Drama ucrainienilor continuă, iar mobilizarea românilor pentru ajutorarea lor continuă să impresioneze inclusiv marile rețele de televiziune din Occident. Războiul lui Putin împotrivă țării vecine nu lovește doar în destinele ucrainienilor, ci și în cele ale studenților străini aflați la studiu în Kiev sau în alte mari centre universitare din țara vecină. Este cazul și a 160 de studenți indieni, care acum se află refugiați într-o sală de sport din Snagov.
Aceștia studiau la universități din Ucraina, dar au ales să fugă în România după declanșarea conflictului. Reprezentanții primăriei Snagov le-au pus la dispoziție sala de sport a Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu” și au reușit să strângă tot de era necesar pentru cazarea acestora, de la pături până la alimente și produse de igienă personală.
Grupul pe care primăria Snagov l-a cazat în sala de sport a școlii este în creștere. Dacă ieri erau cazați acolo 100 de studenți, astăzi numărul lor a ajuns la 160.
Astăzi, redacțiile Evenimentul Zilei și Capital au dus colete cu ajutoare pentru a doua zi consecutiv. Ajutorul a constat în produse de igienă personală (săpun, spumă pentru ras, gel de duș, dezinfectant), alimente (cozonaci, chec, alimente neperisabile) și băuturi (apă, sucuri).
Acțiunea vine în urma apelului lansat de primăria Snagov pentru ajutorarea acestor tineri.
Sprijinul pe care redacțiile Evenimentul Zilei și Capital l-au acordat nu ar fi putut fi posibil fără ajutorul partenerilor noștri Boromir și Farmec.
Amintim faptul că peste 170.000 de ucrainieni au ajuns în România de la începutul atacului Rusiei asupra țării lor. Dintre acești refugiați, 58.000 au rămas pe teritoriul țării noastre, fiind ajutați atât de autorități, dar și de societatea civilă.
Încă de la începutul acestei crize umanitare, provocată de atacul Rusiei asupra țării vecine, românii s-au mobilizat într-un mod impresionant pentru a-i ajuta pe vecinii noștri de la nord.
Punctele de trecere a frontierei din nordul țării și din est sunt pline de oameni veniți în întâmpinarea ucrainienilor fugiți din calea bombelor.
Românii le oferă ucrainienilor alimente, locuri de cazare, mijloace de transport și chiar ajutoare bănești. Și multe companii românești se implică în această criză, iar statul român are deja organizate centre pentru refugiați în corturi militare la fiecare punct de trecere a frontierei cu Ucraina.