Daniel Baciu a fost numit în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naţionale de Pensii Publice şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, în mai anul trecut și, în foarte scurt timp, a devenit imaginea publică a acestei importante instituții și cel mai căutat comunicator al acesteia.
”CNPP gestionează, într-adevăr, Pilonul II. Este o presiune mare pe bugetul pensiilor de stat, iar Pilonul II vine ca un venit de completare a celor ce cotizează la acest pilon, acei 3,75% care este în vigoare de la 1 ianuarie 2018”, a spus Daniel Baciu, precizând: ”Cotizarea este facultativă în cazul persoanelor de până la 45 de ani. 827 de milioane de lei este totalul sumei virate spre Pilonul II și vrem să încurajăm această opțiune pentru cei ce se află. Pilonul II, împeună cu Pilonul III, reprezintă o alternativă destul de bună pentru completarea veniturilor din sistemul public de pensii”.
Printre subiectele abordate nu puteau să nu se numere chestiuni legate de și de Pilonul III. Aici, directorul CNPP a declarat ”Este o chestiune de atitudine și de opțiune, în același timp. (…) Noi susținem sistemele alternative căci acestea scad presiunea pe sistemul public. Pilonul II și Pilonul III se referă la oamenii care sunt în câmpul muncii, oameni cu altă viziune, cu educație financiară”.
Trebuie să mai amintim că Daniel Baciu este prima voce care a abordat public problemele ce apar în cazul pensiilor celor ce au lucrat în străinătate. „Pensiile internaţionale sunt un pic mai complexe, necesită o problematică mai complexă, nu au acelaşi specific că pensiile naţionale, contează foarte mult dacă se primesc actele din ţările unde romanii noştri lucrează, deci nu depinde sută la sută numai de colegii de la noi, de la Casa de Pensii din România, ci depinde şi de feedbackul pe care îl obţinem de la omologii noştri din străinătate. (…) Problematica pensiilor internaţionale este strictă la anumite Case (de Pensii – n.r.), unde există foarte mulţi beneficiari” declara oficialul despre aceste pensii internaionale.