Unul dintre principalele subiecte pe care le-am abordat în timpul dezbaterii a fost problema volatilității monedelor virtuale: „Realitatea este că volatilitatea despre care vorbiți, și care este una reală, este prețul pe care îl plătim pentru oportunitate. Toate piețele mari au fost mici la un moment dat, iar acest lucru a însemnat că au fost volatile”, ne transmite Vlad Mercori.
Ce semnifică ultima cădere a Bitcoinului?
Analistul a pus accent pe faptul că Bitcoin, precum și alte monede virtuale, au mai trecut prin faze asemănătoare în anii trecuți. Un exemplu dat de el este faptul că în anul 2017, când avea loc ultimul bull run, Bitcoin a avut două căderi de 40% la o distanță de 2-3 luni.
Vlad Mercori a evidențiat faptul că aceste fluctuații sunt fenomene economice naturale pentru stadiul în care piața internațională de criptomonede se află: „Suntem aici pentru că tehnologia din spatele acestei povești (n.r. blockchain) este probabil una care performează, care are în spate câteva legi imuabile, care are o structură filosofică și tehnologică foarte solidă, și dacă nu ar fi fost lucrul acesta bula s-ar fi spart de mult”.
Românii și criptomonedele
„Noi, românii, am fost destul de avangardiști când vine vorba despre crypto și blockchain”, adăuga Vlad Mercori despre impactul pe care cercetarea conaționalilor l-a adus în dezvoltarea a diferite proiecte de succes, atât la nivel local, cât și la nivel internațional.
„Există acest ADN în interiorul nostru, și pot să vă confirm asta, deoarece noi la Stakeborg ne întâlnim cu multe echipe de băieți tineri, programatori cu idei, și există o apetență în rândul acestei noi generații care nu mai are răbdare și se manifestă prin dorința de a construi noi lucruri.”
Mai pot fi ignorate criptomonedele?
Vlad Mercori este de părere că s-a vorbit mult prea mult în jurul acestui subiect pe baza opiniilor personale și este necesară o nouă abordare, concentrată pe date concrete și informații sigure. Pentru oamenii implicați în mod direct în lumea criptomonedelor, ultimul an de zile a adus în prim-plan mai multe premiere:
„În momentul în care există fonduri de pensii din SUA care încep să investească în zona de crypto, în momentul în care avem investitori legendari din SUA, care nu și-ar juca imaginea și renumele pentru „păcănele”, mă refer la Paul Tudor Jones, Stanley Druckenmiller, Raoul Pal, e o întreagă listă de investitori care au ales să-și lege numele de această revoluție”, a declarat Vlad Mercori.
Faptul că piața de criptomonede a început să fie appealing pentru fondurile de investiții americane și multe alte nume sonore (precum a fost și episodul cu Elon Musk) este o dovadă a potențialului de viitor a tehnologiei blockchain.
Analistul vede la nivel macro o nouă etapă în modul în care tehnologia digitală se dezvoltă: „Prima etapă a fost web-ul, site-urile așa cum le știm noi, care au necesitat o perioadă destul de lungă de timp să se maturizeze. Etapa a doua a fost cea a aplicațiilor mobile, care a prins mai repede, deoarece tehnologia avansase. Cred că blockchain-ul este a treia etapă a fenomenului numit internet și va deschide noi căi pe care nici noi, cei care suntem implicați în industrie, nu ni le putem imagina cu exactitate.”
Este vorba despre cum îți asumi apartenența la mișcare sau nu. Lucrurile sunt simple, după cum și Vlad Mercori le schițează: dacă te implici de la început în această piață și ea va ajunge să fie viitorul lumii, vei avea numai de câștigat. În cazul contrar, „Dacă este un tren care duce spre nicăieri, măcar a fost un pariu care a fost interesant, a sunat mare, revoluționar. Dacă nu ne suim în trenul ăsta pentru că ne spune unul sau altul că e speculă, și trenul acela ajunge undeva, vom avea o poveste de doi lei de spus la nepoți, deoarece am mai ratat încă o oportunitate pe lângă toate cele pe care le-am avut.”