”Cei 23 de ani de când există revista Capital în România nu au fost reprezentativi pentru un capitalism în adevăratul sens al cuvântului. Au fost ani de tranziție, mult prea grei și mult prea lungi pentru că cei care aveau posibilitatea să ”rupă pisica” nu au facut-o și au perpetuat un mod de gândire învechit într-un sistem nou. Abia acum societatea și sistemul se resetează și se îndreaptă către ce ar trebui să fie”, a declarat pentru Capital Dragoș Anastasiu, președintele grupului Eurolines România.
În acest context, pentru omul de afaceri, capitalismul este similar pieței libere și concurenței etice, în care oricine are șanse egale. ”Înseamnă un sistem economic bazat pe meritocrație și valori, precum obsesia pentru client”, a punctat el.
Întrebat care consideră că sunt proiectele prioritare ale României pentru 2016 și următorii 5 ani, Anastasiu a spus că, în mod cert, fără infrastructură, fără sănatate și, mai ales, fără o educație adecvată, nicio societate nu are cum progresa și concura cu alte societăți.
”Dar, pe lângă aceste domenii, mai există zone importante pentru următorii cinci ani: agro-business, turism, industrii creative, cercetare și dezvoltare. Și, în toate aceste domenii, dezvoltarea partneriatelor public-private la nivelul administrației reprezintă cheia succesului", a adăugat omul de afaceri.