Unul dintre obiectivele dezbaterii a fost de a înțelege, din prisma actorilor implicați direct în economia blockchain, ce înseamnă această volatilitate și ce sugerează ea, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu sau lung. Într-un mod succint am putea simplifica toată povestea după spusele co-fondatorului BarnBridge: „Este vorba despre încredere, nu despre noroc”, însă pentru mulți investitori, mai ales cei tineri, încrederea nu pare a fi garanția absolută a reușitei. Paradigma s-a schimbat, iar potențialul de a realiza câștiguri considerabile i-a determinat pe entuziasmați să caute recompensele imediate din piață.
„Cu riscurile într-un bull market poți să ai câștiguri mari. La fiecare ciclu se adună cele două categorii de investitori: retailul și instituțiile. Vin din ce în ce mai mulți din fiecare și vin treptat în fiecare ciclu. Fiecare scădere de genul o să mai scuture din cei care se află în necunoștință de cauză. Cu toate scăderile acestea se ridică nivelul de cunoaștere al oamenilor”, explica Bogdan Gheorghe în timpul conferinței.
Au emoții experții atunci când vine vorba despre căderea criptomonedelor?
Cei care sunt la curent de ani de zile cu piața de criptomonede sunt obișnuiți cu aceste fluctuații în valoarea monedelor: „Sunt normale, sunt binevenite. În general, se mai scutură și copacul de uscături” spune Bogdan Gheorghe despre „panica” din ultimele săptămâni.
„Bitcoin s-a vaccinat de Elon Musk” continua acesta, referindu-se la lovitura pe care miliardarul american a dat-o criptomonei, prin eliminarea opțiunii de a achiziționa Tesla cu Bitcoin. Bogdan Gheorghe anticipează că, pe termen mediu și lung, piața de criptomonede se va maturiza și nu va mai fi la fel de ușor de influențat de declarațiile unui om de afaceri, indiferent de statutul său.
Cum poate fi promovată educația în domeniul criptomonedelor?
Bogdan Gheorghe este de părere că până la introducerea unei programe dedicate în facultățile de profil din România, comunitatea implicată în piața de criptomonede trebuie să înceapă de jos, cu pași atenți:
„Până să ajungem să avem cursuri în facultăți trebuie să organizăm conferințe, workshop-uri. Pe lângă ele nu văd de ce nu ar exista bazine de recrutare în facultăți, ar fi un lucru excelent și ar ridica nivelul de educație în același tip, iar practic, este o experiență concretă”
Până atunci însă, trebuie să realizăm în ce situație ne aflăm la momentul actual cu educația financiară: „Cele mai populare instrumente financiare din România sunt creditele, împrumuturile. Noi la BarnBridge facem produse derivative, creăm niște piețe de risc. Trebuie ridicat nivelul de educație până când putem folosi instrumentele financiare mai complexe, până atunci o să rămânem la împrumuturi”, declara Bogdan Gheorghe.