Secretar de stat în ministerul Sănătății, Romică-Andrei Baciu, 34 de ani, este absolvent al Universității de Medicină si Farmacie “Carol Davila” din București. Baciu a avut un parcurs profesional ascendent, oferind proiecte sustenabile și utile colegilor săi din PNL, dar și organizând congrese medicale de talie mondială, unde au fost prezenți oameni din conducerea Organizației Mondiale a Sănătății. El este membru al Asociației Americane de Sănătate Publică, membru al Societății Americane pentru Studiul Patologiei Hepatice, membru al Asociației Europene de Chirurgie Cardiacă și Toracică și fondator al Asociației Româno-Franceze de Chirurgie Cardiacă Pediatrică.
Prezent în dezbaterea Capital, Andrei Baciu a punctat câteva lucruri de care trebuie să ținem cont în cazul multdezbătutei privatizări a sistemului de sănătate: ”Sistemele de sănătate cu adevărat performante au o importantă componentă privată, atât medical, cât și de asigurări. Ne putem uita la sistemul din SUA sau din diverse țări europene unde compenenta privată își spune puternic cuvântul. Acesta generaează servicii medicale mai bune, mai performante. (…) Avantajele unui asemenea sistem sunt evidente. (…) Cel mai important rol când demarezi o astfel de transformare este să existe o abordare comună și unitară.”
”O astfel de schimbare de conformație nu se poate face peste noapte. Acum avem posibilitatea de a avea un leadership pe acest proiect. În plus, este nevoie de resurse financiare semnificative pentru a susține orice fel de îmbunătățire, și aici fondurile europene sunt un real avantaj. (… )S-au demarat analize pe acest subiect în ministerul Sănătății, și vom veni curând cu poziții publice vizavi de această preconizată transformare.”, a mai subliniat secretarul de stat.