ca sunt putine sanse ca o companie romaneasca sa obtina un pret mai bun decat valoarea nominala a actiunilor pe piata de capital londoneza. Ceea ce inseamna ca pentru o actiune cu valoarea nominala de 15 centi(5000 lei), Marco international nu va putea obtine mai mult. La Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Alro cu valoare nominala de 5000 lei se tranzactioneaza cu peste 18.000 lei(aproximativ 54 centi). Pentru pachetul de actiuni cumparat de la APAPS, Marco a platit 11,4 milioane de dolari, echivalentul a 73 centi/actiune.
Listarea la o bursa internationala mai include si alte capcane ce nu trebuie scapate din vedere. O oferta publica pe piata externa implica necesitatea ca Marco sa achizitioneze jumatate din actiunile oferite, astfel incat sa nu piarda pozitia de actionar majoritar. Nu acelasi lucru se poate spune despre APAPS, care cel mai probabil nu va achizitiona actiuni Alro de pe pietele internationale. In cazul unei oferte publice cu o valoare totala de 300 de milioane de dolari, pachetul de actiuni reprezentand 44,72% pe care il mai detine inca APAPS se va dilua. O oferta publica incheiata cu succes ar impinge APAPS in postura de actionar nesemnificativ (dupa noua lege a pietei de capital), pachetul de actiuni detinut reprezentand mai putin de 10% din totalul actiunilor emise de Alro.