«Managementul riscului”, ”controlul financiar” sau ” evaluarea investițiilor” sunt doar câteva dintre temele de lucrări pe care le primesc cei care doresc să devină manageri financiari (sau CFO) într-o companie. În general, selecția este foarte riguroasă, ținând cont de faptul vor deveni experţi în analiză financiară şi de risc, implicându-se în elaborarea unor metode şi proceduri de lucru specifice activităţii financiare.

Cei zece directori financiari care au concurat la această categorie sunt: Leonard Leca –A&D Pharma, Sven Foos – Ing Bank România, Oana Braicu – Mcdonald’s România, Tal Lahav – New Kopel Group, Virgil Stroia – Bursa De Valori Bucureşti, Mariana Durleşteanu – KMG International, Emilian Gabriel Grosu – Iulius Group, Smaranda Ştreangă Şi Dan Ioniţă – Rcs&Rds, Dragoş Ion – Coca-Cola Hbc România, George Răzvan Călinescu – Banca Transilvania.

Conform votului acordat de cititorii capital.ro și redacția Capital, premiul I a fost câștigat de Sven Foos, CFO ING România

Sven Foos are o experienţă de aproape 20 de ani în industria financiar-bancară, mare parte dintre aceştia petrecuţi în ING. După 5 ani ca director de project management în ING DiBa Germania, a fost numit directorul Management Accounting preluând ulterior şi zona de Risc şi Procurement. Din 2014 este CFO-ul ING România, conducând banca la creşteri spectaculoase cu fiecare trimestru. „La începutul carierei mele am crezut mereu că job-ul unui CFO este plictisitor. Pentru că aveam impresia că aceştia se închideau într-o cameră întunecată, cu nasul în cifre, fără să interacţioneze cu angajaţii. Dar rolul CFO-ului s-a schimbat de-a lungul timpului, acesta e mult mai aproape de business. Totuşi, nu trebuie uitat care e baza, respectiv ca cifrele să arate bine, ca ele să ajute afacerea să prospere. Şi acesta e rolul meu aici în România“, a declarat acesta, la primirea premiului. La finalul lui 2016, veniturile ING Bank au ajuns la 1,2 miliarde de lei, cu 29% mai mult, în baza creşterii afacerii, a numărului de clienţi şi a activităţii acestora, dar și datorită veniturilor din vânzarea acţiunilor Visa.

Trofeul a fost înmânat de Alexandru Petrescu, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Sursa foto
 
 
Locul II le-a revenit celor doi directori financiari adjuncți ai RS&RDS- Smaranda Ştreangă şi Dan Ioniţă
RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii de televiziune şi internet fix din România, care are operaţiuni şi în Ungaria, Italia şi Spania, se pregăteşte de listarea la bursă. Compania a reuşit să obţină ani la rând împrumuturi pentru dezvoltare şi pentru refinanţarea datoriilor mai vechi. După ce fostul director financiar Serghei Bulgac a fost numit CEO în anul 2015, compania de cablu a numit doi directori financiari adjuncţi: Smaranda Ştreangă şi Dan Ioniţă. Smaranda Ştreangă a terminat Academia de Studii Economice din Bucureşti, are un EMBA în Economie la Universitatea din Viena. Anterior a lucrat la Teamnet ca Senior Investment Officer, la HP ca manager financiar, iar la BDO Audit ca Training Services Director. Dan Ioniţă lucrează la RCS&RDS de aproape nouă ani, iar anterior a lucrat ca assistant manager la PricewaterhouseCoopers timp de cinci ani.

Premiul III a fost câștigat de Tal Lahav, CEO New Kopel Group 
 
După o perioadă de trei ani în care a deținut funcția de CFO și deputy CEO al New Kopel Group, Tal Lahav a fost promovat, de la începutul acestui an, în funcția de CEO al companiei. Potrivit acestuia, principalele proiecte au fost reducerea cu peste 50% a creanțelor nerecuperabile și reducerea unor costuri de finanțare de peste 25%, prin crearea unor condiții noi.
„Mulţumesc echipei mele care mă învaţă zilnic că noi nu doar închiriem maşini ci vindem parteneriate şi practic ne oferim valorile clienţilor“, a declarat acesta, la primirea premiului.

Sursa foto