Bicicleta Pegas, un brand readus la viață de patru tineri antreprenori, ar putea deveni, în scurt timp, pe lista tuturor ”iubitorilor de pedalat”.

Deși nu stăm bine la capitolul ”infrastructură” – Timișoara fiind singurul oraș care se poate lăuda cu un număr impresionant de piste pentru biciclete -, iată că Atelierele Pegas vor număra anul acesta 17.000 de biciclete, ca producție. Cel puțin aceasta este estimarea lui Alexandru Manda, co-fondator al companiei. Lucru posibil, bineînțeles, și în contextul în care pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut, la un moment dat, către Iulian Stanciu, CEO-ul eMAG.

”În 2010, era criză, o perioadă în care băncile erau inchise, ape tulburi, mulți plecau afară. În toată această nebunie, am început noi. Nu am primit șanse multe. Faptul că nu erau biciclete în piață, însemna că era loc. Povestea bicicletei nu exista în România, nu vedeai biciclist, statul nu și-a dat interesul pentru această marcă. Putea fi un brand de țară. Acum am preluat noi lucrul acesta”, spune Alexandru Manda.

În primul an în care au început acest business (cu o investiție de 70.000 de euro), au produs 560 de biciclete, pentru ca în 2016 să ajungă la 13.000.

Manda admite că nu a fost ușor, mai ales că băncile nu erau deschise să finanțeze niște tineri care aveau un S.R.L. înființat în 2011.

Dar lucrurile s-au schimbat și chiar au găsit o bancă dispusă să-i finanțeze fără garanții. Așa că, cei patru antreprenori au ajuns să producă astăzi inclusiv biciclete electrice, un model pentru viitor.

Prețurile pornesc de la 500 de lei (modelele pentru copii) și ajung la peste 2.000 de lei, clienții putând alege din 18 modele.

În realizarea bicicletelor Pegas, piesele sunt cumpărate din străinătate, deoarece în țară sunt doar câteva fabrici care lucrează pentru export. Totuși, în viitor, ar putea să există producție la Zărnești, acolo unde a început povestea Pegas acum mulți ani, ”sunt discuții în acest sens”.

Mai departe, ar putea crește și exportul: deja sunt livrate biciclete către românii stabiliți străinătate, între 50 și 100 de bucăți pe lună.